Zeci de preparatori iscusiți de carne și mezeluri tradiționale își dau întâlnire la a zecea ediție a festivalului-concurs „D’ale Porcului” din Oradea, care se desfășoară în perioada 2-3 decembrie. Evenimentul a provocat zeci de echipe, din comunitățile locale din vestul țării să vină în fața publicului și a juriului cu rețete transmise din generație în generație și să ajute la răspândirea acestor elemente de zestre culinară mai departe. Vor exista și invitați de peste hotare, care se vor întrece cu maeștrii români în prepararea cârnaților și nu numai.
Cu această ocazie, diplomatul culinar Romana Rista, cunoscută ca „Fata care Gătește cu Flori”, face echipă cu principalul producător de carne de porc din vestul țării și promovează „zestrea culinară” cu care se prezintă echipa de la Nădlac. Este vorba de cunoscuții cârnați, cu boia produsă local, care poartă numele localității arădene. Carnea este asigurată de producătorul românesc, iar vizitatorii vor putea admira producerea acestor preparate la prima mână.
„Am propus această acțiune de «zestre culinară» în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații de Nădlac sau Salamul de Nădlac, cu boia de Nădlac, și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad, vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest Festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc’’, spune Romana Rista.
foto: Romana Rista
La Festivalul-concurs „D’Ale Porcului”, organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea, intrarea este gratuită. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și Toroș – Pomana Porcului, toate pregătite cu carne proaspătă de porc crescut în România și provenind de la partenerul Gold al festivalului. Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain DIN(ing) Bihor’’, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits’’.
Citiți principiile noastre de moderare aici!