Muntele Rushmore (S.U.A.)
Poate că nu are o vechime așa de mare, însă este poate cel mai cunoscut exemplu de sculptură în munte din Lume. Muntele Rushmore se înalță grandios în statul Dakota de Sud, SUA. Construcția acestui complex arhitectural a început în 1927 și s-a terminat 14 ani mai târziu. În primă fază s-a folosit dinamită pentru a îndepărta tone de piatră care nu era necesară. Apoi, 400 de muncitori îndrăzneți au realizat detaliile sculpturii cu unelte destul de simple. Majoritatea detaliilor mici au fost realizate manual de muncitori care stăteau pe scaune din lemn ce erau ridicate cu frânghii până la nivelul necesar. Finalul trudei acestor oameni este o sculptură emblematică pentru națiunea americană și îi înfățișează pe președinții George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln, figuri istorice importante din istoria americană.
Statuia gigant a lui Buddha (China)
Zeul Buddha este reprezentat foarte des prin sculptură. Există numeroase statui ale lui Buddha, fiecare cu interpretarea proprie a chipului acestuia. Totuși, cu o înălțime de 71 de metri, Statuia gigant a lui Buddha fin Leshan, China este cel mai impresionant monument dedicat zeului. Sculptura este realizată pe fața masivului Xijuo și datează din secolul al 8-lea. Privirea zeului sculptat este îndreptată spre confluența a trei râuri, statuia fiind cu fața către Muntele Emei, unul dintre cele mai sfinte locuri din budism. Monumentul este foarte bine conservat, datorită tehnicilor de construcție folosite. Toată apa care se adună din munte este evacuată cu ajutorul unui sistem de scurgere. De asemenea, la momentul construcției, statuia a fost protejată de o structură de lemn placată cu aur. Aceasta a fost distrusă în timp, aurul fiind prădat de mongoli, în timpul invaziei din perioada Dinastiei Yuan.
Statuia lui Decebal (România)
România se poate mândri cu cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Statuia care reprezintă schipul regelui dac Decebal se află în județul Mehedinți, în apropiere de municipiul Orșova. Basorelieful este înalt de 55 de metri și are o lățime de 25 de metri. Ideea acestei sculpturi a venit de la omul de afaceri și istoricul Iosif Constantin Drăgan. Acesta a finanțat lucrarea, a cărei construcție a început în 2004, s-a desfășurat sub îndrumarea sculptorului Florin Cotarcea și s-a încheiat zece ani mai târziu, în 2004. Chipul imens este rezultatul muncii a numai 12 sculptori alpiniști care au lucrat în condiții vitrege pentru a duce la bun sfârșit proiectul. Inspirat de Muntele Rushmore, chipul lui Decebal sculptat în stâncă a costat peste 1 milion de dolari. Acum, statuia lui Decebal veghează malul românesc al Dunării, în timp ce pe malul sârbesc se află un alt monument sculptat – Tabula Traiana, monument ce aparține rivalului lui Decebal, împăratul roman Traian.
Memorialul Crazy Horse (S.U.A.)
Memorialul dedicat legendarului războinic indian Crazy Horse se află la doar câțiva kilometri de Muntele Rushmore și este încă în construcție. Proiectul sculpturii îl înfățișează pe Crazy Horse călare pe cal, însă din 1948, atunci când sculptorul Korczak Ziolkowski a preluat lucrarea, și până acum, nu a fost realizat decât capul lui Crazy Horse. Trebuie avut în vedere totuși că acesta măsoară 26 de metri. În prezent se lucrează la capul calului care va măsura 67 de metri. Odată finalizat, întreg ansamblul arhitectural va avea 195 de metri lungime și 171 de metri înălțime și va fi cea mai mare statuie sculptată în piatră din lume. Crazy Horse a fost ales pentru acest proiect fiindcă reprezintă națiunea amerindiană prin vitejia sa din lupte, dar și prin modestia cu care și-a trăit viața.
Citiți principiile noastre de moderare aici!