Construit pe malul Mării Baltice, arhitectura acestui oraș a fost puternic influențată de topografia regiunii. Dealurile și canalele râului Neva au impus un stil arhitectonic ce amintește cu ușurință de canalele din Veneția.
La plimbare printre zgârie nori și canale rusești
Orizontul orașului este marcat de trei zgârie nori care fac o notă discordantă cu restul clădirilor neo-clasice. Astfel, Turnul Leader, Alexabder Nevsky și Atlantic City, toate de peste 100 de metri înălțime, oferă puncte importante de reper atunci când te pierzi pe străzile înguste ale centrului medieval.
Cum orașul se află pe o serie de canalele, podurile deosebite ce leagă malurile Nevei sunt adevărate bijuterii. Spre deosebire de alte orașe rusești unde influența comunistă se vede strident în stilul arhitectonic rigid, în Sankt Petersburg vei avea ocazia să admiri catedrale și palate în stil baroc și neoclasic, care au sfidat istoria tumultoasă a țării și au rămas în picioare de patru secole. Cea mai veche clădire din oraș este casa din lemn construită pentru Petru I, în 1703, pe malul râului, în Piața Trinității și este un loc pe care nu trebuie să-l ratezi.
Insula din inima Sankt Petersburg-ului
Ansamblul format din fortăreața lui Petru și Pavel și Catedrala cu același nume este un adevărat loc de joacă pentru împătimiții de arhitectură veche. În fiecare zi, la ora prânzului, un tun trage câte un foc din turnul fortăreței. Moschea Sankt Petersburg este ce mai mare moschee din Europa și a fost deschisă în 1913 și, indiferent de apartenența religioasă, este un monument pe care trebuie să-l vezi. Străbate și insula Vasilievsky pentru a descoperi cele mai vechi clădiri din oraș – Kunstkamera, Palatul Menshikov și Academia Imperială de Artă.
Dar, adevărata comoară a Sankt Petersburgului, se află dincolo de insulă. Îndată ce vei traversa Podul Palatului vei descoperi muzeul Hermitage care se întinde de-a lungul Pieței Palatului, și care include și Palatul de Iarnă și Palatul de Marmură. Muzeul Hermitage este cel mai mare muzeu din Rusia și găzduiește o vastă colecție de artă, ce cuprinde peste 3 milioane de piese, cu lucrări semnate de mari artiști precum Da Vinci, Rembrandt sau Michelangelo. Principala colecție este găzduită de Palatul Mikhailovskiy, dar nu trebuie să ratezi nici expozițiile de la Palatul Stroganov sau Palatul de Marmură.
Descoperă camerele luxoase ale Palatului de Iarnă
După atâta artă, o plimbare prin camerele majestoase ale Palatului de Iarnă este exact ce îți trebuie. Palatul, realizaat în stil baroc, a fost conceput la mijlocul secolului XVIII și a fost reședința oficială a monarhilor ruși până în 1917. Clădirea are 1.500 de camere și 117 scări, toate decoarte cu cele mai scumpe și luxoase obiecte. Această clădire a reprezentat primul past în occidentalizarea Rusiei, pas luat de țarul Petru I, care a fost impresionat de palatele luxoase din Europa vestică. Din păcate, gloria acestei clădirii a fost scurtată odată cu masacrul din „Duminica Însângerată”. De atunci, Palatul a rămas mai mult o atracție turistică care găzduiește și câteva colecții ce aparțin Muzeului Hermitage.
Citiți principiile noastre de moderare aici!