Kolmanskop (Namibia)
Kolmanskop este un oraș fantomă din sudul Namibiei. În 1908, această zonă a țării a fost cuprinsă de febra diamantelor și mulți oameni au migrat aici în speranța de a se îmbogăți. Așa a apărut orașul Kolmanskop, o oază modernă în deșert, construită de căutătorii de diamante. Orașul s-a dezvoltat în doar doi ani și avea o școală, clădiri rezidențiale chiar și un cazinou. După Primul Război Mondial însă, prețul diamantelor a scăzut, la fel și vânzările. Căutătorii de diamante au decis să părăsească orașul, iar prin 1950 aceasta a fost părăsit în totalitate. Cu timpul deșertul a învăluit acest oraș, iar acum este aproape în totalitatea sub stăpânirea dunelor de nisip.
Prypiat (Ucraina)
Prypiat este probabil cel mai cunoscut oraș fantomă din lumea. Are o aură înfricoșătoare până și azi și este un exemplu al puterii de distrugere a energiei atomice. Prypiat a fost orașul special construit pentru muncitorii de la stația nucleară Cernobyl. Orașul era o metropolă muncitorească cu toate facilitățile necesare unui trai bun, de la școli și apartamente mari la locuri de distracție. Peste 50.000 de oameni locuiau în Prypiat până la momentul dezastrului de la Cernobyl. În 1986 s-a produs o explozie la unul din reactoarele stației atomice, acesta fiind primul dezastru nuclear major din istorie. Orașul a fost evacuat de urgență, locuitorii lăsând totul în urmă. Zona a fost închisă din cauza riscului de radiații, dar fotografiile făcute în fostul oraș prezintă o imagine ciudată a unui oraș părăsit în grabă. Apartamentele erau pline de lucruri personale, neatinse, toate elementele umane erau așezate la locul lor, doar oamenii lipseau.
San Zhi (Taiwan)
În Nordul Taiwanului a fost construit un oraș futurist, gândit ca destinație de lux pentru vacanțe. Pe parcursul procesului de construcție s-au petrecut numeroase accidente, astfel încât construcția a ost oprită de numeroase ori. Cu timpul, lipsa de fonduri a dus la abandonarea proiectului, iar Sa Zhi s-a transformat din destinație de lux în oraș fantomă. Clădirile cu aspect modern, au fost părăsite, iar oamenii din zonă spun că acum singurii locuitori ai orașului sunt spiritele muncitorilor care au murit în timpul construcției. Momentan nu există proiecte pentru orașul fantomă, deși acesta adună anual un număr considerabil de turiști interesați de fenomene paranormale.
Craco (Italia)
Craco se află în Regiunea Basilicata, Provincia Matera. Așezarea medievală a fost construită sus pe deal, cu terenuri agricole în împrejurimi. Craco datează din 1060, fiind în proprietatea Arhiepiscopului de Tricarico. În anul 1891, populația din Craco număra peste 2.000 de suflete, însă așezarea nu a avut un destin prea fericit. Agricultura a avut de suferit, supra așezării s-au abătut mai multe calamități naturale precum alunecări de teren și cutremure, iar zona a fost afectată și de război. În 1963, populația rămasă după toate nenorocirile a fost transferată într-o nouă așezare, aflată într-o vale din apropiere. Craco a fost părăsit în totalitate și a rămas o amintire a unor vremuri apuse.
Articole pe aceeași temă:
Destinatii romantice pe meleaguri romanesti
Emiratele Arabe Unite, minunea turistica din desert
Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor
Hoteluri exclusive, pentru o persoana
Cele mai inedite atractii plutitoare
Insula Rodos – Vacanta pe urmele Colosului
Atractii deosebite pentru fotografii de vacanta inedite
Citiți principiile noastre de moderare aici!