Sârbii au învățat mai bine să facă bani buni din turism, chiar dacă nu dispun de Alpii elvețieni sau marea grecească. Un exemplu bun îl avem la doar o sută și ceva de kilometri de Timișoara. Cu mașina, pe un drum bun, treci în Serbia granița pe la Moravița și în mai puțin de două ore ajungi la Stara Palanka, la Dunăre. Fie alegi să stai la una din terasele din miniport și să te ospătezi la prețuri mai mult decât bune cu preparate specifice unei asemenea zone, fie continui drumul spre malul celălalt al Dunării, dar tot în Serbia. Portul e situat lângă superba minideltă a Nerei, un mic paradis pentru numeroase păsări, o zonă unde se află și granița dintre cele două țări, România și Serbia.
În port sunt două alternative. Prima înseamnă să urci autoturismul pe bac și după un drum de o oră ajungeți la Ram, unde puteți descoperi și o cetate medievală, iar de aici mergeți mai departe cu mașina. Destinația cea mai bună pare a fi Veliko Gradiste. Aici, sârbii au închis unul dintre fostele brațe ale Dunării și așa a apărut Srebrno Jezero – Lacul de Argint. Zona a devenit magnet pentru investiții în turism, toată zona adiacentă lacului e plină de hoteluri, pensiuni, restaurante, terase, baruri. O adevărată stațiune unde poți petrece câteva zile liniștite și la prețuri bune. Zona oferă posibilități de vizitare și agrement, plaje dotate la standarde moderne pentru sporturi nautice și acvatice, resorturi cu tot confortul, hoteluri și pensiuni, restaurante și baruri, terenuri de golf și de tenis, aquapark, camping și multe altele.
Cea de-a doua posibilitate de agrement, la Stara Palanka, este una maximă! Lăsați mașina în parcare și din port se poate pleca pe o minicroazieră pe Dunăre, spre Cazane. Timp de câteva ore pasagerii vor avea parte de o experiență cum nu se poate mai sârbească. Muzică live nonstop, open bar, mâncare adevărată la discreție, ciorbă de pește, pește și carne „clasică” la grătar, celebra Dunjeva de gutui sau clasica țuică de prune. La liber! Croaziera te plimbă cu vaporul până la Golubac, acolo unde pe malul sârbesc se află o veche cetate. La întoarcere poate fi programată și o oprire în portul Veliko Gradiste.
O asemenea croazieră costă 80 de lei drumul cu autocarul spre Stara Palanka și 25 de euro croaziera efectivă, cu toate costurile și distracția incluse.
Drumul spre Stara Palanka este cel clasic de la Timișoara spre Serbia, se iese pe la Moravița, iar de aici spre Vârșeț, Bela Crkva și de aici la Stara Palanka, unde este situat portul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!