Tunelul Bund (China)
Tunelul Bund este una din atracțiile zonei cu același nume, din orașul Shanghai, China. Acesta face legătura dintre două zone importante ale orașului din punct de vedere economic și trece pe sub Râul Huangpu. Miile de oameni care tranzitează tunelul în fiecare zi, la bordul garniturilor de tren cu plafon transparent care trec prin acesta, au parte de un spectacol inedit. Lumini și culori vii se îmbină într-un spectacol psihedelic, care poate fi un pic prea intens pentru unii călători care fac naveta. Pereții tunelului sunt prevăzuți cu o instalație gigant care emite lumini colorate la diferite intensități, creând un spectacol viu, dar și amețitor pentru călători. Lungimea totală a tunelului este de 647 de metri, iar o călătorie prin acest tunel psihedelic durează în medie 3-4 minute.
Tunelul Iubirii (România)
Acest exemplu de inginerie naturală a devenit în ultimii ani fundalul pentru mii de fotografii ale îndrăgostiților. Tunelul Iubirii se află între localitățile Caransebeș și Oțelul Roșu. Imaginea tunelului verde, care pare fără sfârșit este dată de copacii aliniați aproape simetric de o parte și de cealaltă a unei secțiuni de cale ferată abandonată. Coronamentul copacilor se îmbină, formând astfel un tunel viu din crengi și frunze care se schimbă odată cu anotimpurile. Multe cupluri aleg acest loc pentru a face fotografii cu diverse ocazii. Astfel, Tunelul Iubirii a devenit atât de apreciat încât a fost inclus de Parlamentul European pe lista „Rediscover Europe”, alături de alte 28 de obiective turistice ascunse, care merită vizitate măcar o dată.
Inversion
Un tunel și o operă de artă, care din păcate, nu mai poate fi vizitat în forma sa originală, însă care a lansat un fenomen și a generat o mulțime de copii. Inversion este creația a doi artiști locali din Houston, SUA. Aceștia au avut la dispoziție două case, una lângă cealaltă, care urmau să fie demolate. Artiștii au folosit materialele care acopereau pe exterior casele pentru a construi un tunel între cele două clădiri, sub forma unui vortex care se îngustează spre ieșire. Tunelul dădea impresia că pereții caselor au fost inversați înspre interior. Inversion oferea curioșilor posibilitatea de a intra prin peretele uneia dintre case, de a trece prin livingul celei de-a doua și de a ieși prin mica deschidere din curte. Tunelul este citat și în prezent ca fiind o operă de artă de excepție, deși a fost realizat în 2005 și nu a rezistat decât o lună, înainte de a fi demolat. Cu toate acestea, există numeroase replici ale tunelului, unele având chiar aspectul unei explozii, înghețate în timp, tot în interiorul unor case.
Market Hall (Olanda)
Acest mastodont din orașul Rotterdam, Olanda, este un exemplu de inginerie dusă la extrem. Acest tunel imens este multifuncțional, adăpostind o imensă piață publică, în interior, în timp ce structura în sine este formată din 228 de apartamente de lux. Market Hall este o zonă comercială imensă care cuprinde spații comerciale pe o suprafață de 4.600 de metri pătrați, hoteluri și restaurante care ocupă aproximativ 1.600 de metri pătrați și o parcare subterană cu patru nivele care poate acomoda peste 1.200 de vehicule. Piesa de rezistență din tunel este opera de artă care acoperă tavanul tunelului. Artistul Arno Coenen a realizat un ansamblu vizual format din fructe și legume supradimensionate, care a fost printat pe 4.000 de panouri din aluminiu și acoperă o suprafață de 11.000 de metri pătrați pe tavanul și pereții tunelului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!