Raliul Budapesta – Bamako, poreclit „Dakarul săracilor“, este una dintre competiţiile de rally-raid cunoscute în Europa. Numără 8.548 kilometri cu plecare din Budapesta în 15 ianuarie şi sosirea în capitala statului Mali, în 31 ianuarie, după ce a parcurs în prealabil Slovenia, Italia, Franţa, Maroc, Senegal şi Mauritania.
Printre cele 174 de echipaje din toată lumea aliniate la startul ediţiei a VI-a s-a aflat şi un echipaj timişorean alcătuit din Laurenţiu Meşter şi Ciprian Tarangul, doi foşti sportivi. Cei doi au făcut echipă pe o Toyota Land Cruiser şi au parcurs fascinaţi jumătate din traseu.
„Ne-am întors foarte impresionaţi de această competiţie. Am trecut prin munţi, zăpadă sau deşert. Am parcurs câteva speciale aproape identice cu cele din fostul Paris-Dakar. Nivelul competiţiei nu este la fel de ridicat ca în clasicul Dakar, însă condiţiile sunt mult mai grele. Asta însemnând că nu există asistenţă auto şi poţi rămâne singur în pustietate. Nici de asistenţă medicală nu ai parte decât la finalul zilei“, spun cei doi adventurieri.
4.500 de km cu 5.000 de euro
Cursa euro-africană a fost prima experienţă de acest gen pentru Ciprian şi Laurenţiu, care consideră că s-au descurcat foarte bine dacă luăm în considerare acest aspect.
„Am făcut cam 4.500 de kilometri într-o săptămână iar pentru asta am scos din buzunar vreo 5.000 de euro. Fără să punem la socoteală maşina! Ca să ajungem la finiş şi să ne întoarcem acasă ne trebuiau încă atâţia. Ştiam de la început că nu avem bani să terminăm dar am zis că merită să mergem şi pentru jumătate din traseu. Şi pe ăştia i-am strâns greu de la cunoscuţi, Cosmin Grapini şi Horaţiu Dejan“,
Raliul Budapesta – Bamako este şi un proiect umanitar pentru că aproape toţi participanţi donează câte ceva la sosire. În cazul bănăţenilor noştri a fost vorba de aparatură electronică şi paturi care au fost trimise prin intermediul organizatorilor.
Cei doi timişoreni se gândesc deja la ediţia de anul viitor, unde de la care au alte aşteptări. „Şi la anul vrem să participăm, dacă găsim însă banii necesari… Sau poate facem o echipă mai mare şi cu alţi timişoreni amatori de astfel de întreceri. Ar mai fi o competiţie interesantă şi în luna august, Budapesta – Erevan, poate avem noroc să mergem şi acolo“, îşi încheie povestea echipajul Desert Docs, adică Ciprian şi Laurenţiu.
C. O.
Citiți principiile noastre de moderare aici!