Palatul Cleopatrei din Alexandria (Egipt)
Aproape de coasta Alexandriei, orașul lui Alexandru cel Mare, se află ceea ce arheologii consideră a fi sediul regal al Cleopatrei. O echipă de arheologi marini a făcut excavări în acest oraș antic de unde frumoasa Cleopatra conducea întregul Egipt. Istoricii cred că orașul a fost scufundat de cutremure și valuri gigant acum mai bine de 1.600 de ani. Excavările au fost concentrate pe insula scufundată Antirhodus, acolo unde se crede că se află ruinele palatului. Alte descoperiri făcute în zonă includ o epavă foarte bine conservată a unei nave și două coloane din granit roșu cu inscripții grecești. Au mai fost găsite și două statui, una reprezentând-o pe zeița Isis, iar cealaltă reprezentând un sfinx, și al cărui chip se consideră că este al tatăl Cleopatrei. Toate artefactele găsite au fost rescufundate, fiindcă guvernul egiptean dorește să realizeze un muzeu sub apă în zonă.
Templurile scufundate din Mahabalipuram (India)
Conform credinței populare, celebrul Templu Shore din Mahabalipuram nu ar fi fost un templu singular, ci o serie de șapte templuri, șase dintre care au fost scufundate. Descoperiri noi dau crezare credinței populare. In aprilie 2002, au fost descoperite ruine în apropiere de coasta Mahabalipuramului. Descoperirea a fost făcută la o adâncime de 2-5 metri, de către o echipă formată din arheologi marini de la mai multe organizații și instituții. Investigațiile la fiecare locație au scos la iveală fundații din piatră, piatră cubică și o platformă foarte mare cu trepte. Toate acestea au fost găsite printre formațiuni naturale de rocă. A fost găsit printre altele și un cap de leu care făcea parte dintr-un complex de piatră aparținând unui templu. Dinastia Pallava, care a domnit peste această regiune în secolul 7 d.Hr. era cunoscută pentru faptul că obișnuia să construiască templuri și edificii cu caracteristici asemănătore cu cele prezente la ruinele descoperite. Motivul pentru care templurile au fost scufundate rămâne neclar.
Orașul Pavlopetri (Grecia)
Orașul antic Pavlopetri se află la 4 metri sub apă, în apropiere de coasta Laconiei, în Grecia. Aici au rămas conservate clădiri intacte, curți, străzi și morminte, prin studierea cărora s-a ajuns la concluzia că orașul datează din anul 2800 î.Hr.. Localitatea făcea parte din Grecia Erei de Bronz, atunci când au fost scrise câteva dintre cele mai importante lucrări literare grecești. Această eră mai este cunoscută și ca Era eroilor lui Homer. Deși puterea militară a orașului stătea în abilitatea de a domina pe plan naval, se știe foarte puțin despre mecanismele și lucrările care se desfășurau în portul localității. Pavlopetri se presupune că a fost odată un oraș portuar prosper, unde locuitorii trăiau din comerțul făcut în Mediterană. Un port bine conservat aparținând acestui oraș ar oferi arheologilor o viziune foarte detaliată a societății miceene existente în zonă în perioada respectivă. Locația sitului arheologic a fost marcată pentru prima dată în 1968, de către arheologul Dr. Jon Henderson, de la Universitatea din Nottingam. Din păcate, de atunci au fost executate foarte puține lucrări în zonă, iar conform doctorului Henderson, dacă nu se va face ceva în curând se riscă pierderea unei piese destul de importante din istoria antică a Greciei.
Sursa foto: oddee.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!