Timişoara beneficiază de o singură sală decentă pentru desfăşurarea competiţiilor sportive, iar cei care doresc să joace aici au şi dorinţa de a se antrena exclusiv acolo, pe parchetul Săli „Constantin Jude”. Problema este că există un singur parchet, iar „performerii” cu dorinţă de antrenament tot mai mulţi. S-a ajuns în situaţii ridicole în care diferite cluburi, cu diferite echipe, din mai multe sporturi, să se acuze reciproc că doar acelea sunt „cele mai adevărate”. Timişoara are echipe de primă ligă la handbal şi baschet masculin, la futsal, iar acum mai apar şi alte divizionare secunde cu planuri de promovare. Sunt Timba la baschet masculin, CSU Agroland la volei feminin, SCM Timişoara la handbal şi baschet feminin. Şi toată lumea vrea antrenamente decât la sala de competiţii, iar de aici apar discuţiile, care devin de multe ori ridicole. Mai mult, pe acelaşi parchet apar şi tot felul de echipe de prieteni şi amatori de tot felul, care vor, la rândul lor, doar pe parchetul acestei săli, deşi posibilităţi alternative ar exista.
Printre cei mai supăraţi pentru situaţia apărută sunt cei de la Timba Timişoara. Reprezentanţii clubului beneficiază doar de poziţia a cincea în stabilirea acordării sloturilor de antrenament. Formaţia merge tot mai bine şi este extrem de aproape de revenirea în prima ligă. Conducerea clubului privat spune chiar că unele echipe ar trebui să nu mai primească timpi de antrenament la sală pentru că… nu ar avea obiectiv de promovare aşa cum au ei. Totuşi, ei propun şi o soluţie de rezolvare, măcar parţială, a acestor dispute care tind să devină ridicole: desfăşurarea şedinţelor săptămânale de alocare a timpilor de antrenament, unde cluburile ar putea, la mica înţelegere, să stabilească de comun acord eventuale realocări de timpi sau schimburi de sloturi disponibile între diferitele echipe.
Aurelian Novac, managerul sportiv al BC Timba, acuză formaţiile de baschet şi handbal de primă ligă de faptul că nici nu folosesc toţi timpii de antrenament de care beneficiază conform programării, iar sala rămâne goală. De asemenea, el spune că formaţia sa are ambiţii de promovare, faţă de alte formaţii care nu îşi doresc aşa ceva.
„Echipele prim-divizionare își iau pozițiile indiferent că au antrenament sau nu. Pe lângă faptul că suntem foarte multe echipe de performanță care ne desfășuram activitatea în această sală, există tot felul de amatori, echipe de fotbal, de persoane fizice și juridice, care fac sport de plăcere. Este dreptul lor, doar că noi ne simțim frustrați pentru că sunt zile în care nu putem să avem antrenament. Noi avem ambiții la promovare, nu jucăm doar de plăcere ca alte echipe, care sunt ultimele în liga a doua şi care nu vor să promoveze”, a declarat Novac.
Preşedintele clubului Timba, Sebastian Răducanu, spune că, spre deosebire de alte echipe, ei nu au acces la sala de sport a Universităţii de Vest, de pe Popa Şapcă, iar cele care pot să se antreneze aici vin tot la Sala Olimpia. El a insistat ca şedinţele care se organizau săptămânal la Sala „Constantin Jude” pentru stabilirea programării antrenamentelor să aibă loc din nou, prin aceste întâlniri se pot stabili schimburi de timpi de antrenament, echipele care nu îi folosesc pe cei alocați lor pot anunţa aceasta şi o parte din probleme s-ar putea rezolva.
La Timişoara se tot construieşte de vreo şapte ani o nouă sală sportivă. Finalizarea acesteia nu ar rezolva probabil problema antrenamentelor, pentru că aproape sigur toate echipele ar solicita mutarea pe noua arenă, acolo unde există … tot o singură şansă.
Interesant este ce se va întâmpla din sezonul viitor, când Timişoara va avea, teoretic, cel puţin şapte echipe care vor juca în prima ligă, iar disputa antrenamentelor se va acutiza.
Citiți principiile noastre de moderare aici!