Sâmbătă, 6 mai, voluntarii interesați sunt așteptați să participe alături de Asociația Acasă în Banat la pregătirea traseului de la Piatra Rolului, din Munții Aninei.
„Traseul către Piatra Rolului va fi primul traseu omologat din zona Oraviței și pentru a reuși să îl punem la punct, ne-am unit forțele cu Liceul Teoretic „General Dragalina” din Oravita, cu Romsilva – Administrația Parcului Național Cheile Nerei-Beușnița, Primăria Oravița și ZF Group. Ne-am propus ca sâmbătă să facem o echipă mare ca să curățăm traseul, să începem să facem primele marcaje, urmând ca în a doua etapă să venim cu marcajele finale și cu panourile indicatoare”, au transmis reprezentanții Asociației Acasă în Banat.
Traseul, de 14,5 km, pornește din Ciclova Montană (Canton Moara Ekl) și urmează cursul Văii Ciclova pe drumul spre Mănăstirea Călugăra. Drumul duce până la Cascada de la Piatra Moale, trece pe la cantonul silvic Poiana Iulii, apoi ajunge la Piatra Rolului unde se poate admira toată Valea Carașului. În zilele senine, de pe Piatra Rolului se poate vedea și Dunărea. La coborâre se trece pe sub Cleanțurile Rolului și se urmează o potecă ce revine în Oravița Montană.
Zona este plină de povești și legende, de locuri sacre și de frumuseți naturale, cu peisaje uimitoare. La Peștera Rolului se întâlneau în secret partizanii din rezistența anti-comunistă din Banat, dar traseul mai trece și pe lângă Peșterea Elena și Peștera Lenuța. Pe traseu mai pot fi văzute Cascada Piatra Moale și Gorunul cu icoană.
„Traseul va avea marcajul cerc albastru și este de dificultate medie. El va putea fi parcurs în întregime în aproximativ opt ore. Altitudinea de start a traseului este de 251 metri, iar cel mai înalt punct de pe traseu este la 981 metri. Abia așteptăm să luăm la pas Munții Aninei!”, au mai transmis reprezentanții asociației.
Citiți principiile noastre de moderare aici!