Perioada cea mai frumoasă de a vizita această regiune este în timpul șezătorilor. Un vechi obicei, ce are loc în timpul verii, șezătoarea are loc în comuna Nucșoara. Aici, în Centrul de Vizitare al Parcului Național Retezat vei găsi o mulțime de săteni îmbrăcați în straie populare, care își vor expune cele mai delicioase bucate realizate chiar de ei. De la spectacolele folclorice, la expozițiile de artizanat și concursurile gastronomice, toate aceste evenimente fac parte dintr-un proiect turistic implementat în această regiune – ecoturismul. Conceptul de ecoturism înseamnă utilizarea responsabilă a resurselor locale, de la oameni la produsele și serviciile care se găsesc aici.
După atâta mâncare și distracție, o excursie, cu bicicleta bineînțeles, până la cetatea Mălăiești este exact ceea ce îți trebuie. Din păcate, din această cetate medievală nu au mai rămas decât câteva ruine, dar drumul până acolo, puțin anevoios, va fi perfect după o zi întreagă de sărbătoare. Parcul Național Retezat îți oferă nenumărate oportunități și trasee, fie pentru bicicletă, fie pentru drumeții. Indiferent de anotimp, vei descoperi peisaje incredibile. Retezatul este înzăpezit până la începutul verii și poate fi admirat din orice punct din regiune. Una dintre cele mai populare atracții turistice din Țara Hațegului este geoparcul dinozaurilor. Regiunea Hațegului a fost, cândva, o insulă într-o mare caldă, unde trăiau mai mule specii de dinozauri. Cel mai cunoscut și admirat este pterozaurul gigant, Hatzegopteryx tambena sau Uriașul cu aripi din Hațeg. Animalul preistoric avea o anvergură a aripilor de aproape 12 metri și a trăit acum 70 milioane de ani, la sfârșitul Cretacicului. Tot aici poți descoperi poveștile tuturor speciilor care dominau Țara Hațegului cu milioane de ani în urmă.
Chiar și în prezent, regiunea se mândrește cu specii de animale mai… actuale, dar la fel de interesante. La intrarea în orașul Hațeg se găsește una dintre puținele rezervații de zimbrii din Europa. Aici vei descoperi o familie de șase exemplare care trăiesc în pădurea Silvuț. Mai mult, în această regiune vei putea vedea capre negre, cerbi carpatini, lopătari, urși sau mistreți.
Fanii lui Jules Verne nu trebuie să rateze cetatea Colț. Acesta a fost locul unde autorul s-a inspirat atunci când a scris romanul „Castelul din Carpați”. Cetatea, care datează din secolul al XIV-lea, a fost vizitată de romancier. Legenda spune că Verne s-a îndrăgostit de o fată din zonă, Luiza, care a fugit cu acesta chiar în noaptea de dinaintea nunții sale, pentru a-l însoți în plimbările sale prin Transilvania.
Dacă nu ai obosit de atâta pedalat, poți să te încumeți să faci turul bisericilor medievale din regiunea Hațegului. Începe cu biserica din Peșteana și continuă-ți drumul spre Densuș, Sântămăria Orlea, Sânpetru, Ostrovul Mare, Mănăstirea Prislop și finalizează traseul în satul Sarmizegetusa construit chiar pe ruinele fostei capitale romane ale provinciei Dacia, Sarmizegetusa Ulpia Traiana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!