Potrivit monografiei comunei arădene, situată în imediata vecinătate a capitalei voievodatului Bănăţean de la Morisena (Cenadul de astăzi), Secusigiu se poate revendica documentar încă din anul 1133, când este pomenită „Ecclesia de Isou” de lângă Munar, actuala mănăstire Bezdin.
În margine de Lunca Mureşului, se întinde Secusigiu. Situată în județul Arad, la sud de râul Mureș care, într-un anume fel – se spune – desparte Banatul de Crișana, comuna are astăzi aproape 6.000 de locuitori care exprimă în bucătăriile lor parte a acestei istorii.
Români, sârbi, maghiari și germani au vorbit, prin bucătării, aceeași limbă.
Asociația My Banat vă așteaptă înaintea iernii la Secusigiu să vă încălziți cu o zamă de părădaică, așa cum numai cei din „Secu” știu să facă și să aflați povestea lui Măicuța și lumina care astăzi îi călăuzește pe copiii ei să-i împartă mai departe bunătatea.
Evenimentul este organizat de „Asociația De la Măicuța”, cu sprijinul comunității locale și în colaborare cu Asociația My Banat, iar donațiile făcute pentru participarea la acest brunch, organizat în premieră la Secusigiu, vor fi folosite în totalitate pentru organizarea unor ateliere de fotografie cu copiii din localitate. Imaginile rezultate vor fi cuprinse într-o expoziție foto despre localitate.
Cei interesați se pot înscrie la eveniment făcând o donație de 100 lei/persoană în contul RO37BTRLRONCRT0663869901 deschis la Banca Transilvania, cu precizarea „Donație pentru Asociația De la Măicuța”.
Copiii în vârstă de până la șapte ani participă gratuit.
Meniu și program
Meniul și programul de sâmbătă, 25 noiembrie, la Căminul Cultural din Secusigiu:
- 11,00 – Deschidere și prezentare gazde – Asociația „De la Măicuța”
- 11,00 – 13,00 – Experiențe culinare locale
Aperitive
- Platou de șoancă cu mere
- Platou cu cârnați, șfarcă și călbășete de casă făcute de Gelu din Secusigiu
- Platou cu brânză de oaie de la ciobanul Doru a lu’ Monică
- Clisă fiartă
- Ouă găigană
- Ouă fierte
- Zacuscă
- Pâine de Pecica cu smântână și miere de stup
- Platou cu legume de toamnă
- Pâine de la Pecica
- Colac local
- Preparate calde
- Zamă de părădaică cu cârnați și cu ouă
- Zamă de părădaică
- Cornorăți
- Căurmă de porc (Popricaș de porc)
- Crumpi pe cipsie cu ludaie
- Crumpi pe cipsie cu ludaie, călbășete și șfarcă (Cartofi în tavă cu dovleac, caltaboș și tobă)
- Murături de toamnă – gogoșari din Secusigiu, ardei și salată de varză
Desert
- Turce cu gem și zahăr
- Cornulețe
- Prăjitură cu mere
- Prăjitură cu brânză dulce
Băuturi
- Ceai din plante locale – tei și mentă
- Vin fiert
- Cafea
- Apă de la fântână
13,00 – 15,00 – Vizite ghidate
- Vizită la Mănăstirea din Bezdin, mănăstire a comunității sârbe – transport asigurat de comunitatea locală
- Vizită ghidată la Biserica Ortodoxă din Secusigiu cu Părintele Horia
- Tur ghidat de arhitectură locală cu studenții de la Facultatea de Arhitectură Timișoara
- Vizită la Casa lui Măicuța și degustare de ceai de mușețel cu miere
15,00 – Întoarcere la Căminul cultural
11, 00 – 15,00 – Activități și ateliere în Căminul cultural
- Poveștile satului cu locuitorii comunei
- Atelier de brodat costume populare cu membrii www.toaleromanesti.ro
- Vorbire în grai bănățean – prezentarea colecției de costume populare locale – Amalia Stoica
- Mini-târg de produse locale – producători din Secusigiu, miere din Satu Mare, pâine de la Pecica, mere de la Felnac
foto: Banat Brunch
Trimite articolul
XCe-s alea “cornorăți”? Par a fi niste langosi cu branza, sau crofne cu branza, cum vrei sa le zici. Poate e vreo deosebire la aluat? De si “mi-s bănățan în țoalili mele” nu stiu ce-s alea “cornorăți”. Poate puneti si o reteta, ca din ce am gasit pe net …
-
placinte cu branza la tigaie(tigaia e “secretu”).
-
Pai nu-s placinte. Alea sunt niste foi rulate cu ceva umplutura (sucituri spunea bunica). Am gasit reteta asta https://cookpad.com/ro/recipes/12913514-cornora%C8%9Bi-cu-branza si imi pare a fi un fel de langosi. Chiar sper (in numele nostru, al astora mai pofticiosi) ca nu ai bagat doar o gluma. Serios, ar fi frumos daca am afla o astfel de reteta traditionala. Poate ar fi chiar mai mult decat toata “capitala culturala” la un loc. 😀😀😀
-
@marius pai si in linku tau tot aia zice: “Într-o tigaie se pune ulei la încins” deci ce poate fi diferit de alte varietati de apa + sare + faina + branza? (minimal, is sau nu mai multe ‘foi’ prin impachetarea aluatului cu untura, se scufunda sau nu in “baie” de ulei? altceva ce? n-ai ce sa tot inventezi, decat daca te apuci sa bagi lapte, drojdie, oua, arome bla bla bla, si iasa cu totul altceva. da’stratu(rile) de diverse de pe tigaie…😂. poate folosesc tigai de fonta si le “formateaza” bine inainte, stiu si io ce-o fi asa special dac-o fi ceva special la ei?). acu mai depinde si ce intelegi tu prin “placinte”.
Dar mergi si intreaba reteta “originala” la secusigiu daca crezi ca e ceva nemaivazut😂
ps: daca ajungi prin Malta, incearca neaparat pastizzi!!! si mai adu-mi si mie daca poti sa te abtii sa le mananci pe drum inapoi. eu n-as putea😂
-
-