Deși americanii le spun „francezi” cartofilor prăjiți, belgienii revendică la rândul lor preparatul și au găsit și o explicație: les frites au fost numiți incorect „cartofi franțuzești” de către militarii americani din Primul Război Mondial. Aceștia ar fi fost doar derutați de limba franceză vorbită în Valonia și ar fi crezut că preparatul are origini în țara vecină. Bine, și francezii au venit cu argumentul că denumirea folosită de americani era populară încă dinainte de anul 1917…
Totuși, în 2008, un belgian, Eddy Van Belle, a decis să nu țină cont de părerile francezilor și a deschis în Bruges Frietmuseum, un muzeu dedicat istoriei cartofilor și producției de cartofi prăjiți, „belgian fries”, cum le spune el. Acesta ar fi „primul și singurul muzeu dedicat cartofilor prăjiți”, după cum susțin până în prezent reprezentanții instituției cultural-culinare.
Despre muzeu
Frietmuseum se află în Saaihalle, o clădire istorică ridicată în stil gotic de pe Vlamingstraat, nr. 33. Clădirea datează din anul 1399, fiind folosită de-a lungul timpului ca reședință a consulului de Genova, centru pentru activitățile negustorilor genovezi, pensiune, cafenea, cinema, sală de dans, bancă și spațiu expozițional. În prezent, aceasta este una dintre cele mai vechi construcții din centrul istoric al orașului Bruges, fiind inclusă și în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Înainte de deschiderea muzeului, acesta a fost supusă unor lucrări de renovare timp de un an și jumătate, dar nu au fost efectuate modificări structurale în interiorul clădirii.
Cât despre muzeul din prezent, acesta se întinde pe trei etaje. La parter este prezentată istoria cartofilor, începând din Peru, în jurul anului 8000 î.Hr. Primul etaj prezintă istoria cartofilor prăjiți și originile lor în Belgia, iar la subsolul este un restaurant. Printre exponate se numără fotografii, opere de artă, decojitori de cartofi și mașini de făcut cartofi prăjiți istorice. Dar și un videoclip care prezintă modul în care se prepară cartofii prăjiți perfecți.
„Împreună cu delicioasa ciocolată belgiană, cartofii prăjiți belgieni sunt cu siguranță produsul cel mai caracteristic pentru expertiza culinară belgiană. De-a lungul anilor, cartofii prăjiți au devenit cunoscuți în întreaga lume, spre deliciul adulților și al copiilor din aproape toate țările, iar noi putem fi mândri că aceștia sunt de fapt originari din Belgia. Frietmuseum reface pentru dumneavoastră istoria cartofului și a cartofilor prăjiți belgieni prin intermediul unui tur jucăuș și interactiv”, promit reprezentanții muzeului.
Părerile vizitatorilor: istoria – interesantă, mâncarea – poate cam scumpă
Pe platforma TripAdivsor, muzeul este clasat pe locul 60 în clasamentul „lucrurilor de văzut în Bruges”. O vizită aici ar trebui să dureze în jur de o oră. În principiu, un bilet pentru adulți costă 11€; pentru seniori și studenți – 9.50€; pentru copiii cu vârste între 3 și 11 ani – 6,50€; iar pentru cei și mai mici este gratuit. Preparatele din „Fry Shop” vin, însă, cu costuri suplimentare, la fel și turul ghidat.
„Belgia este renumită pentru preparatele sale prăjite, iar Frietmuseum le oferă vizitatorilor șansa de a gusta cartofi prăjiți și diverse sosuri complementare, precum și mâncăruri tipic belgiene, cum ar fi chifteluțe de carne și tocană de vită. Digerați un pic de învățătură și istorie împreună cu mâncarea în acest loc educativ, găzduit într-o clădire care datează din secolul al XIV-lea”, se arată în prezentarea făcută muzeului pe platformă.
Nu mai puțin de 1.289 de vizitatori ai Frietmuseum au ținut să facă și o recenzie pe TripAdvisor. Părerile sunt împărțite, după cum sugerează și media generală a calificativelor: 3,5 din 5 „cercuri”. În general, oamenii au „gustat” istoria cartofilor prăjiți, dar nu neapărat și preparatul oferit în cadrul restaurantului de la subsol. Asta poate și din cauza prețurilor cam ridicate, a cozilor cam mari și a gustului poate „prea comun”. Partea mai „dulce” ar fi că există reduceri dacă intrarea în Muzeul Cartofilor Prăjiți este cumpărată la pachet cu intrarea la Muzeul Ciocolatei Belgiene din același oraș, Choco-Story Bruges.
Trimite articolul
XInsa, barabulele au fost inventate de moldoveni, prazul de nea marin, gaura in macaroane de broscari, suprafatza cercului de dancila, etc.
cui ii pasa???
-
Daca nu e cu gutza, cu salam, cu sosoanca sau cu simeon, tie sigur nu. Poti sa treci mai departe.