Cu un parcurs excelent în campionatul ligii secunde de volei feminin din România, cu o calificare deja asigurată în prima ligă, clubul timişorean ACS Agroland va beneficia acum şi de sprijinul Universităţii de Vest Timişoara, pentru a-şi spori performanţele.
Având în majoritate sportive încă eleve la liceu, echipa va putea ”asigura” viitoarea bază pentru studenţii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a UVT, singura din Timişoara cu acest profil. De altfel, căpitanul echipei de volei feminin, Ioana Ordean, este deja studentă la Universitatea de Vest, dar nu la Educaţie Fizică, ci la Ştiinţe Economice.
„Semnăm acest parteneriat cu ACS Agroland pentru a sprijini sportul. Echipa de volei urmează să fie următoarea ce va aduce titluri naţionale pentru Timişoara”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
La rândul său, Horia Cardoş, conducătorul şi sponsorul principal al formaţiei feminine, spune că discuţiile se poartă deja de câteva luni, iar principalul scop a fost atingerea performanţelor superioare pentru formaţia sa.
„Sunt discuţii de câteva luni, acestea având în minte performanţa. Clubul a fost înfiinţat la mijlocul lui 2014, dar având ca obiectiv performanţa. Parteneriatul nu vine neapărat din motive materiale, noi vrem să ne alăturăm unui club vechi din Timişoara. Împreună sperăm să urmăm drumul deschis de singurul club din acest cu performanţe din oraş. Sperăm ca studenţii să ne devină fani”, a spus Horia Cardoş.
El mai spune că prin acest parteneriat se va obţine şi o imagine mai bună pentru echipa de volei: „Prin acest acord am obţinut şi o creştere a prestigiului nostru, acum performanţele au şanse mai mari să se împlinească. Avem acces la infrastructura sportivă, la logistica universităţii. Alăturate entuziasmului nostru, aceste noi facilităţi pot face ceva frumos în acest sport”.
Noua echipă, având componente cu vârste destul de fragede, poate fi baza de plecare pentru o nouă generaţie pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, singura de acest gen din Timişoara, mai spune Pirtea.
„Sperăm că mai multe jucătoare pot deveni studente ale noastre, ca să îşi asigure un viitor. Prin aceasta putem spori internaţionalizarea universităţii noastre. Noi contribuim cu partea logistică la echipă, oferim acces la terenuri de antrenament şi la sala de sport, putem oferi cazare în căminele studenţeşti, dar şi burse de specialitate”, a precizat rectorul UVT.
Deocamdată, echipamentul purtat de voleibaliste va rămâne cel vechi, roşu-negru, dar pentru sezonul viitor va fi şi unul galben-albastru, adică exact culorile tradiţionale ale UVT.
Conform lui Marilen Pirtea, în jur de o sută de sportivi, care activează în diferite sporturi, beneficiază de sprijin de la UVT. Iar în cea mai mare parte aceştia sunt studenţi ai universităţii și nu doar la secția de Educaţie Fizică.
Tatăl actualului antrenor, primul tehnician al clubului universitar
Ca o coincidenţă, tatăl actualului antrenor al echipei de volei Agroland, Dan Jitaru, a activat pe o funcţie similară în urmă cu mulţi ani. În fapt, acesta a fost primul antrenor angajat la clubul sportiv al universităţii, care în acest an împlineşte 50 de ani de activitate.
„Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la înfiinţarea clubului UVT, tatăl meu a fost primul antrenor angajat al clubului. Iniţial a fost clubul cu denumirea Ştiinţa, ulterior o parte dintre discipline au fost transferate către Universitatea de Vest: handbal fete, echipă care era la acea oră campioană naţională, baschet băieţi, rugby, iar ulterior s-a înfiinţat echipa de volei şi baschet fete. Tatăl meu a antrenat până în 1977, aducând patru titluri de vicecampioană pentru formaţia de volei. Este foarte greu de realizat în aceste vremuri din nou asemenea performanţe, dar noi vom încerca, eu cred că vom reuşi şi reuşi”, a explicat Dan Jitaru
Totuşi, el recunoaşte că va fi mult mai greu din sezonul viitor, în prima ligă. Aceasta înseamnă şi aducerea unor jucătoare cu experienţă, care să aducă un plus valoare la club.
„Diferenţele sunt foarte mari între primele două ligi, e nevoie de jucătoare experimentate. E necesar ca un an, maxim doi, acestea să fie alături de componentele actuale, pentru ca tinerele noastre să ajungă la capacitate maximă. După această perioadă cred că ele se vor descurca mult mai bine şi vor putea susţine performanţa”, a mai precizat tehnicianul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!