Primul impact pe care-l ai în Republica Molodva este aeroportul din Chișnău, un loc cochet, proaspăt modernizat, care arată ca scos din cutie, modern, cu tot felul de locuri unde poți să-ți petreci timpul. Chișinăul se deschide de pe un drum cu trei benzi pe sens și cu blocuri înalte și masive. Se construiește mult, mai ales blocuri, în diferite zone ale orașului.
Chișinăul este unul dintre orașele cu cel mai mult spațiu verde pe cap de locuitor. Este plin de parcuri, iar înghesuială pe străzi nu prea există. Circulația e fluentă la orice oră, iar principalul mijloc de transport în comun este troleibuzul, care atunci când i se încarcă bateriile nu mai folosește linia de curent ci merge pe energia din acumulatori pe unele tronsoane.
Împrejurimile Chișinăului sunt cele care atrag. Vinăriile sunt unele cu tradiție și aveți ocazia să degustați vinuri de colecție. Puteți și cumpăra, iar prețurile nu sunt mari, în comparație cu România. O sticlă de vin direct de la vinărie o puteți cumpăra cu 20 de lei sau un soi mai special cu 50 de lei. Oricum, vă sunt prezentate mai multe soiuri de vin, iar specialiștii vă povestesc pe îndelete despre ele. Puteți învăța ușor să apreciați vinul după o vizită sau două în vinăriile din Moldova. Degustările sunt la ordinea zilei și se fac ca la carte.
Vinăria Asconi din Puhoi, Ianoveni, este un loc unde vinul și mâncarea se împletesc cu succes. Mâncarea este una tradițională, pâine făcută pe vatră, iar vinul, vinul… Nu este exclus ca în drumul vostru prin vinării să vă întâlniți cu oameni celebri, chiar cu președintele Republicii Moldova sau alți demnitari.
Galeriile subterane de la Cricova sunt cunoscute deja, dar o plimbare la 100 de metri sub pământ printr-o rețea de tuneluri de 120 de kilometri vă va lămuri pe deplin în privința a ce se face și cum se face acolo. Este prezentat procesul tehnologic prin care se fac vinurile sau vinul spumant, iar degustarea nu lipsește din program. Săli vaste pentru degustare, ca cea unde și-a ținut ziua de naștere în urmă cu puțini ani Vladimir Putin și colecțiile de vinuri ale înalților demnitari fac parte din tur. La Cricova se păstrează și colecții de vin care au fost dăruite lui Klaus Iohannis, Traian Băsescu sau Vladimir Putin, ori altor oficiali americani sau din alte state care au vizitat acest loc. Din aceste colecții, președinții și alți oficiali, în timpul vieții lor, pot solicita câte sticle doresc, iar acestea le vor fi trimise. Ca și cantitate, un președinte primește o colecție de o mie de sticle de vin care este păstrată la Cricova.
Locuri sunt multe de vizitat, în Chișinău sau pe lângă Chișinău, iar distanțele nu sunt unele lungi. Găsiți o grămadă de atracții în zona periurbană a Chișinăului. Puteți merge la Casa de sub Stâncă, în Trebujeni, la Orheiul Vechi, unde doi gospodari, soț și soție, vă vor oferi un prânz bio, cu produse de la ei din curte și evident vinul de casă din butoiul din pivniță…
Mănăstirea Curchi este de asemenea o oprire pe care este recomandat să o faceți. Este o mănăstire cu două biserici, una dintre acestea fiind ctitorită chiar de Regele Mihai I. Acolo puteți descoperi la intrare și cifrul Regelui Mihai – o cruce ale cărei capete se termină în formă de „M”.
Puteți face multe în Chișinău și împrejurimi, iar oamenii sunt calzi și primitori. Mai există unele locuri unde ai impresia că te-ai întors în România cu 20-30 de ani în urmă, dar lucrurile se schimbă pe zi ce trece. Zona rurală este una care încă a rămas neatinsă, iar la o pensiune agroturistică, o casă deschisă vizitatorilor, nu veți găsi sucuri carbogazoase din comerț, ci sirop și compot ori ceai făcut din plantele culese și puse la uscat. Găsiți gusturi de care noi am început să uităm, nealterate, multă sinceritate și ospitalitate…
De la Timișoara găsiți și o cursă aeriană care decolează sâmbătă dimineața la ora 4, iar de la Chișinău duminică seara la ora 23.15. Biletul de troleibuz de la aeroport la Chișinău costă… 50 de bani românești. Chișinăul și împrejurimile sale vă așteaptă!
Citiți principiile noastre de moderare aici!