tion.ro Web analytics

Tion

Tion

  • Ştiri
    • Ştiri Timiș
    • Lugoj
    • Știri naționale
    • Stiri internaţionale
    • Eveniment
    • Sănătate
    • Dialoguri Sănătoase
    • Sport
    • Târg imobiliar
  • Timp liber
    • Cultură
    • Cinema
    • Horoscop
  • ANGAJĂRI
  • MICA PUBLICITATE
    • IMOBILIARE
      • Imobiliare Vanzari – Garsoniere
      • Imobiliare Vanzari – o camera
      • Imobiliare Vanzari – 2 camere
      • Imobiliare Vanzari – 3 camere
      • Imobiliare Vanzari – 4 camere
      • Imobiliare Vanzari – Case
      • Imobiliare Vanzari – Terenuri
      • Imobiliare Vanzari – Spatii comerciale
      • Imobiliare Inchirieri – Garsoniere
      • Imobiliare Inchirieri – o camera
      • Imobiliare Inchirieri – 2 camere
      • Imobiliare Inchirieri – 3 camere
      • Imobiliare Inchirieri – Case
      • Imobiliare Inchirieri – Spatii comerciale
    • PRESTĂRI SERVICII
    • CONSTRUCȚII
    • AUTO
    • DIVERSE
  • UTILE
  • VIDEO
  • Azi în Timișoara
  • Cariere de Poveste
  • Agenda
  • Lugoj
Select Page


Tion
Turism
FOTO. Banat Brunch la Secusigiu: șoancă cu mere, cornorăți și alte bunătăți

FOTO. Banat Brunch la Secusigiu: șoancă cu mere, cornorăți și alte bunătăți

De Diana Lupulescu
la 12 November 2023 13:04 Reactualizat la: 13 November 2023 10:51
4 Comentarii

FOTO. Banat Brunch la Secusigiu: șoancă cu mere, cornorăți și alte bunătăți

12 November 2023 13:04 Reactualizat la: 13 November 2023 10:51
Căminul cultural din comuna care desparte Banatul de Ardeal va găzdui un brunch în data de 25 noiembrie. Participanții vor gusta, printre altele, cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu și brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică.
Scris de Diana Lupulescu - Căminul cultural din comuna care desparte Banatul de Ardeal va găzdui un brunch în data de 25 noiembrie. Participanții vor gusta, printre altele, cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu și brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică.

Trimite articolul

X

Potrivit monografiei comunei arădene, situată în imediata vecinătate a capitalei voievodatului Bănăţean de la Morisena (Cenadul de astăzi), Secusigiu se poate revendica documentar încă din anul 1133, când este pomenită „Ecclesia de Isou” de lângă Munar, actuala mănăstire Bezdin.

În margine de Lunca Mureşului, se întinde Secusigiu. Situată în județul Arad, la sud de râul Mureș care, într-un anume fel – se spune – desparte Banatul de Crișana, comuna are astăzi aproape 6.000 de locuitori care exprimă în bucătăriile lor parte a acestei istorii.

Români, sârbi, maghiari și germani au vorbit, prin bucătării, aceeași limbă.

Asociația My Banat vă așteaptă înaintea iernii la Secusigiu să vă încălziți cu o zamă de părădaică, așa cum numai cei din „Secu” știu să facă și să aflați povestea lui Măicuța și lumina care astăzi îi călăuzește pe copiii ei să-i împartă mai departe bunătatea.

Evenimentul este organizat de „Asociația De la Măicuța”, cu sprijinul comunității locale și în colaborare cu Asociația My Banat, iar donațiile făcute pentru participarea la acest brunch, organizat în premieră la Secusigiu, vor fi folosite în totalitate pentru organizarea unor ateliere de fotografie cu copiii din localitate. Imaginile rezultate vor fi cuprinse într-o expoziție foto despre localitate.

Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 lei/persoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea „Donație pentru Asociația De la Măicuța”.

Copiii în vârstă de până la șapte ani participă gratuit.

Meniu și program

Meniul și programul de sâmbătă, 25 noiembrie, la Căminul Cultural din Secusigiu:

  • 11,00 – Deschidere și prezentare gazde – Asociația „De la Măicuța”
  • 11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale

Aperitive

  • Platou de șoancă cu mere
  • Platou cu cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu
  • Platou cu brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică
  • Clisă fiartă
  • Ouă găigană
  • Ouă fierte
  • Zacuscă
  • Pâine de Pecica cu smântână și miere de stup
  • Platou cu legume de toamnă
  • Pâine de la Pecica
  • Colac local
  • Preparate calde
  • Zamă de părădaică cu cârnați și cu ouă
  • Zamă de părădaică
  • Cornorăți
  • Căurmă de porc (Popricaș de porc)
  • Crumpi pe cipsie cu ludaie
  • Crumpi pe cipsie cu ludaie, călbășete și șfarcă (Cartofi în tavă cu dovleac, caltaboș și tobă)
  • Murături de toamnă – gogoșari din Secusigiu, ardei și salată de varză

Desert

  • Turce cu gem și zahăr
  • Cornulețe
  • Prăjitură cu mere
  • Prăjitură cu brânză dulce

Băuturi

  • Ceai din plante locale – tei și mentă
  • Vin fiert
  • Cafea
  • Apă de la fântână

13,00 – 15,00 – Vizite ghidate

  • Vizită la Mănăstirea din Bezdin, mănăstire a comunității sârbe – transport asigurat de comunitatea locală
  • Vizită ghidată la Biserica Ortodoxă din Secusigiu cu Părintele Horia
  • Tur ghidat de arhitectură locală cu studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara
  • Vizită la Casa lui Măicuța și degustare de ceai de mușețel cu miere

15,00 – Întoarcere la Căminul cultural

11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere în Căminul cultural

  • Poveștile satului cu locuitorii comunei
  • Atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro
  • Vorbire în grai bănățean – prezentarea colecției de costume populare locale – Amalia Stoica
  • Mini-târg de produse locale – producători din Secusigiu, miere din Satu Mare, pâine de la Pecica, mere de la Felnac

Banat Brunch la Secusigiu

foto: Banat Brunch

Trimite articolul

X
Taguri:
banat brunch ,
My Banat ,
Secusigiu
4 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  1. marius says:
    November 13, 2023 at 12:49 pm

    Ce-s alea “cornorăți”? Par a fi niste langosi cu branza, sau crofne cu branza, cum vrei sa le zici. Poate e vreo deosebire la aluat? De si “mi-s bănățan în țoalili mele” nu stiu ce-s alea “cornorăți”. Poate puneti si o reteta, ca din ce am gasit pe net …

    Reply
    • antiVrajeāla says:
      November 13, 2023 at 1:35 pm

      placinte cu branza la tigaie(tigaia e “secretu”).

      Reply
      • marius says:
        November 13, 2023 at 10:14 pm

        Pai nu-s placinte. Alea sunt niste foi rulate cu ceva umplutura (sucituri spunea bunica). Am gasit reteta asta https://cookpad.com/ro/recipes/12913514-cornora%C8%9Bi-cu-branza si imi pare a fi un fel de langosi. Chiar sper (in numele nostru, al astora mai pofticiosi) ca nu ai bagat doar o gluma. Serios, ar fi frumos daca am afla o astfel de reteta traditionala. Poate ar fi chiar mai mult decat toata “capitala culturala” la un loc. 😀😀😀

        Reply
        • antiVrajeāla says:
          November 13, 2023 at 11:36 pm

          @marius pai si in linku tau tot aia zice: “Într-o tigaie se pune ulei la încins” deci ce poate fi diferit de alte varietati de apa + sare + faina + branza? (minimal, is sau nu mai multe ‘foi’ prin impachetarea aluatului cu untura, se scufunda sau nu in “baie” de ulei? altceva ce? n-ai ce sa tot inventezi, decat daca te apuci sa bagi lapte, drojdie, oua, arome bla bla bla, si iasa cu totul altceva. da’stratu(rile) de diverse de pe tigaie…😂. poate folosesc tigai de fonta si le “formateaza” bine inainte, stiu si io ce-o fi asa special dac-o fi ceva special la ei?). acu mai depinde si ce intelegi tu prin “placinte”.

          Dar mergi si intreaba reteta “originala” la secusigiu daca crezi ca e ceva nemaivazut😂

          ps: daca ajungi prin Malta, incearca neaparat pastizzi!!! si mai adu-mi si mie daca poti sa te abtii sa le mananci pe drum inapoi. eu n-as putea😂

          Reply
  2. Cele mai citite știri

    1
    Incursiune emoționantă în poveștile evreilor din Timișoara
    2
    Simonis susține că nu rămânem cu gunoiul pe străzi. La Ghizela ar urma să se producă energie din deșeuri
    3
    VIDEO. S-a deschis DN 69A, noua legătură dintre Timișoara și autostradă. Primele impresii ale șoferilor
    4
    Magia Crăciunului în Iulius Town: decoruri de poveste și momente speciale pentru cei mici
    5
    Timișoara se mobilizează pentru siguranța femeilor: manifestație în Piața Libertății
    6
    Muzeul mumiilor din Ferentillo: locul unde moartea nu a învins timpul
    7
    Loading... Timișoara. Cum participă arhitectura la transformarea orașului
    8
    Podul Turcului de la Parța nu poate fi demolat. CJT ridică altul
    9
    Fii familia de care un copil are nevoie! DGASPC Timiș caută oameni cu suflet mare
    10
    Analiză Eurydice: România, printre țările europene cu cele mai puține măsuri pentru combaterea analfabetismului funcțional

    Cele mai noi știri

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 14 decembrie 2025, în Timișoara?

    Ştiri din Timiș

    Winter Sale la Enigma Plant: susținere echilibrată pentru organism în sezonul rece!

    Ştiri din Timiș

    FOTO. Fă bine prin lectură. Cumpără o carte și ajută câinii din adăpost

    Eveniment

    VIDEO. Act de cruzime șocant la Giarmata. Un șofer a călcat intenționat un câine cu mașina

    Ştiri din Timiș

    Diplomația prin limbă și cultură, tema unui eveniment special la UVT

    Mapamond

    Tot mai mulți tineri maghiari aleg să studieze în afara Ungariei. România o destinație tot mai atractivă

    Ştiri din Timiș

    O seară de colinde pentru o cauză bună, la Cinema Johnny. Concert dedicat vârstnicilor

    Ştiri din Timiș

    Banatul, un pas înainte spre titlul de Regiune Gastronomică Europeană 2028

    România

    Premierul Bolojan, mesaj la final de an. Le mulțumește românilor pentru răbdare și spune că efectele corecțiilor economice se vor vedea în 2026

    Azi în Timișoara

    Ce facem astăzi, 13 decembrie 2025, în Timișoara?
    • Servicii
      • Redactia
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Timiș Online

    ISSN 3008-2323

    ISSN-L 3008-2323

    Tion.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.

    Pentru detalii apasati aici