Nyotaimori (Japonia)
Nyotaimori este una din practicile străvechi japoneze care își are originile în vremurile samurailor. Aceștia se întorceau acasă după o victorie și sărbătoreau într-un mod inedit alături de gheișe. Practic, Nyotaimori este arta culinară care implică servirea specialităților japoneze precum sushi sau sashimi direct pe corpul dezvelit al unei femei. Astfel, bucatele servite aveau o savoare aparte, iar actul culinar se împletește cu erotismul. În prezent, Nyotaimori a cunoscut o creștere de popularitate, multe restaurante din Japonia alegând acest mod inedit de a servi clienții. Mai mult, această artă culinară s-a răspândit în Occident, unde a devenit o ciudățenie întâlnită mai ales la evenimente somptuoase, unde bucatele orientale au fost înlocuite cu caviar sau brânzeturi fine și scumpe.
Modern Toilet Restaurant (Taiwan)
O idee năstrușnică a unui mic afacerist din Taiwan s-a transformat într-un lanț de restaurante bizare care se întinde pe întreg teritoriul Asiei. Modern Toilet este un lanț de localuri care au ca tematică banala baie. Toate elementele sunt realizate pentru a da impresia clienților că servesc o masă delicioasă într-o baie imensă. Pereții sunt acoperiți cu gresie și împodobiți cu capete de duș. Scaunele sunt de fapt toalete nefuncționale. Mai mult, orice fel de mâncare comandat din meniu este servit într-o mini-toaletă din plastic, în timp ce băuturile sunt aduse spre consum în mici pisoare. Cei care vor desert, pot servi înghețată din cădițe de baie minuscule. Restaurantele Modern Toilet sunt o atracție pentru turiști și se adresează clienților cu venituri mici și medii, așadar oricine are în buzunar 10 dolari poate servi o masă completă în baie, stând pe toaletă. Proprietarul lanțului, Eric Wang susține că misiunea restaurantelor sale este să distribuie mâncare, dar și zâmbete, iar dacă se poate să mai elimine și din prejudecățile unora dintre clienți.
Dinner in the sky (Belgia)
Dinner in the sky este un restaurant inedit din Bruxelles. Acesta oferă o experiență ieșită din comun pentru clienți, având în vedere că mesele acestui restaurant se ridică la 30 de metri în aer. Pentru suma exorbitantă de 8.000 de euro, 22 de persoane pot opta pentru o masă la restaurant, cu o priveliște aparte. Clienții se așează la masă, își comandă mâncare, după care, împreună cu personalul responsabil pentru servire, sunt ridicați cu ajutorul unei macarale la peste 30 de metri în aer. Desigur, scaunele sunt prevăzute cu centuri de siguranță și nu este nevoie să vă aplecați dacă cumva ați scăpat un tacâm pe jos.
Fortezza Medicea (Italia)
Gardieni înarmați, turnuri de supraveghere, sârmă ghimpată, reflectoare și gratii la geamuri, toate acestea poate nu sunt cele mai primitoare elemente dacă vorbim despre un restaurant. Cu toate acestea, Fortezza Medicea din Volterra, Italia este un real succes. Fortăreața veche de peste 500 de ani este o închisoare pentru deținuți care au de ispășit pedepse de cel puțin 7 ani. Cu ani în urmă a fost pornit un program de reabilitare care consta în stabilirea unui restaurant în incinta închisorii cu deținuți pe post de personal. Programul a fost un succes, iar restaurantul s-a dezvoltat atât de mult încât rezervările pentru a servi masa aici trebuie făcute cu câteva săptămâni înainte. Clienții trec prin toate filtrele de securitate prin care trec și deținuții, fiind percheziționați și inspectați cu atenție înainte de a intra. Deținuții gătesc mâncarea, servesc la mese și se ocupă chiar și de divertisment. Desigur, toate tacâmurile sunt din plastic.
Citiți principiile noastre de moderare aici!