Punctul de start este la Podul Cerna, la 12 km de Băile Herculane. Traseul este marcat cu cruce roșie și poate fi făcut dus-întors în trei ore și jumătate.
„Intrarea în traseu se realizează din amonte de stațiunea Băile Herculane, la aproximativ 12,5 km de aceasta. Se lasă mașina în locul amenajat de la coada Lacului Prisaca și se trece podul peste Cerna. Poteca care urmăreşte marcajul cruce roşie este bine bătătorită și în unele locuri a fost consolidată cu pietre şi folosită de grănicerii români care patrulau pe fosta frontieră de dinainte de Unire”, spun reprezentanții Banatului Montan pe Facebook.
Urmează o porțiune mai dificilă, care cere efort mai mare, dar va merita din plin. Veți fi răsplătiți cu imagini spectaculoase din natură. Cam două ore veți face până la Cascada Vânturătoarea. Numele nu este ales întâmplător.
„Apa cascadei, lovindu-se de un prag, se transformă într-o ploaie fină care cade de la 40 m, în paralel cu peretele stâncos vertical. Numele cascadei vine de la faptul că apa este ‘vânturată’, altfel spus pulverizată sub forma unei adevărate pânze de stropi plină de curcubeie când este luminată de soare. Pe timp de ploaie, apa cascadei se prăvale de la înălțime cu un vuiet puternic”, mai spun cei de la Banatul Montan.
Traseul trece mai departe prin spatele pânzei de apă a cascadei și urcă în serpentine, până pe platoul de deasupra cascadei.
„Aici este un loc minunat de belvedere de unde se poate admira peisajul creat de Munţii Mehedinţi”, spun cei de la Banatul Montan.
Traseul continuă printr-o pădure și se ajunge în Poiana Cicilovete, la 1.143 m.
„Din acest punct se face cale întoarsă sau se poate continua drumul pe traseul de creastă, marcaj bandă roşie, până în Poiana cu Peri, de unde pe marcajul triunghi albastru se poate ajunge în Centrul vechi al staţiunii Băile Herculane”, conchid cei de la Banatul Montan.
Dacă v-au convins, porniți la drum. Traseul este perfect pentru această perioadă, dacă nu vă aflați în carantină. Probabilitatea să găsiți aglomerație în această zonă este foarte mică.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Foto: Banatul Montan
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!