Iată câteva sugestii de care să ţineţi cont dacă vă planificaţi o vacanţă activă în această ţară frumoasă şi plină de oferte interesante.
Dubrovnik – considerat perla Adriaticii, este unul dintre cele mai vizitate locuri şi cea mai cunoscută staţiune din Croaţia. Istoria poate fi parcă retrăită parcurgând centrul vechi şi plimbându-vă pe lângă pereţii oraşului, ce au o lungime de 2 km, vizitând muzeul oraşului, numit Palatul Rectorului, sau Catedrala Dubrovnik. Merită să faceţi un popas la Mănăstirea Franciscană pentru a vedea una dintre cele mai vechi farmacii, ori la Muzeul Maritim sau Columna lui Orlando.
Split – este cel mai mare oraş de pe coasta dalmată, situat pe ţărmurile estice ale Mării Adriatice. Cel mai important monument istoric din oraş este Palatul lui Diocleţian, în jurul căruia s-a format aşezarea. Documentele istorice au stabilit construcţia oraşului cu puţin înainte de anul 300. Veţi remarca străduţele care îl înconjoară şi clădirile extraordinare care s-au ridicat în această zonă. Nu în utimul rând, trebuie menţionată catedrala de lângă palat, ea însăşi o splendoare arhitecturală.
Opatija – oraşul situat în vestul Croaţiei este destinaţia cea mai veche din zonă. Impresionează prin eleganţa şi luxul hotelurilor şi vilelor, dar şi prin multitudinea de obiective turistice, printre care merită să fie amintite Mănăstirea Opatija Sv. Jakova, Parcul Svetog Jakova, Biserica Saint James, Muzeul Villa Angiolina şi imensul Parc Angiolina, înfiinţat pe la 1860, unul dintre cele mai frumoase din Europa.
Zadar – este centrul istoric al Croaţiei, a cărui existenţă a început încă din era preistorică. Ceea ce se remarcă de la bun început este faptul că aspectul urban este păstrat de pe vremea romanilor, lucru valabil şi pentru o serie de monumente istorice precum Forumul roman, Biserica Sf. Donatus – despre care se spune că este cea mai bine păstrată clădire istorică din Dalmaţia -, Citadela, Muzeul Arsenal sau o orgă maritimă. La toate se adaugă pereţii şi porţile oraşului, precum şi alte vestigii romane asupra cărora merită să vă îndreptaţi atenţia.
Hvar – este o insulă croată în suprafaţă de aproximativ 300 kilometri pătrați şi cu lungimea de 80 km, fiind a patra insulă ca întindere şi a doua ca lungime din arhipelagul dalmaţian. Un adevărat paradis al naturii, cu păduri de pin, viţă-de-vie, măslini, pomi fructiferi, plantaţii şi parcele de lavandă. Oraşul a fost construit în 384 î.Hr. de către o colonie grecească şi este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa.
Rab – insula este considerată destinaţia ideală pentru cei care iubesc marea şi vor să se bucure de tot ceea ce oferă ea. Dar nu numai atât. Insula se remarcă prin pădurile sale, plajele cu nisip sau pietre şi golfurile mici. În interiorul oraşului cu acelaşi nume pot fi admirate splendide clădiri medievale şi simbolul acestei aşezări, cele patru turnuri bisericeşti ce pot fi văzute de la distanţă.
Sibenik – este un alt oraş istoric din Croaţia, cunoscut pentru Catedrala Sf. Iacob. A fost construită din piatră, în stil gotic şi renascentist, şi este inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO. O atenţie deosebită trebuie acordată celor patru fortăreţe ale oraşului – Sf. Nicolae, Sf. Mihovila, Sf. Ivana şi Subicevac. Nu departe de oraş se află Parkul Krka, o rezervaţie bogată în floră şi faună, în care vă puteţi petrece o zi întreagă fără să vă plictisiţi. Un punct de mare atracţie îl reprezintă spectaculoasa zonă a cascadelor.
Rovinj – este unul dintre cele mai pitoreşti orăşele, un important centru administrativ şi o cunoscută destinaţie de vacanţă. Dintre obiectivele turistice pe care trebuie să le vizitaţi neapărat dacă ajungeţi în zonă se numără Zlatni Rat, Bazilica St. Euphemia, Fortăreaţa Monkodonja şi Muzeul Rovinj. Nu în ultimul rînd, vă puteţi desfăta privirile admirând splendidele clădiri istorice.
Porec – este un oraş-port vechi de 2000 de ani, în care se află Bazilica Euphrasian, construită în secolul al VI-lea. Construcţia a fost inclusă pe lista monumentelor protejate UNESCO. Oraşul se remarcă prin structura romanică bine păstrată, combinată cu elemente veneţiene şi gotice.
Pula – este o cunoscută staţiune şi un important centru turistic. Se spune că oraşul este un întreg muzeu istoric în aer liber al perioadei romane, în care se păstrează o serie de clădiri istorice din acea perioadă. Dacă ajungeţi în zonă este obligatoriu să vă rezervaţi timp pentru a vizita Arena, Templul lui Augustus, Arcul de triumf, Mozaicul Pedeapsa lui Dirce, Mănăstirea St. Francisc, Kastel, Acvariul şi Poarta lui Hercules.
Citiți principiile noastre de moderare aici!