Cei de la Banatul Montan vă propun următorul traseul: Centrala Crăinicel – Canalul superior de apă – Digul lacului Breazova – Centrala Breazova – Apeduct Varan- drum forestier Văliug – Digul lacului Breazova – Centrala Crăinicel;
Durează cam 3-4 ore și pe câteva porțiuni veți întâlni marcajul VIA TRANSILVANICA, iar în rest, „în multe zone nu este marcaj, reperul fiind faptul că urmăm Canalul de apa superior”. Traseul are o distanță de cam 9 -11 km.
„De la început, trebuie să vă spunem că, inițial, acest canal a fost construit pentru a transporta lemnul din Munții Semenic la Reșița. Ulterior, în jurul anului 1903, el a fost reamenajat și folosit pentru a produce curent electric prin cele 3 hidrocentrale: Crăinicel, Breazova și Grebla de la Reșița.
Canalul pornește din Munții Semenic ajunge la Văliug, de unde continuă pe apeducte și prin tunele până la Reșița. Traseul, pe care-l prezentăm noi, este doar o mică bucată din întreg canalul de apă din Munții Semenic”, spun cei de la Banatul Montan.
Punctul de start este Centrala Crăinicel, care se află la 2 km mai jos de satul Văliug, spre Lacul Breazova. După 50 m de Centrala Crăinicel, se pornește la dreapta pe un pod de beton și ajungeți pe traseul VIA Transilvanica.
„Timp de 5 km, ne vom bucura de o potecă minunată pe lângă canalul de apă. Vom vedea apeducte vechi, tunele, canale secundare, dar și digul de la Lacul Breazova. Pe dig nu este permis accesul. Înainte să ajungem la dig, traseul VIA TRANSILVANICA ne părăsește, urmându-și drumul spre Gărâna, la deal.
După Lacul Breazova, la 2 km se ajunge la Castelul de apă Breazova, iar poteca coboară până la Centrala Breazova. De la centrală, se poate face cale întoarsă pe drumul forestier auto, în amonte, până la Centrala Crăinicel sau se mai poate continua pentru 10 minute, până la apeductul Varan și de acolo să se facă cale întoarsă pe drumul forestier până la Centrala Crăinicel, punctul nostru de start.
Pe drumul forestier, vom reîntâlni traseul VIA TRANSILVANICA, cu marcaj și borne din kilometru în kilometru”, mai transmit cei de la Banatul Montan.
Pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul și porniți pentru a descoperi spectacolul naturii. Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Foto: Facebook / Banatul Montan
Trimite articolul
XCe poveste! Pornim de la Crainicel într-o zi calda de vara dar drumetia nu durează mult. De ce? Pentru ca apare un gard care ne opreste. Este proprietate privata și accesul nostru este interzis. Via Transilvania se oprește aici. Păcat. De ne s-a vândut o astfel de zona turistica frumoasa? Pare abandonata
La întoarcere ne întâlnim cu timișoreni, doreau sa revadă lacul Breazova. Au plecat dezamagiti