Kotor, Muntenegru
Cu o vechime de mai bine de 2 milenii, Kotor este cel mai vechi oraș din Muntenegru. Zona istorică a orașului este străbătută de străduțe înguste, multe dintre ele datând din primele zile ale orașului. În afară de arhitectura impresionantă a orașului, peisajul idilic din împrejurimi vă va tăia respirația. Orașul se află la poalele Muntelui Lovcen, într-un colț liniștit al golfului Kotor.
Polperro, Anglia
Deși nu pare la o primă vedere, acest oraș fermecător din Cornwall are un trecut de-a dreptul scandalos. În secolul 18, portul orașului Polperro era un punct de intrare pentru contrabandiști, care aduceau alcool, tabac și alte produse de contrabandă în Anglia. Astăzi, căsuțele pescarilor care datează din secolul 16 împrejmuiesc aleile înguste, iar zona centrală este împânzită cu magazine și galerii. Dacă sunteți interesat de istoria controversată a acestui oraș, puteți să aflați mai multe în Muzeul Contrabandiștilor și al Pescarilor care se află aici.
Lunenburg, Canada
Lunenburg, aflat pe coasta sudică din Nova Scoția, este una dintre puținele localități din America de Nord incluse pe lista UNESCO. A fost fondat de englezi în 1753 și încă își mai păstrează aerul colonial. Principalele activități desfășurate aici sunt pescuitul și construcția de vase, dar ceea ce atrage imediat atenția vizitatorilor este culoarea clădirilor din oraș. În trecut, toate casele erau pictate în alb sau negru, acestea fiind cele mai ieftine culori. Totuși, în ultimele decenii locuitorii au început să folosească și alte culori mai vesele astfel încât vechiul Lunenburg a primit o față mai prietenoasă.
Sidi Bou Said, Tunisia
Este greu de crezut faptul că micuțul oraș Sidi Bou Said este la doar câteva minute distanță de Tunis, cel mai mare oraș din Tunisia. Pitorescul sat mediteranean pare complet diferit de restul localităților tunisiene, cu flori colorate ce decorează străduțele pietruite și casele albe cu accente albastre, ce par desprinse dintr-o localitate de pe riviera franceză. Sidi Bou Said este cunoscut și pentru plajele sale cu nisipuri albe și un port impresionant.
Cadaqués, Spania
Faimosul artist suprarealist Salvador Dali și-a găsit inspirația în acest sat spaniol din Costa Brava. Dali și-a petrecut o bună parte din copilărie în Cadaqués, iar mai târziu și-a făcut o casă și un atelier în cartierul Port Lligat, care a devenit muzeu. Cadaqués are un șarm rustic, dar sofisticat. Casele decolorate cu acoperiș din țiglă roșie mărginesc coasta stâncoasă, în timp ce galeriile de artă împânzesc centrul orașului.
Ilulissat, Groenlanda
În secolul 18, în Groenlanda a început tradiția de a colora clădirile în funcție de rolul acestora. Astfel, spitalele erau galbene, clădirile poliției, negre , iar pescăriile erau albastre. Culorile erau identice în toate orașele, dar de-a lungul timpului, locuitorii au ales pigmenți diferiți pentru propriile locuințe. Ilulissat este tipicul satului pescăresc, unde arhitectura colorată face un puternic contrast cu peisajul arctic din jur. Tot aici se află și fiordul de gheață cu același nume: o colecție de iceberguri enorme ce pot fi admirate chiar de pe străzile orașului.
Paternoster, Africa de Sud
Modul de viață maritim este bine înrădăcinat în orașul Paternoster, aflat la mai puțin de 150 de kilometri de Cape Town. Majoritatea clădirilor sunt cabane pescărești cu acoperișuri închise la culoare. Bineînțeles, aici veți avea ocazia de a savura cele mai delicioase meniuri cu specific marin. Orașul african găzduiește și un faimos Festival de Fructe de Mare și Raci în fiecare noiembrie, unde vizitatorii se pot delecta cu specialități precum snoek braai (o specie locală de pește, uscat și gătit pe cărbuni), potjiekos (tocană de fructe de mare) sau raci proaspeți gătiți în nenumărate feluri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!