Comuna Fârdea este formată din satele Drăgșinești, Fârdea (reședința), Gladna Montană, Gladna Română, Hăuzești, Mâtnicu Mic și Zolt.
Comuna atrage anual zeci de mii de turiști, mai ales datorită Lacului Surduc. Alte obiective ce se pot vizita aici sunt Biserica de lemn din Zolt și Mănăstirea Fârdea.
Zona din estul județului s-a dezvoltat mult în ultimii ani și au apărut mai multe pensiuni.
Maria Rovena Violeta Dobrean, primarul comunei Fârdea, a declarat pentru Tion că atestarea ca stațiune turistică de interes local înseamnă în primul rând intrarea în legalitate privind Lacul Surduc și cele 500 de cabane existente.
„Condițiile din punct de vedere legal pentru atestare au fost îndeplinite de ani buni, doar că nu s-a făcut niciun demers în acest sens. Legea prevede o serie de documente, PUG în vigoare, studii privind calitatea aerului, le-am avut pe toate, de aceea am fost acreditați”, ne-a declarat edilul comunei Fârdea.
Maria Rovena Violeta Dobrean ne-a mai spus că „atestarea comunei ca stațiune turistică de interes local ne ajută prin fondurile pe care le putem obține la nivel de autoritate, direct de la Bruxelles. Și ajută fiecare cetățean care poate accesa fondurile de pe turism nu doar cele de pe agricol ca până acum. Urmează să semnăm proiectul de canalizare prin Programul Anghel Saligny și ne vom apuca de demersurile necesare pentru acreditarea ca stațiune turistică de interes național, planurile sunt mărețe”.
Guvernul a decis, recent, atestarea ca stațiuni turistice de interes local a următoarelor localități sau părți din localități:
- comuna Lerești, județul Argeș
- zona turistică Vârtop-Nucet
- județul Bihorcomuna Sâncraiu, județul Cluj
- comuna Sita Buzăului, județul Covasna
- zona turistică a orașului Vlăhița, județul Harghita
- zona turistică Cinciș-Cerna, comuna Teliucu Inferior, județul Hunedoara
- comuna Râu de Mori, județul Hunedoara
- zona turistică a comunei Șișești, județul Maramureș
- comuna Ieud, județul Maramureș
- orașul Broșteni, Județul Suceava
- comuna Fârdea, județul Timiș
- comuna Murighiol, județul Tulcea
- zona turistică a comunei Costești, Județul Vâlcea
- comuna Urechești, județul Vrancea
Trimite articolul
XPe care prenume o putem striga pe doana primar, ca are multe, la aledere.
-
Poate așa o să și monteze iluminat stradal pe stâlpi care sunt puși de locuitori din zonă Lacului Surduc, zonă turistică fără iluminat stradal numai în România se poate!
Poate așa o să se monteze și iluminat stradal pe stâlpi care sunt puși de locuitori din zonă, stațiune turistică fără iluminat stradal, numai în România se poate!
-
Zona lacului Surduc!
Ce zona turistica fără iluminat și drum asfalt doamna primar trebuia să fie de la primaru celalalt care a asfaltat drumuri pe când interese speram sa fie mai bine
Ce sa vadă turiști la Surduc?
Cum majoritatea cabanelor, pensiunilor varsă rahatul în Surduc?
Sa vadă ca apa e infecta? Sa vadă pești morti și serpi in apa?
Asta bineînțeles ziua ca noaptea nu vad nimic pentru ca nu e iluminat.
Daca nu s-a facut nimic pana acum, cu siguranta interesul
local este a unora din primarie care vor sa primeasca bani grei de
la fonduri, pentru localnici apa-n ochi!
-
turism la fardea in zona lacului???nu ai posibilitatea de a ajunge la apa doar daca o vezi din masina.pubele inexistente.colcaie gunoaiele peste tot neridicate sau imprastiate de caini de care trebuie sa ai grija sa nu fi muscat.nici o pensiune inregistrata pe undeva (doar oportunisti care inchiriaza la fraieri).doamna primar(o pitipoanca care a promovato un partid…)nu are nici o treaba cu ideea de a face ceva pentru comuna Fardea
Aveți cumva indicii și despre elementele care definesc o stațiune turistică ? Nu de alta dar și Buziașul este stațiune turistică de interes național și în afară de o pancartă la intrare in localitate , aceeași delăsare și lipsa de viziune . Cumva trebuie analizat ce are locul acesta și în ce fel se poate pune in valoare . Până una alta este arie Sit Natura 2000 și cu toate astea se încalcă flagrant reglementări privind pescuitul , deversarea apelor reziduale , gestionarea deșeurilor, infrastructura de acces, normele de comportament civilizat , echilibrul habitatelor de pe luciul de apă și de pe malurile sale . Iar lacul acumulare Surduc este in administrarea Ape Banat și malurile -cota de avarie /inundație nu sunt clar delimitate . Exista construcții fără autorizație și pe principiul “unde-s multi puterea creste ” vor fi trecute în legal . Hop așa democrația !