Cu o populație de peste 3,5 milioane de locuitori, Berlin este un important centru cultural, artistic și economic care găzduiește anual nenumărate concerte, festivaluri și conferințe de renume mondial. Cu o istorie atât de lungă nu este de mirare că străzile orașului sunt împânzite de clădiri vechi și monumente ce atestă momente cheie din trecutul său.
Printre cele mai importante simboluri ale orașului se numără Poarta Brandenburg. Construit la sfârșitul secolului 18, poarta a fost locul unde au avut loc câteva dintre cele mai importante momente din istoria politicii mondiale. Un fost punct de trecere a Zidului Berlinului, aici președinții americani John F. Kennedy și Ronald Reagan au susținut discursuri ce au rămas în istorie și prin care au îndemnat la unificarea Germaniei și, bineînțeles, a Berlinului.
Cei pasionați de istorie și artă au la dispoziție o întreagă insulă cu muzee unde pot descoperi comori din antichitate, de la arta Egiptului și Greciei antice, la arta Bizantină și cea franceză de secol 17. Museumsinsel, o mică insulă pe râul Spree, se mândrește cu cinci muzee de talie mondială. Muzeul Altes, la doar câțiva pași de Catedrala din Berlin, ce nu trebuie nici ea ratată, găzduiește piese ce datează din perioada Greciei și Romei antice, în timp ce Neues Museum se mândrește cu una dintre cele mai mari colecții de artă preistorică și egipteană din lume. În Muzeul Pergamon vizitatorii pot admira edificii originale precum Altarul Pergamon sau Poarta Ishtar, ce au fost reasamblate în interiorul clădirii din piesele originale. Muzeul Bode se mândrește cu o eclectică colecție ce cuprinde piese bizantine, sculpturi de la începutul renașterii și numeroase monede și medalii. La final Alte Nationalgalerie le oferă vizitatorilor posibilitatea de a admira picturi semnate de cei mai cunoscuți artiști germani.
O excursie în Berlin nu se poate termina înainte de a vedea Zidul Berlinului. Simbol al separării Berlinului de Vest de cel de Est, zidul a fost dărâmat în 1989, după ce a divizat un întreg oraș timp de aproape 30 de ani. În prezent, nu mai sunt decât trei porțiuni rămase din fostul zid, una lângă muzeul Topografia Terori ce documentează atrocitățile comise de Gestapo, găzduit chiar în fostul sediu al poliției secrete germane. În apropiere se află și Checkpoint Charlie, singurul punct de trecere între cele două părți ale Berlinului pe unde aveau acces străinii. Aici turiștii se pot fotografia cu actori îmbrăcați în fostele uniforme militare ale gardienilor.
La final, după atâta istorie, o plimbare în aer liber este exact de ce aveți nevoie. Fie că alegeți somptuoasele grădini ale Palatului Charlottenburg sau Tiergarten veți avea parte de o experiență minunată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!