Barul este cunoscut mai ales pentru miile de bancnote de un dolar semnate de vizitatori și lipite pe pereți. Această practică a început cu mulți ani în urmă, când un pescar vizitator a lipit un dolar pe perete, punându-și semnătura pe el și explicând că prietenul său va veni mai târziu, banii fiindu-i destinați pentru a-și cumpăra o băutură. Gestul a fost copiat, mai apoi, și de alți pescari.
Istoria din spatele barului
Construită în 1897, clădirea actualului Salty Dawg a fost una dintre primele cabane ridicate în proaspăt-înființatul oraș Homer. În primii douăzeci de ani de existență, clădirea a servit ca prim oficiu poștal, gară, magazin alimentar și birou de exploatare a cărbunelui.
Spre sfârșitul anilor 1940, clădirea a fost cumpărată de Chuck Abbott pentru a fi transformată în birou pentru Standard Oil Company. În, 1919, Chuck și prietenul său Gerald Gifford au pus cabana pe patine și au mutat-o la Homer Spit. Ulterior, în aprilie 1957, acesta a deschis-o ca Salty Dawg Saloon.
În paralel, în 1909, lângă locul în care urma să fie mutat viitorului bar, a fost construită și o doua cabană, care a servit drept școală, oficiu poștal și magazin alimentar. La un moment dat, aceasta a găzduit trei adulți și unsprezece copii, înainte ca, spre sfârșitul anilor 1950, să fie și ea cumpărată de afacerist și lipită de barul deja funcțional.
„Teritoriul Alaska a devenit cel de-al 49-lea stat al Uniunii (Statelor Unite ale Americii – n.r.) în ianuarie 1959. Earl Hillstrand, ultimul reprezentant al statului, a cumpărat clădirea (ambele corpuri – n.r.) în 1960. După cutremurul «Vinerea Mare» din martie 1964, el a mutat structura în locația sa actuală. Turnul farului distinctiv a fost adăugat pentru a acoperi un rezervor de stocare a apei, completând astfel unul dintre cele mai istorice și recunoscute repere din Homer. Saloon-ul Salty Dawg pe care îl cunoaștem astăzi este deținut și administrat de John Warren”, precizează reprezentanții localului.
Salty Dawg în prezent
Barul este, în prezent, cea mai emblematică oprire din orașul Homer, fiind trecut inclusiv pe materialele turistice ale statului Alaska.
„Pereții și tavanele sunt împodobite cu bani de hârtie – tradiție care a început atunci când pescarii au prins mesaje și «bani de băut» pentru alți pescari aflați încă pe mare – , inele de salvare, dintre care unele servesc drept memoriale pentru pescarii dispăruți pe mare și alții care erau foarte iubiți și respectați.
De asemenea, pereții sunt împodobiți cu alte trofee maritime, unele provenind de la bărci care s-au scufundat pe mare. Mulți vizitatori fac din «Dawg» o oprire obligatorie pentru a se delecta cu aroma maritimă locală, expusă atât de grafic și de emoționant. Este un loc popular chiar și pentru persoanele care nu consumă alcool, dar care doresc doar să guste din esența orașului Homer”, scriu reprezentanții statului pe site-ul propriu și broșurile de promovare.
Principalul motiv pentru care turiștii sunt invitați aici este intrarea în contact cu localnicii. Altfel, „Dawg” are spectacole muzicale regulate – are și un ring de dans generos – și servește chiar și mâncare ușoară. Aici, la sfârșitul zilelor grele de lucru, pescarii se întâlnesc cu oamenii de afaceri pentru a servi o băutură și a-și vinde captura.
Vizitatorii pot, de asemenea, cumpăra suveniruri. Cel mai recomandat este revista „The Dawg’s Tale”, care prezintă povestea barului Salty Dawg, a „Spitului” – strada pe care se află – și a orașului. Aceasta include și fotografii ale localnicilor făcute în saloon, precum și citate interesante auzite în bar.
Altfel, de la bar se poate începe și vizita orașului. Aflat la 351 de kilometri la sud-vest de capitala Alaskăi, Anchorage, Homer are, conform recensământului din 2020, o populație de 5.522 de locuitori, în creștere de la 5.003, în 2010. Vizitatorii pot afla de ce orașul mai este numit „capitala mondială a pescuitului de halibut”, „capătul drumului” și, mai recent, „cătunul cosmic de lângă mare”.
foto: Facebook/Salty Dawg Saloon
Citiți principiile noastre de moderare aici!