World Games Stadium (Taiwan)
Taiwan dispune de cel mai mare stadion din lume care funcționează doar cu energie solară. World Games Stadium este o structură imensă, cu un aspect ieșit din comun pentru un stadion, asta datorită panourilor solare masive care sunt folosite pentru a aduna energie solară, pentru a o transforma în energie electrică. World Games Stadium are un acoperiș cu panouri solare de 14.155 de metri pătrați prin care se generează aproximativ 1.4 GWh de electricitate în fiecare an, mai mult decât suficient pentru a acoperi nevoile stadionului în timpul evenimentelor organizate aici. Mai mult, atunci când stadionul nu este folosit, energia electrică generată de acesta este folosită pentru a alimenta 80 la sută din rețeaua electrică a cartierului din vecinătate.
Estadio Municipal de Aveiro (Portugalia)
Estadio Municipal este un stadion folosit mai ales pentru meciuri de fotbal, situat în localitatea Aveiro, din Portugalia. Stadionul a fost proiectat de arhitectul portughez Tomas Teveira special pentru Campionatul European de Fotbal din 2004. Stadionul a fost gândit ca o reprezentare a spiritului portughez, plin de viață și culoare. Astfel, Estadio Municipal de Aveiro a devenit cel mai colorat stadion din lume. Nuanțele vii din exterior sunt completate de interiorul format din scaune în culori primare, toate dispuse aleatoriu pentru un dinamism sporit. Stadionul arată astfel de parcă este mereu folosit și ceva se întâmplă constant acolo. După terminarea campionatului de fotbal, stadionul a rămas în folosința comunității din Aveiro și este una dintre cele mai reprezentative structuri pentru localitate.
Marina Bay Floating Stadium (Singapore)
Platforma plutitoare situată în rezervorul Marina, din Marina Bay, Singapore, este cea mai mare scenă plutitoare din lumea. Aici se desfășoară adunări sociale diverse, concerte, meciuri de fotbal sau alte manifestări sportive. Acest stadion plutitor este construit în totalitate din oțel și are 120 de metri lungime și 83 de metri lățime, dimensiuni cu 5 la sută mai mari decât terenul de fotbal de pe Stadionul Național din Singapore. Platforma poate susține 1.070 de tone, echivalentul a 9.000 de oameni, 200 de tone de echipament și recuzită și trei vehicule militare de 30 de tone fiecare. Tribuna aferentă terenului plutitor poate acomoda până la 30.000 de spectatori.
Gospin Dolac (Croația)
Construit în 1989, Gospin Dolac este poate cel mai pitoresc stadion din lume. Acesta se află la marginea micuței localități Imotski din Croația. Peisajul din jurul stadionului este spectaculos. Stadionul este înconjurat de ruinele fortificației Topana, într-o zonă deluroasă, iar la doar câțiva metri de stadion se află Lacul Albastru, situat la capătul unei prăpastii impresionante. Așadar adunările de pe stadionul Gospin Dolac sunt aproape de natură. Stadionul are o capacitate de aproximativ 4.000 de locuri, iar în 2016 studenții de la Facultatea de Arhitectură din cadrul Universității din Zagreb au făcut un plan de extindere și modernizare a acestuia. Datorită poziționării sale inedite, stadionul are un mare potențial, iar autoritățile se gândesc să-l folosească și pentru evenimente mari care ar atrage turiști în zonă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!