Ce puteți face în zona Pietroasa? Puteți vizita biserica din Crivina de Sus, care se află în renovare de ani de zile, și care este unul dintre cele mai vechi lăcașuri de cult din zonă, datând din 1677, biserica de lemn din Pietroasa, care a fost refăcută, sau biserica de lemn din Poieni, care este de asemenea restaurată. Puteți vizita cascada de la Șopot, de pe pârâul cu același nume, situată la aproximativ doi kilometri de Poieni pe un traseu marcat sau Cripta din Pietroasa.
Puteți afla și povestea răchiei din Pietroasa, lucruri despre tradiția prelucrării prunelor, gospodarii din zonă fiind adevărați „meșteri” în fabricarea „răchiei de prună”.
Pentru a face toate acestea vă ajută un pliant care se va afla de vineri în Infocentrul turistic din Timișoara, de pe strada Alba Iulia, sau aplicația Discover Timiș, pe care o puteți instala pe telefoanele cu iOS sau Android, ori o puteți vedea pe pagina de Internet: https://discovertimis.com/ro.
„Am strâns informații despre obiectivele turistice din zonă, de tradiții, în special de cea a prelucrării prunelor și de ceea ce e legat de fabricarea răchiei. Vineri va avea loc un infotrip. Mai mult, 40 de elevi de la Liceul Traian Vuia din Făget vor merge la Crivina de Sus, unde vor participa la ateliere, unde specialiștii Asociației Peisagiștilor din România, filiala Vest, le vor vorbi de obiceiul prelucrării lemnului. Biserica de la Crivina de Sus este cea mai veche din Banat. Am realizat și un pliant care promovează obiectivele și tradiția răchiei, unde se vor afla și obiectivele turistice. Între Margina și Pietroasa există o serie de pensiuni, unde sunt disponibile locuri de cazare. Ceea ce vom încerca să facem este să legăm aceste locații, Margina și Pietroasa”, a spus Delia Barbu, directorul APDT Timiș.
Pe lângă Povestea Răchiei, la Pietroasa puteți afla și alte povești, cea a criptei unde este înmormântat fiul unei „baronese” și alte locuri care merită văzute.
„Comuna Pietroasa dispune de un potențial turistic destul de ridicat pe care ar trebui să-l valorificăm. Peștera de la Pietroasa, albastru de Pietroasa, o peșteră care nu e pusă în valoare, destinată doar profesioniștilor, ar fi ideal dacă ar fi pusă la punct să o poți vizita. Cascada de la Șopot, Șopot este un pârâu cu un debit destul de mare care coboară din munte. Pietroasa este o comună care se află la poalele munților Poiana Ruscă, izvoare cristaline, păstrăvi, mistreți, chiar și urși. Acum funcționează doar tabăra de la Poieni Strâmbu, nu și cea de la Poieni Sat – din păcate cea de aici e în paragină destul de rău și e proprietatea statului român. În ceea ce privește cripta, din păcate, la Revoluție, locul a fost profanat, noaptea, dinamitat. Acolo este înmormântat fiul unei baronese de pe timpul Austro-Ungariei, într-un sicriu de alamă. Se zice că acel tânăr s-ar fi duelat la Budapesta, doi tineri au iubit o fată și s-au departajat printr-un duel, și acesta a pierdut duelul”, a spus primarul din Pietroasa, Ioan Simoc.
Un punct de atracție este și biserica din Crivina, pe care reprezentanții Asociației Peisagiștilor din partea de Vest a țări au demarat un proiect de restaurare – „Biserici înlemnite”, prin care reabilitează acest lăcaș de cult încă de acum cinci ani. Puteți vizita această biserică.
„O echipă formată din peisagiști, antropologi, arhitecți au intrat în contact cu cei de la biserica din Crivina, lăcaș de cult din 1677. Ne-am propus să organizăm acolo vară de vară un workshop. După cinci ani, acest proiect se află în șantier. Proiectul are mai multe componente – o componentă directă de restaurare a bisericii, unde lucrăm cu meșteri specializați pe dulgherie, pe lemn, care lucrează împreună cu noi, cu studenți, cu voluntari. Proiectul de restaurare va continua cu un centru de valorificare a patrimoniului Crivina de Sus. Toate cunoștințele adunate se vor concretiza într-un centru unde oamenii aceștia să poată transmite cunoștințele pe care le au în acest domeniu. Din păcate, starea patrimoniului de la noi este foarte gravă, nenumărate proiecte cu monumente aflate într-o stare avansată de degradare. Biserica de la Crivina de Sus este una dintre cele mai valoroase. Patrimoniul trebuie să înceapă să fie într-un șantier deschis, să intervenim asupra monumentelor și să le salvăm”, a spus arhitect Diana Belci.
Citiți principiile noastre de moderare aici!