1. Cipru a fost mereu intersecția dintre Europa și Asia. În Antichitate, o succesiune de imperii s-au luptat pentru a deține controlul asupra porturilor sale și a munților care ofereau un sistem natural de apărare. Cine deținea controlul asupra insulei avea practic control asupra Mediteranei de Est. Această luptă continuă pentru frumoasa insulă a lăsat o moștenire culturală impresionantă și variată. Aici se găsesc ruine antice grecești și romane, castele rămase de pe vremea Cruciadelor, ziduri mărețe venețiene și moschei lăsate în urmă de cotropitorii otomani.
2. După zbuciumul invaziilor străine, Cipru și-a recăpătat liniștea, însă doar până în anul 1974, atunci când un război civil devastator a dus la împărțirea în două a insulei. Astfel s-au format statul cipriot grecesc și cel turcesc. În sud, partea grecească a insulei a înflorit și s-a dezvoltat într-un stat european modern, în timp ce partea de nord a rămas relativ izolată, recunoscută ca stat doar de Turcia. De altfel, partea de nord a insulei este foarte puțin vizitată de turiști, în timp ce Republica Cipru, partea sudică este o destinație foarte apreciată de turiști.
3. În urma împărțirii insulei, zona de sud a reușit să se dezvolte într-un ritm alert pe plan economic, dar și turistic. Astfel s-au ridicat Ayia Napa, Protaras, Limassol, Paphos și alte stațiuni turistice care au început să atragă din ce în ce mai mulți vizitatori. Au început să apară vile de vacanță, să se construiască resorturi turistice moderne și cluburi de noapte de lux care au adus pe insulă o mulțime de tineri în căutarea distracției. Plajele au devenit din ce în ce mai populate, iar Cipru a ajuns una din principalele destinații de vacanță din Mediterană.
4. Dincolo de nisipul plajelor întinse, pe insulă dăinuie încă o colecție impresionantă de sate pitorești, și biserici înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Potecile care duc spre munți poartă călătorii prin peisaje liniștite, pe lângă podgorii întinse, unde se produc aceleași vinuri ca în vremurile antice. Această atmosferă de liniște caracterizează și capitala împărțită a Ciprului, Nicosia. Aleile orașului, presărate cu moschei turcești și biserici bizantine, se opresc la Linia Verde, granița de facto dintre cele două enclave.
5. Partea de nord a insulei este o poveste cu totul și cu totul diferită. Aici domină influența turcă, lucru vizibil până și meniurile restaurantelor. Cu toate acestea, în această zonă pot fi văzute câteva rămășițe ale Cruciadelor, ruine ale unor castele și fortificații care dau o notă de dramatism peisajului. În timp ce localitățile de pe coastă, cum ar fi Famagusta sau Kyrenia, s-au bucurat de o dezvoltare remarcabilă, o excursie pe izolata peninsulă Karpas este o călătorie înapoi în timp. Ruine antice se prăvălesc peste plaje aurii, unde se găsesc deseori mai multe broaște țestoase decât turiști.
Articole pe aceeași temă:
Destinatii romantice pe meleaguri romanesti
Emiratele Arabe Unite, minunea turistica din desert
Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor
Hoteluri exclusive, pentru o persoana
Cele mai inedite atractii plutitoare
Insula Rodos – Vacanta pe urmele Colosului
Atractii deosebite pentru fotografii de vacanta inedite
Citiți principiile noastre de moderare aici!