Cele două puncte gastronomice au fost deschise la Tanti Emilia din Coșteiu de Sus și la Stâna La Fântână din Margina. Ambele locații sunt cunoscute de turiștii români și străini care le-au mai trecut pragul indiferent de sezon.
Punctele vor funcționa pe tot parcursul anului și pot fi găsite în localitatea Margina nr. 83 în gospodăria de la stâna familiei Constantin Fântână (telefon 0733071984) și în localitatea Coșteiu de Sus nr. 10 la familia Emilia Popa (tel. 0763067980).
În plus, în comuna Margina și satele aparținătoare Breazova, Bulza, Coșevița, Coșteiu de Sus, Groși, Nemeșești, Sintești și Zorani puteți găsi liniștea de care nu aveți parte la oraș, dar și peisaje frumoase și biserici vechi de lemn. Puteți face drumeții, plimbări cu căruța, cu ATV-ul, cu bicicleta și aveți ocazia să serviți bucate pregătite de localnici cu legume cultivate de ei și din carne crescută-n bătătură.
„Suntem un sat micuț, dar foarte drăguț, cu multe, multe perspective. Cine e îndrăgostit de natură după ce mănâncă sau ia un mic dejun, poate să se plimbe prin pădure, să vadă împrejurimile, să se întoarcă înapoi ca să mănânce prânzul sau să se ducă mai departe. Am început cu Mic Dejun la Margina, am ajuns să avem punct gastronomic și vrem în continuare să ne dezvoltăm, să cumpărăm niște biciclete, ATV-uri, iar oamenii să se poată plimba în jur cu drag și de câte ori le place să revină la sat. Mâncarea noastră este specific națională, nu ne abatem de la această mâncare, pentru că noi cu asta am crescut și asta văd că prinde bine la public”, a declarat, marți, Tanti Emilia din satul Coșteiu de Sus, comuna Margina.
Conform legislației, punctele gastronomice promovează tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur. Este vorba despre bucătării particulare din spațiul unor ferme, stâne sau exploatații familiale, care servesc rețete specifice zonei unui număr de maximum 12 turiști pe zi.
„Punctele gastronomice locale permit redescoperirea mâncărurilor din zona rurală, iar locul lor de servire – spațiul din gospodărie – permite experiențe unice și autentice”, a precizat Delia Barbu, președintele Asociației My Banat.
Pentru Margina, deschiderea acestor două puncte gastronomice locale reprezintă o nouă oportunitate de promovare a comunei, de dezvoltare turistică și bunăstare a comunității locale.
În prezent, în comuna Margina sunt disponibile mai multe structuri de cazare certificate, locații de servit masa și au loc permanent evenimente de promovare a zonei, punctul de plecare al acestei dezvoltări turistice fiind reprezentat de produsul turistic Mic Dejun la Margina, lansat de comunitatea locală în anul 2017 și coordonat în prezent de ghidul de turism Damaris Sivu (telefon 072312492).
În România sunt deschise în prezent peste 260 de puncte gastronomice locale, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!