Trei români şi un samoan. Rugbiştii Gabriel Conache, Marian Drenceanu, Dorin Lazăr şi Lapana Jeff Makapelu vor petrece împreună primul Paste româno-samoan la Timişoara. Locuiesc împreună de la începutul anului, într-un apartament cu 4 camere, însă e o premieră faptul că vor petrece o sărbătoare atât de importantă în actuala formulă.
„Am mai petrecut Pastele în Kenia acum câţiva ani, cu echipa naţională. Ne-am obişnuit să nu fim acasă de sărbători. Nu am făcut încă meniul, că nu prea am avut timp, dar după meciul de vineri, facem lista cu preferinţele fiecăruia“, spun ieşenii Drenceanu şi Lazăr, „bucătari“ de peste 100 kilograme şi 2 metri înălţime.
De pe masa rugbiştilor nu va lipsi mielul, deşi nu toţi îl apreciază. „Nu îmi place carnea de miel, nu voi mânca din el. O să îmi fac un iepure. Vom vopsi şi ouă roşii ca să simţim că e sărbătoare. La desert, probabil că vom face specialitatea noastră, clătite. Toţi 4 facem clătite foarte bune“, ne mărturiseşte Drenceanu în timp ce prepară o salată bulgărească.
Cel mai puţin pretenţios la mâncare se declară a fi Conache. „Mănânc orice dacă are gust bun“, recunoaşte acesta înainte de explica rolul fiecăruia în bucătărie. „Gătim toţi pe rând, care cum avem timp şi ca supliment la masa pe care o avem plătită de club în oraş. Paste, salate, cartofi, friptură, cam astea sunt specialităţile noastre. Makapelu s-a îndrăgostit de mâncărurile noastre româneşti. Ne-a gătit şi el ceva specific samoan, un pui cu un sos dulce ce a avut gust bun, dar nu se compară cu preparatele noastre“, îşi amintesc Conache şi Lazăr.
De la volan, la vopsit de oua
Alt sport, aceleaşi preferinţe culinare. Pilotul de raliuri Bogdan Stanoiev se defineşte drept un „bucătar ce pune mult suflet în pregătirea oricărei mâncări“. Locuieşte împreună cu prietena sa şi recunoaşte că „fac mâncăruri destul de simple şi rapide. Grătare de pui cu legume fierte, paste cu sos de roşii şi ciuperci. Prefer tagliatelele, cartofi, şnitele, salate ce îmi ies foarte bune. Trebuie să recunosc că prietena e bucătarul şef, dar eu o ajut aproape tot timpul“, spune Stanoiev.
În ceea ce priveşte meniul de Paste, tânărul pilot mărturiseşte că această sărbătoare o petrece tot timpul în familie, cu bucatele dragi pregătite de mama: „De Paşti merg la mama, ea nu dă greş niciodată. De fapt toate sărbătorile le petrec cu familia şi cei dragi, mi se pare cel mai potrivit şi aşa ne îndepărtăm foarte mult de valorile tradiţionale. Rolul meu în pregătirea mesei este la vopsitul ouălelor. Miel mănânc foarte rar, doar dacă se nimereşte la gust“.
Fara miel pentru Stoenescu de Paste
Pentru baschetbalista Ancuţa Stoenescu, Sărbătorile Pascale înseamnă în principal vopsitul ouălelor. „Nu mă pricep deloc la gătit, îi las pe specialişti. Ca să glumesc puţin, pot spune că nu mă bag în meserii necunoscute, nu vreau să mă accidentez. Singura mea atribuţie şi cea care îmi place să o fac foarte mult de Pasti este vopsitul ouălelor“, spune Ancuţa.
În ceea ce priveşte preferinţele culinare pentru perioada sărbătorilor, Stoenescu are o singură cerinţă: fără miel! „Nu îmi place mielul deloc, în rest mănânc orice. Nici prăjituri nu prea mănânc. Se poate spune că nu sunt adepta mâncărurilor tradiţionale de Paşti. După ce am colindat întreaga lume, sunt adepta cărnii de peşte şi pui“, explică sportiva în vârstă de 31 de ani ce va petrece primul Paste în ţară după foarte mulţi ani. Vedeta echipei BCM Bega Danzio Timişoara merge la bunici, în Maramureş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!