Mânăstirea Arkadi
Mânăstirea Arkadi este un obiectiv turistic aparte al Cretei. Aici este locul unei adevărate tragedii grecești, iar zidurile mânăstirii au rămas ca o mărturie a unei perioade tumultoasă din istorie. În 1866 locuitorii Cretei se aflau sub dominație turcă, însă au decis să se revolte. În timpul acestei revolte, peste 900 de oameni, majoritatea femei și copii, au găsit adăpost la această mănăstire. Turcii au început un asediu al Mânăstirii Arkadi. După trei zile, cotropitorii au reușit să spargă apărarea grecilor și să pătrundă pe porțile lăcașului de cult. Atunci s-a petrecut una dintre cele mai tragice întâmplări din istoria Cretei. Cei adăpostiți în interiorul mânăstirii au refuzat să fie luați prizonieri și au dat foc butoaielor cu praf de pușca, aruncând în aer clădirea. Astfel au pierit aproape 1.000 de cretani precum și numeroși turci, iar Mânăstirea Arkadi, care dăinuia din secolul al XII-lea, a fost grav avariată. În 1870, la numai 4 ani de la tragedie, mânăstirea a fost reabilitată și astăzi este un simbol al luptei locuitorilor din Creta pentru libertate.
Spinalonga
Spinalonga este o insulă-cetate situată la intrarea de sud-vest a Golfului Elounda. În trecut această zonă făcea parte din Peninsula Spinalonga, însă, în perioada ocupației venețiene, în 1526 s-a construit un canal care a separat această porțiune de restul peninsulei. Mica insulă care s-a format a fost intens fortificată și a servit drept prima linie de apărare pentru localitatea pescărească Elounda. Mai târziu, în perioada 1903-1957, cetatea de pe insulă a fost transformată în colonie pentru leproși. Aici erau adunați toți grecii care sufereau de această boală necruțătoare. Astăzi, cetatea este una dintre principalele atracții ale Cretei. Mulți turiști aleg să viziteze insula pentru a vedea cum arăta o colonie de leproși. Vizitele se reduc la totuși la câteva ore, pe insulă nefiind amenajate facilități pentru turiști, precum locuri de cazare.
Portul veneţian Chania
Acest port a fost construit între anii 1320-1356 de veneţieni şi a fost un centru comercial important până la începutul secolului XX. Portul nu putea acomoda vase mari, iar în cele din urmă a fost abandonat în favoarea portului mult mai mare de la Saouda. Chania a rămas totuși o amintire a colonizării Cretei de către venețieni și este încă folosit de pescari, dar și de posesorii de iahturi. Chania este o localitate apreciată de turiști, care are ca atracție principală farul ce obișnuia să ghideze ambarcațiunile către mal. Farul a fost construit de venețieni în perioada 1595-1601 și oferă în prezent decorul perfect pentru o zi petrecută în vechiul oraș, la o cafea la unul din numeroasele sale restaurante sau cafenele cu specific local și desigur, mult ouzo.
Palatul din Cnossos
Situat la aproximativ 5 km la sud de Heraklion (capitala Cretei), Palatul din Cnossos este cel mai important şi cel mai cunoscut obiectiv turistic al Cretei și un însemnat monument al civilizației minoice. Cnossos este adesea asociat cu legenda lui Tezeu, eroul atenian care a ucis Minotaurul, creatura mitică jumătate om, jumătate taur. Palatul imens a fost construit treptat între 1700 şi 1400 î.Hr. Palatul și-a găsit sfârșitul în cele din urmă din cauza unui incendiu. Ruinele palatului evidențiază existența a numeroase camere și compartimente, cum ar fi Sala Tronului, o cameră mare cu un tron imens incorporat în zid și cu mai multe bănci așezat în fața acestuia. Nu se știe încă ce funcție îndeplinea palatul, se consideră că a fost fie un centru administrativ, fie unul religios.
Sursa foto: Wikimedia Commons
Articole pe aceeași temă:
Destinatii romantice pe meleaguri romanesti
Emiratele Arabe Unite, minunea turistica din desert
Cascada Rinului, peisaj de poveste la poalele Alpilor
Hoteluri exclusive, pentru o persoana
Cele mai inedite atractii plutitoare
Insula Rodos – Vacanta pe urmele Colosului
Atractii deosebite pentru fotografii de vacanta inedite
Citiți principiile noastre de moderare aici!