De vineri și până duminică, bărcuțe cu greutatea de aproximativ un kilogram se luptă cu secundele pe balta Aurora la cel de-al doilea Campionat Național de navomodelism organizat de municipiul de pe Bega.
40 de pasionați ai acestui sport destul de scump s-au adunat în zona Dâmbovița pentru a-și demonstra măiestria și precizia în cele două probe ale campionatului, Viteză și Evoluție.
Vorbim aici de bărcuțe ce ajung să coste și câteva mii de euro și să necesite sute de ore de muncă pentru construcție și tot atâta timp pentru antrenament. „Nu e un sport ieftin, asta-i clar. Doar motorul unei bărcuțe poate să coste o mie de euro și poți să îl arzi în trei secunde. Unde mai punem fibra de sticlă, vopsele speciale, sau munca minuțioasă să le construiești“, spune timișoreanul Lucian Dan este vicepreședinte al Federației Române de profil dar și omul care se ocupă de secția de navomodelism la CSM Timișoara.
În 2009, acesta a adus la Timișoara organizarea unui Campionatul European și vrea ca la anul să repete isprava la Sânnicolau Mare pentru că „balta de acolo e mult mai mare“.
Puțină lume știe că Timișoara are de ani buni campioni europeni. Ne referim firește la familia Dan, ai cărei membrii sunt cunoscuți în țară și peste hotare drept meșteri în arta navomodelismului. Fie ca vorbim de bărcuțe doar ca și machete de diferite dimensiuni, fie că ne referim la mici bolizi ce taie cu zeci de kilometri la oră
Competiția din Dâmbovița, ce este organizată de CSM Timișoara, se închaie duminică cu ultimele probe și cu festivitatea de premiere, una la care toți sportivii – suceveni, gălățeni, băcăuani, clujeni, bucureșteni și timișoreni – speră să câștige una dintre cele 8 clase de concurs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!