Kremlin (Rusia)
Kremlinul din Moscova este una din cele mai emblematice reședințe prezidențiale din lume. Acest complex fortificat se află în inima capitalei ruse, având vedere spre Râul Moscova la sud, Catedrala Sfântul Vasile și Piața Roșie la est. Kremlin este termenul folosit pentru cetate în rusă, iar reședința președintelui rus este cel mai cunoscut kremlin din lume. Complexul cuprinde patru palate, patru catedrale și zidul Kremlinului cu turnurile aferente. Primele urme ale construcției datează încă din perioada lui Ivan Kalita, în anii 1320-1330, după ce Petru, Mitropolitul Kievului și-a mutat scaunul la Moscova. Kremlinul și-a intrat în drepturi ca reședință a conducerii ruse în timpul lui Ivan al III-lea, cel care a unit principatele ruse și a făcut din Moscova singura capitală legitimă a Rusiei. Kremlinul a fost îmbunătățit prin eforturile mai multor arhitecți veniți din toate colțurile lumii. În timpul invaziei lui Napoleon, Kremlinul a suferit distrugeri semnificative, în urma unor explozii care au distrus o mare parte din zidul exterior precum și câteva turnuri. Cu toate acestea, Kremlinul a supraviețuit testul timpului și este și în prezent centrul puterii din Rusia, precum și una din cele mai cunoscute clădiri din lume.
Palacio do Planalto (Brazilia)
Palacio do Planalto sau Palatul de pe platou este locul unde își desfășoară activitatea președintele Braziliei. Clădirea se află în Praca dos Tres Poderes (Piața celor trei puteri), în Brasilia, capitala Braziliei. Denumirea reședinței prezidențiale vine de la termenul planalto – platou, dar care este folosit și pentru a desemna ramura executivă a sistemului de guvernare. Așadar, Palacio do Planalto se poate traduce ca Palatul Executivului. Arhitectul Oscar Niemeyer este autorul acestei clădiri care reunește simplitatea cu modernismul, într-un ansamblu format din linii fine și ondulate. Fiind una din cele mai importante construcții din Brasilia, Palacio do Planalto are și dimensiuni impresionante. Clădirea este formată din 4 etaje și acoperă o suprafață de 36.000 de metri pătrați. Din complexul arhitectural mai fac parte alte patru clădiri adiacente.
Palazzo del Quirinale (Italia)
Palazzo del Quirinale a fost construit la cererea lui Papa Grigorie al XIII-lea, în 1573. Rolul palatului era cel de reședință de vară pentru papalitate. Mai târziu, clădirea a devenit reședința Statelor Papale, până în 1870, când acestea au fost abolite. În 1871, Roma devenea capitala Regatului Italiei, iar Palazzo del Quirinale se transforma în reședința regală a regilor Italiei, cu toate că unii domnitori, precum Victor Emanuel al III-lea, foloseau palatul numai pentru evenimente regale. Totuși, impozanta clădire a devenit în conștiința populară locul de unde era condusă Italia. În 1946, odată cu abolirea monarhiei italiene, palatul a devenit reședința oficială a președintelui Italiei.
Rashtrapati Bhavan (India)
Situată în New Delhi, Rashtrapati Bhavan este reședința președintelui Indiei. Până în 1950 acest complex arhitectural purta denumirea de Casa Viceregelui și era locul unde locuia Guvernatorul general al Indiei. În 1911, regele George al V-lea al Marii Britanii a decis ca noua capitală a Indiei să fie New Delhi, în locul orașului Calcutta. Odată cu această schimbare, s-a făcut un plan măreț pentru reședința Guvernatorului, care avea să ocupe un loc important în peisajul noii capitale. Astfel, arhitectul englez Edwin Landseer Lutyens a fost comisionat să facă designul pentru noul palat administrativ. Astfel a luat ființă Rashtrapati Bhavan, un palat care simboliza prin arhitectura sa îmbinarea stilului clasic occidental cu motivele tradiționale indiene.
Citiți principiile noastre de moderare aici!