După ce s-a ocupat de destinele echipei din funcția de conducător în anii de la înființare, Radu Ienovan face un pas înapoi și devine vicepreședinte al organizației. El îi lasă loc unui alt om de afaceri local, cu idei noi și plin de dorință de a duce Ripensia spre mai bine.
Dumitru Mihu va conduce structura de administrare a echipei și propune un mod diferit de susținere al echipei. Cum varianta cu socios nu a dat rezultate, de la 20 – 30.000 de membri ai organizației cât estimau (re)fondatorii echipei, s-a ajuns la un plus de doar 400 de socios care, evident, nu puteau oferi susținere pentru formația de fotbal. În consecință, a fost gândită o structură nouă, interesantă, care să susțină cumva destinul Ripensiei. În fapt, este vorba de o societate pe acțiuni care să se alăture structurii existente în acest moment, asociația care deține acum Ripensia. Despre noua firmă, formată cu un capital social imens pentru mulți, de un milion de lei, conducătorii clubului spun că „va oferi infrastructură” pentru echipă.
„E o decizie luată în urma unor dezbateri intense, e o decizie grea, schimbarea conducerii. Am votat împreună toate problemele, ne-am gândit la toate variantele posibile, așa s-a ajuns la cea de astăzi. Proiectul Ripensia a pornit în 2012, s-a mers pe modelul socios, am analizat drumul parcurs, au fost lucrurile bune, doar că s-a ajuns în 2017 și lucrurile nu au mai mers ca și cum mergeau inițial. Socios înseamnă implicarea a unui număr mare de persoane, 20 -30 de mii. După patru ani am fost 400 de membri și s-a stagnat. Contribuția membrilor a devenit insuficientă pentru necesitățile echipei. Doar 2% din buget a fost acoperit, pentru o echipă din România cel mai prost loc e Liga 2, sunt cheltuieli mari, cu venituri mici, din publicitate și TV. Am constatat că sunt două variante, fie în sus, fie în jos, în liga 2 nu e de stat. Îți trebuie 400 – 500.000 de euro să reziști, sunt echipe cu peste un milion de euro buget. Decizia a fost să mergem în sus, deci e nevoie de bani, de la oameni de afaceri. De la aut nu putem primi. Ca să atragi oamenii de afaceri trebuie un proiect simplu, clar, dacă dau bani ei trebuie să aibă și decizia”, spune Dumitru Mihu, noul președinte al Ripensia.
Și aici apare ideea interesantă, clubul, echipa de fotbal, nu devine societate comercială ci rămâne ONG. Doar că socios se împart acum în două categorii, una, simplă, cu un vot consultativ, o alta cu vot deliberativ. Cine va susține echipa mai consistent va avea și dreptul de a decide „mai mult”. De cealaltă parte, societatea comercială se va ocupa de crearea unei baze cu terenuri de fotbal, săli, o locație de cazare pentru sportivi, săli de recuperare. Una întinsă pe minim cinci hectare, dar care nu va include și un stadion, acesta trebuie furnizat de autorități, mai spune Mihu.
„Aveam o asociație care funcționa și trebuia să găsim o soluție ca oamenii de afaceri să se apropie. Vor fi două părți, una cu partea asociativă, a doua o societate care să se ocupe de crearea de infrastructură. Activitatea sportivă rămâne pe partea asociativă. Societatea pe acțiuni crează o academie de fotbal, nu un teren pe care să se joace, va trebui să fie un stadion pe care ni-l oferă autoritățile, fie se pleacă în alte orașe. E un proiect de durată nu ceva imediat”, mai spune Dumitru Mihu.
Noua academie se va dezvolta, spune noua conducere, va presupune aducerea de juniori de calitate, societatea care se va afla în spatele academiei va deține și numele și sigla Ripensia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!