Peștera El Castillo, Spania
Cele mai vechi picturi cunoscute din lume se află în Peștera El Castillo, în regiunea Cantabria, din nordul Spaniei. Vechi de aproximativ 40.000 de ani, multe dintre imagini sunt modele ale mâinilor foștilor locuitori ai regiunii, care suflau pigmentul cu gura.
Göbekli Tepe, Turcia
Construit la începutul celui de-al treilea mileniu î.e.n., Göbekli Tepe pare a fi o recreare a paradisului, cu stele sculptate cu imagini ale unor plante exotice și animale. Acum aflat în deșert, acest templu uriaș este considerat a fi sursă de inspirație pentru Grădina din Eden descrisă în Biblie. Tot aici au fost descoperite și o serie de figurine umane extrem de vechi.
Alep, Siria
Acest oraș antic, un amestec ale civilizațiilor vechi, a fost înființat, cel mai probabil, în urmă cu peste 8.000 de ani. Din păcate, accesul turiștilor aici este interzis. Odinioară o bijuterie a Orientului Mijlociu, fortăreața ce se ridică peste orașul Alep modern a fost parțial distrusă în războiul civil din Siria, ce încă se desfășoară.
Peninsula Burrup, Australia
Murujuga, cunoscută și după numele modern peninsula Burru, în nord-vestul Australiei, găzduiește cele mai vechi și fragile petroglife din lume. O parte din cele peste un milion de imagini sunt vechi de peste 40.000 de ani.
Fortăreața Erbil în Kurdistan, Iraq
Una dintre cele mai vechi zone locuite fără întrerupere de pe planetă, această așezare omenească încă tronează peste orașul nou cu același nume, în regiunea irakiană kurdă. Fortăreața Erbil prezintă urme ale civilizației ce datează din mileniul V î.e.n. și se numără printre cele mai noi situri declarate locuri de patrimoniu UNESCO, fiind înscrisă în 2014.
Peșterile Lascaux, Franța
Cele peste 2.000 de imagini cu vaci, cai, pisici, păsări și vânători par a fi la fel de vii astăzi pe cât erau atunci când au fost pictate în peșterile Lascaux, în urmă cu peste 17.000 de ani. Descoperite în 1940, în sud-vestul Franței, peștera în sine este închisă publicului, dar o replică poate fi vizitată.
Peștera Potok, Slovenia
Civilizația de Cro-Magnon – primii oameni moderni – au găsit adăpost în acest complex de peșteri din centrul Europei, folosind tunelele din calcar lungi de peste 7.000 de metri drept loc pentru ritualuri sau baze de vânătoare, în urmă cu aproximativ 36.000 de ani, în ceea ce este acum Slovenia modernă.
Ierihon, Israel
Pereții orașului Ierihon au fost dărâmați, iar ruinele acestora au devenit cea mai importantă atracție turistică din acest oraș din Cisiordania, ridicat în urmă cu aproximativ 11.000 de ani, fiind printre cele mai vechi așezări locuite din lume. Un funicular aflat în apropiere duce vizitatori spre Muntele Tentației, unde se spune că Isus a fost tentat de diavol.
Templele Ġgantija, Malta
În jurul anului 3600 î.e.n. vechile temple din Ġgantija au fost ridicate pe insula Gozo, în Malta, printre ceea ce astăzi sunt cele mai vechi structuri neolitice din lume. Templele sunt considerate a fi dedicate zeiței pământului și a naturii iar, potrivit legendei, ele au fost construite de uriași.
Skara Brae, Scoția
Locuit în urmă cu peste 5.000 de ani, orașul neolitic Skara Brae a prosperat pe Mainland, cea mai mare insulă din arhipelagul Orkney. Furtuni puternice au dus la descoperirea, în 1850, unor acoperișuri intricate din piatră, structuri ceremoniale și chiar mobilă în acest oraș vechi.
Tu ce alte locații antice ai adăuga pe această listă?
Articole pe aceeași temă:
Exploreaza cel mai nou loc din Patrimoniul Mondial UNESCO: San Antonio
Top 10 locuri pe care trebuie sa le vizitezi in Scotia
Top 5 locuri istorice din Europa pe care trebuie sa le vizitezi
Top 10 cele mai impresionante pesteri subacvatice
Sarbatoreste opt secole de la semnarea Magna Carta printre peisajele rurale pitoresti din Anglia
Citiți principiile noastre de moderare aici!