Banatul Montan a pregătit un top cu „15 trasee de drumeție pe care merită să le faci” în această primăvară. Atenție! Fiecare traseu este însoțit de un simbol al marcajelor turistice corespunzătoare:
- banda albastră, galbenă sau roșie = traseele principale sau de creastă,
- triunghiul albastru, galben sau roșu = traseele secundare sau către un vârf,
- crucea albastră, galbenă sau roșie = traseele de legătură,
- punctul albastru, galben sau roșu = trasee în circuit sau dus-întors.
1. Satul Dubova – Vârful Ciucarul Mare
Este un traseu ușor de parcurs, cam în două ore dus-întors. Este marcat cu triunghi galben. Punctul de start se află la ieșirea din satul Dobova spre Svinița.
2. Golful Dubova – Vârful Ciucarul Mic
Este un alt traseu ușor de parcurs, tot cam în două ore dus-întors. Este marcat cu triunghi roșu, iar punctul de start este la intrarea în Cazanele Mici ale Dunării, direcția Moldova Nouă – Orșova.
3. Păstrăvarie Bei – Lacul Ochiul Beiului – Cascadele Beușnița
Este un traseu pe care îl puteți face în cam două ore și 30 de minute dus-întors, fiind marcat cu bandă galbenă și cruce roșie. Începe la Păstrăvăria Bei, iar ultima localitate în care veți ajunge va fi Potoc. Puteți admira Lacul Ochiul Beiului. De la Ochiul Beiului, se urcă timp de 20-30 de minute până la prima Cascadă Beușnița, urmând poteca marcată cu cruce roșie. Este un adevărat monument al naturii.
4. Sasca Montană – Cheile Șușarei cu Cascada Șușara
Îl puteți parcurge în două ore și 30 de minute dus-întors, traseul fiind marcat cu cruce albastră. Punctul de start este la ieșirea din Sasca Montană spre Cărbunari.
5. Pensiunea Dumbrava – Cheile Țăsnei:
Un traseu de dificultate medie, care se poate parcurge în trei ore și 30 de minute (dus-întors). Este marcat cu cruce albastră. Punctul de start este la Pensiunea Dumbrava la 12 km de Băile Herculane.
6. Pod Cerna – Cascada Vânturătoarea
Traseul îl puteți face în cam trei ore și 30 de minute, dus-întors. Este marcat cu cruce roșie, iar punctul de start este la Podul Cerna, la 11 km de Băile Herculane. Apa Cascadei Vânturătoarea se lovește de un prag, se transformă într-o ploaie fină care cade de la 40 m, în paralel cu peretele stâncos vertical.
7. Pod Cerna – scările de lemn de la Ineleț – Ineleț
Este un traseu pe care îl puteți face în cam patru ore. Este marcat cu triunghi roșu și punct albastru. Punctul de start este la Pod Cerna / stație autobuz, la 20 km de Băile Herculane. Traseul este spectaculos, mai ales pe partea cu scărițele.
8. Cheile Carașului (Intersecție Iabalcea – Cetatea Carașului – Poiana Prolaz – Carașova)
Îl puteți parcurge în cinci ore, fiind un traseu circuit. Este marcat cu triunghi roșu și triunghi albastru. Punct de start: la Cruce Iabalcea de la intersecția DN 58 cu satul Iabalcea.
9. Cheile Gârliștei (Anina-Gârliște)
Un alt traseu de dificultate medie, care poate fi parcurs în patru ore, doar dus, fiind marcat cu punct roșu. Începe de la ieșirea din Anina spre Gârliște, cartier Schlucht. Cei de la Banatul Montan spun că se poate parcurge și invers, dar este mai greu, de aceea recomandă parcurgerea doar într-un sens.
10. Văliug – Semenic pe drumul forestier/pârtie
Tot cam patru ore veți face, doar dus, și pe acest traseu. Începe la Ponton Casa Baraj și se poate parcurge și invers, fiind mai ușor. Totuși, cei de la Banatul Montan recomandă să se parcurgă doar într-un sens.
11. Poiana Mărului – Pietrele lui Scorilo – Muntele Mic
Traseul este marcat cu bandă albastră, iar punctul de start este la 500 m de Schitul Poiana Mărului spre Oțelu Roșu. La fel ca și la traseul anterior, se recomandă să se parcurgă doar într-un sens. Pietrele lui Scorilo sunt păstrate de pe vremea dacilor.
12. Șoseaua Moldova Nouă/Orșova – Vârful Trescovăț
Este un traseu de șase ore, circuit, marcat cu triunghi roșu. Începe la 9.7 km de Svinița spre Moldova Nouă. Îl puteți găsi pe Google Maps – traseul Ecoturistic Trescovăț. Priveliștea este una uimitoare, puteți vedea Dunărea, Munții Almăjului și ai Serbiei.
13. Băile Herculane – Vârful Domogledul Mare – Cheile Feregari – Băile Herculane
Un traseu mediu – greu, de 5-6 ore în total. Este marcat cu banda galbenă și începe de la centura stațiunii Băile Herculane.
14. Cheile Nerei (Șopotul Nou – Sasca Romană)
Este un traseu greu, de nouă ore doar dus, marcat cu bandă roșie. Punctul de start este la podul peste Nera, la intrarea din Șopotul Nou.
15. Șaua Jigoriei – Vârful Țarcu
Este un alt traseu greu, care poate fi parcurs în 8-10 ore dus-întors. Este marcat cu bandă roșie. Punct de start la Șaua Jigoriei, la intersecția drumului asfaltat spre Muntele Mic cu drumul forestier spre Poiana Mărului.
Pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul, mâncarea și porniți pentru a descoperi spectacolul naturii. Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Foto: Facebook / Banatul Montan
Citiți principiile noastre de moderare aici!