Drumul spre Eftimie Murgu a fost refăcut complet și puteți avea parte de o experiență inedită alături de cei dragi, nu departe de Timișoara. Pentru a ajunge în localitatea Eftimie Murgu se poate alege fie drumul naţional DN 58 Reşiţa – Anina, apoi spre Bozovici şi la Eftimie Murgu, fie pe drumul european E70, de la Caransebeş spre Băile Herculane până la intersecţia de la Iablaniţa, de unde se ia spre dreapta către Bozovici şi, în final, spre stânga, la Eftimie Murgu.
„Localitatea care poartă în prezent numele de Eftimie Murgu, după cunoscutul om de cultură şi revoluţionarul paşoptist născut în aceste locuri, până în anul 1970 avea vechiul nume de Rudăria, după râul Rudărica, cel care în limba slavă înseamnă «râul de fier»: ruda = minereu de fier şi reka = râu, adică locul de unde se extrage minereu de fier”, spune Gheorghe Popovici, cel care a și scris ghidul turistic „Banatul Montan”.
„În Ţara Almăjului, există un loc unde morile şi stâncile îşi ţin de urât, iar lumea trecutului este de-o prospeţime uluitoare”, adaugă Gheorghe Popovici.
22 de mori de apă, în patrimoniul național
Morile de apă cu ciutură de la Eftimie Murgu reprezintă o rezervaţie mulinologică (ştiinţa care se ocupă cu studiul morilor) unică în Europa. Atracţia turistică principală este salba de 22 de mori de apă care se întinde pe trei km de-a lungul râului și care fac parte din patrimoniul național. La capătul localității sunt zece mori la care puteți merge și în unele chiar puteți intra.
Fiecare moară are un nume şi este protejată de o stâncă. Ele sunt botezate fie după numele „fondatorului”, fie după numele locului.
Traseul celor 10 mori
Pe traseul celor 10 mori se poate vedea „știința morilor” de apă care dăinuie de când e lumea: rândul la moară, căderea liberă a apei pe ciutură și măcinatul boabelor prin frecarea dintre două pietre pentru a obține făina cu un gust unic. Sub acoperiș de șindrilă, piatra, lemnul și apa scriu simplu și curat istoria unei civilizații din Banatul Montan.
Traseul este următorul: Moara de la Tunel – Roşoanea – Viloanea – Trăiloanea – Îndărătnica dintre râuri – Băţolea – Îndărătnica de la perete – Păţoanea – Firiz – Prundulea.
„Morile, de-a lungul timpului au fost afectate de viitură, dar au fost refăcute. Piatra de la moară are peste 100 de ani vechime. Este de la primele mori. Pereții de lemn sau cărămidă au mai fost refăcuți. La moara de la Tunel a fost săpat un tunel în stâncă și așa vine apa la moară. La Moara Viloanea turiștii sunt așteptați de nea Ilie pentru a le prezenta cum funcționează aceasta. Are produse tradiționale, făină de mălai sau grâu, miere și țuică. Din cele 10 mori de apă, la opt dintre ele roata morii se învârteşte în mod tradiţional pe dreapta, adică în sensul acelor ceasornicului şi doar două se învârtesc invers”, povestește, pentru Tion, Georgian Popovici, fiul lui Gheorghe Popovici, implicat și el în promovarea Banatului Montan.
De când se ştiu, rudărenii folosesc morile în comun, fiind și câte 15-25 rândaşi (familie ce are dreptul de a folosi moara – n.r.). Acest „rând la moară” se putea vinde sau moşteni. O dată pe lună este o zi pentru întreţinerea morii.
„Făina produsă aici are un gust unic, pentru că «boabele» sunt zdrobite cu pietre care se rotesc cu o turaţie mică, măcinându-se peste 100 kg de făină pe zi”, mai spune Gheorghe Popovici.
Satul colorat de voluntarii „Acasă în Banat”
Eftimie Murgu este o zonă foarte vizitată de turiști, mai ales vara. Ei pot avea parte de o experiență unică în acest sat tradițional, care a fost „colorat” de către cei de la Acasă în Banat. În 2019, sute de voluntari s-au adunat și au vopsit, în doar trei zile, 30 de fațade ale caselor din Eftimie Murgu.
Puteți avea parte de o experiență tradițională, un peisaj frumos, de-o vale cu stânci și… din loc în loc… puteți vedea o moară.
Gheorghe Popovici este autorul ghidului „Banatul Montan” care prezintă locuri din Banatul Montan ce merită vizitate. Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a acelui ghid. Georgian Popovici, fiul autorului, se implică și el în această poveste. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Trimite articolul
XCandva s’a cules si folclor arhaic autentic din zona aceea.
Zona e frumoasă, păcat că regasim și aici mult detestatele gunoaie pe cursul apei.