Dacă urmăreşti o sesiune de pregătire a unei echipe de fotbal şi ulterior a uneia de rugby îţi poţi da uşor seama de diferenţă. Chiar dacă vorbeşti tot de sportivi de performanţă, e greu să înţelegi diferenţa totală a modului de comportare al sportivilor din cele două ramuri. Cu lipsa vedetismelor şi cu zâmbetul pe buze chiar atunci când în urma efortului depus ţi se face rău, rugbiştii fac antrenamente infinit mai dificile. Am constatat-o în cantonamentul celor de la RCM Timişoara, la Valea Lui Liman.
Cu caracter mai mult fizic, dar şi de moral, acest stagiu nu e lung, doar o săptămână, dar exerciţiile solicită la maximum sportivii. Iar aceste exerciţii au fost gândite într-un mod total inedit. Rugbiştii au fost împărţiţi în patru echipe, iar acestea participă la diferite concursuri. Surprinzător, nu doar pe terenul de pregătire, şi nu doar fizice!
De la trasul sforii, la X Factor şi Master Chef
Pregătirea fizică este total diferită de clasicele alergări şi flotări. Echipele, Berbecii, Spartanii și Fafas, s-au întrecut la trasul sforii, la exerciţii – viteză, la tăiat buşteni şi căratul acestora.
Seara, tensiunea este „liniştită” cu seri tematice. Total surprinzătoare, după o seară X Factor, unde jucătorii au fost nevoiţi să îşi demonstreze talentele muzicale, miercuri a fost rândul unui concurs Master Chef. Fiecare echipă a conceput şi pus în practică un meniu care a fost jurizat de ziarişti. Interesant este că sportivii chiar au surprins prin talentele culinare. Bătălia s-a dat între o porţie de Fajitas, cu o salată de crudităţi excelentă, şi o mămăligă cu o tocăniţă de carne de porc făcută la ceaun. În final, a câştigat varianta culinară românească. Echipele învingătoare au primit câte un şorţ de bucătărie. Celelalte două meniuri au fost formate, primul din două salate, una de ciuperci şi una de boueuf, respectiv de un ansamblu din cartofi fierţi în coajă cu brânză, de asemenea delicioşi, cu frigărui la care gustul cărnii a depăşit cu mult clasicele frigărui vândute la diferite evenimente publice.
„Înainte să plecăm în cantonament, băieții au trebuit să nominalizeze patru jucători pe care îi consideră cei mai influenți. În funcţie de aceştia am împărțit sportivii în patru grupe și s-au potrivit să fie patru grupe de șase jucători. Am conceput cantonamentul doar pe activități de competiție, astfel încât oboseala să aibă un efect pozitiv asupra lor. Totul devine un joc psihologic, vrem să îi împingem spre limitele lor, iar astfel să și învețe ceva. Pentru a-i provoca la nivel mental, trebuie să îi forțăm din punct de vedere fizic. Seara, grupul a luat parte la activităţi cu totul diferite. Am avut o seară X Factor, acolo unde presa nu trebuia să asiste, vă daţi seama de ce. Acum (n.r. miercuri) urmează un concurs Master Chef. Fiecare echipă a primit un buget, cu care a mers în oraş şi a cumpărat ce a considerat pentru a face cea mai bună mâncare”, a declarat antrenorul Danie de Villiers.
Câştigătoarea „culinară” a fost cea condusă de ardeleanul Vasile Rus. Pe lângă faptul că a fost şi cel mai bun tăietor de buşteni, era şi normal atât timp cât este o activitate pe care încă o practică atunci când se relaxează în vacanţă acasă, Vasile a surprins total şi, pozitiv mai ales, prin mămăliga ce a dispărut în burţile sportivilor mai repede decât aurul. El a recunoscut totuşi că tocăniţa ataşată nu a fost gătită la potenţialul maxim. „Este adevărat, mai aveam nevoie de 10 – 15 minute de gătit pentru ca tocăniţa, pomana porcului, să fie cum trebuie. Dar este un concurs pe un timp dinainte stabilit şi am fost nevoiţi să ne prezentăm cum am putut mai bine”, a declarat Vasile Rus.
Cantonamentul se încheie vineri, atunci când vor fi adunate punctajele şi într-un chef privat va fi desemnată echipa câştigătoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!