Odată ce ACS Poli Timişoara şi-a asigurat repromovarea în prima ligă, primarul Nicolae Robu a lansat liderilor suporterilor alb-violeţi, care au decis să se alăture proiectului ASU Politehnica, să vină alături de echipa Timişoarei care va reprezenta oraşul pe prima scenă fotbalistică a ţării. Decent,
„Am recepționat cu satisfacție răspunsul favorabil al liderilor Druckeria la invitația mea la discuții de încercare a găsirii unei formule de unire într-un proiect unic, a tuturor iubitorilor de fotbal în spiritul Politehnicii istorice. Discuțiile s-au purtat, ca de altfel şi cele din 2012 după care a urmat dezbinarea, într-o atmosferă relaxată şi de respect reciproc”, a anunţat Robu într-o postare pe Facebook.
Primarul a încercat să explice de ce a preferat ideea adoptată la crearea ACS Poli, anume singura disponibilă prin care formaţia mai putea să rămână în prim planul fotbalistic românesc, spunând că în niciun fel Druckeria nu a pornit de la zero cu ASU Politehnica, echipă care avea deja câţiva ani de existenţă: „Eu am explicat încă o dată raţiunea pentru care, ca primar, am optat, în 2012, pentru unica formulă aptă să asigure rămânerea Timişoarei în fotbalul de performanţă – în speţă: în Liga 2, cu șanse de revenire imediată în Liga 1, şanse ce s-au şi materializat, de altfel – şi nu pentru alternativa pornirii de jos cu echipa ASU Politehnica, deşi, sentimental, am avut tentaţia de a merge pe această alternativă, dat fiind că această echipă, ASU Politehnica, a fost creată de mine împreună cu un număr de colegi și dusă, sub Rectoria mea, la promovabilitate în Liga 5. De reținut, deci: Druckeria nu a luat-o de la zero cu ASU Politehnica, ASU Politehnica avea deja câţiva ani de existenţă şi era deja promovată în liga 5 când Druckeria a aflat de ea, Druckeria susţinând în acei ani fără rezerve şi cu toată pasiunea-i caracteristică Politehnica derivată din Fulgerul Bragadiru, lucru pe care l-am făcut şi eu şi l-a făcut orice iubitor de Poli!”, insistă Nicolae Robu, vorbind despre demersul galeriei.
Primarul Timişoarei mai spune că în 2012 nu a avut loc doar o schimbare a numelui din ACS Recaş în ACS Poli, ci o transformare radicală. În noua structură au intrat Universitatea Politehnica Timişoara, Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, iar UPT a şi decis ca „dreptul asupra palmaresului, culorilor şi numelui echipei de fotbal istorice Politehnica Timişoara revine exclusiv ACS Poli Timişoara”.
Chiar şi aşa, ASU Politehnica a folosit nestingherită culorile alb-violet şi numele Politehnica, doar datorită acceptului tacit al Clubului ACS Poli Timișoara, care nu a cerut Senatului Universităţii Politehnica să intervină.
„De ce nu a cerut? Evident, pentru că am vrut eu să nu ceară. Şi de ce asta? Simplu: pentru că îi cunosc pe liderii Druckeria şi ştiu că mişcarea pe care ei au dezvoltat-o în jurul echipei ASU Politehnica – chiar fiind în cvasitotală eroare în privinţa ACS Poli – este una izvorâtă dintr-o mare pasiune, din mult entuziasm, din nonconformist, din aspiraţia la un fotbal curat, din disponibilitate şi asumare de a înfrunta greutăţi pentru atingerea ţintelor, valori pe care le apreciez şi le împărtăşesc şi eu de când mă ştiu – valori nu chiar dese, din păcate, în societatea românească -, asociate cu o anumită boemă, conferitoare de atractivitate, mai ales pentru tineri”, își motivează Robu decizia.
Primarul Timişoarei a venit şi cu o propunere pentru rezolvarea situaţiei. El a oferit ca soluţie transformarea Clubului ACS Poli prin cooptarea, ca membri asociaţi, alături de Universitatea Politehnica Timişoara, Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş, a Organizaţiei Membrilor Galeriei – “Druckeria”-, a Organizaţiei Sponsorilor Asociaţi (încă inexistentă) şi a unui mare finanţator privat – persoană fizică, asociaţie sau societate comercială – (încă inexistent). De asemenea, cele două echipe ar urma să funcţioneze ca un tot unitar, cu ACS Poli în Liga 1, şi în Liga 3 ASU Politehnica.
Concluziile trase sunt clare, spune Nicolae Robu, de respingere a unui acord, una bazată pe percepţii eronate: „Poziţia liderilor Druckeria a fost de respingere a propunerii mele, de o manieră civilizată, cu o motivare redactată în termeni frumoși, dar, în opinia mea, fondată prea puţin pe realităţi, ci preponderent pe percepţii şi înţelegeri eronate – chiar dacă de bună credinţă – ale realităţilor. Ne-am despărţit în termeni amiabili, eu urând succes echipei ASU Politehnica în campania de promovare în Liga 3 şi, mai mult, promiţând că, dacă nu voi fi plecat din ţară ca urmare a vreunui angajament luat deja, voi fi prezent să susţin echipa la meciul de baraj. În plus, membru de onoare vechi al Druckeria fiind, mi-am cumpărat cardul de suporter cotizant al SS Politehnica Timişoara, cel cu nr. 478. Propunerea mea rămâne deschisă !”, a încheiat primarul ”sentinţa” dialogului realizat.
Articole pe aceeași temă:
Robu explica de ce AC Recas este Poli si face apel la impacare cu ultrasii
Citiți principiile noastre de moderare aici!