BC SCM Timișoara nu va scăpa ușor de datoriile către cinci dintre foștii jucători ai BCM, avocatul Sabin Gherdan, reprezentantul acestora, solicită plata banilor. De cealaltă parte, șeful clubului SCM Timișoara, sub umbrela căruia activează și formația de baschet, Radu Țoancă, spune că se dorește rezolvarea situației, dar pentru aceasta ar exista doar două soluții. Una dintre acestea ar fi ca jucătorii să dea în judecată în România clubul timișorean pentru punerea în aplicare a sentinței BAT, emisă în Franța, clubul actual fiind de drept public, deci în imposibilitatea de a plăti asemenea datorii. Cea de-a doua soluție ar fi obținerea banilor din sectorul privat, depunerea și plata acestora urmând să se facă prin intermediul unui ONG.
Deocamdată echipa timișoreană a făcut un memoriu către FIBA, mai precis către secretarul general al organizației, prin care se solicită sprijin în vederea rezolvării situației și pentru menținerea activității baschetbalistice la Timișoara, spune Radu Țoancă.
„Noi am făcut deja o informare către secretarul general al FIBA, am explicat situația. De asemenea, am depus deja o adresă la Tribunalul Federal Elvețian prin care atacăm decizia BAT. Eram obligați să atacăm hotărârea pentru că suntem de drept public. Prin sentința BAT eram obligați să plătim in solidar. Ei (n.r. jucătorii) aveau doar două salarii de luat. Noi, SCM, nu am avut relații contractuale cu aceștia. Un club public nu poate plăti datorii private. Timișoara vrea continuitate în baschet, dar nu cu condiția încălcării legii, nu se poate plăti această datorie din bani publici. Singura formă prin care o poate face este ca ei să dea în judecată clubul, Primăria și CJT, care sunt membri fondatori ai acestuia. Am rugat să vină la Judecătoria Timiș unde pot obține o sentință definitivă prin care să se aplice sentința BAT. În momentul în care ei obțin această sentință noi facem imediat plata. Ei au preferat să facă presiuni de tot felul decât să obțină această sentință”, ne-a declarat Radu Țoancă.
Desigur, nimeni nu poate garanta că o sentință de acest fel va fi favorabilă jucătorilor, ceea ce explică reticența celor vizați de a lua această măsură. Soluția alternativă oferită de Țoancă este cea a colectării banilor din mediul privat, oamenii de afaceri urmând să ajute formația la rezolvarea problemelor, ceea ce se pare că nu prea prinde printre afaceriștii locali. Banii ar urma să fie rulați printr-un ONG înființat de actualul șef al secției de Baschet, Ilie Trițoiu, dacă banii ar fi intrat în conturile clubului de drept public aceștia nu ar fi putut fi virați mai departe către petiționari. Șeful SCM Timișoara spune că avocatul celor cinci, Sabin Gherdan, ar fi cerut o hotărâre din partea Consiliului Local Timișoara sau a Consiliului de Administrație al clubului prin care se recunoaște acest litigiu și existența datoriilor respective, ceea ce nu ar fi legal.
„Ei au cerut o hotărâre de consiliul local sau din partea consiliului de administrație care să recunoască datoria. Erau ilegale. Noi am fost deja la Federația Română de Baschet și am cerut sprijinul lor pentru rezolvarea situației. Am cerut de la solicitanți doar un termen rezonabil sa stingem datoria, o asemenea sumă nu se adună de pe o zi pe alta”, a mai declarat Țoancă.
Contestația depusă la Tribunalul Federal Elvețian ar trebui să suspende temporar aplicarea hotărârii BAT, se speră îndeajuns ca echipa să poată fi înscrisă în campionat pentru următorul sezon. Aplicarea sancțiunilor ar însemna o serie de interdicții sportive, nu se vor putea realiza transferuri și nu se va putea evolua în cupele europene. Clubul de fete din Târgoviște s-a aflat într-o situație similară și, deși era campioană, echipa a ajuns în liga a doua. Problemele de aici nu au fost rezolvate nici acum.
Citiți principiile noastre de moderare aici!