La Tomatina se organizează anual un festival în cadrul căruia, așa cum sugerează numele, participanții aruncă cu roșii unii în alții. Deși orășelul are doar 9.000 de locuitori, se pun la vânzare anual 20.000 de bilete, pentru că evenimentul a prins oarecare faimă. Până în 2013, intrarea se făcea liber, însă din cauză că localnicii nu mai ajungeau să participe și ei, autoritățile locale au impus sistemul de tichetare.
Ziarele, nu doar cele locale, ci chiar și USA Today și Smithsonian Magazine, au denumit festivalul „cea mai mare bătaie cu mâncare din lume”, iar evenimentul a fost copiat și în orașe din țări precum Statele Unite ale Americii, China, India, Columbia Costa Rica.
Prima „ediție”, creșterea notorietății și interzicerea în timpul regimului Franco
Potrivit Wikipedia, festivalul La Tomatina a „început” în ultima zi de miercuri a lunii august 1945. Atunci, se desfășura o tradițională paradă a „giganților” și „capetelor mari”. Unui participant i s-a desprins capul mare, iar acesta a făcut o criză de furie și a început să lovească totul în calea sa. A aruncat inclusiv legumele unei tarabe, iar de acolo toți participanții au început să se lovească reciproc cu roșii până când forțele locale au pus capăt incidentului.
O parte a spectatorilor, însă, a „gustat” bătaia cu roșii, iar în anul următor, în cadrul aceleiași parade, câțiva tineri s-au angajat într-o „ceartă” planificată și au aruncat unii în alții roșiile pe care și le aduseseră de acasă. Forțele locale au întrerupt din nou bătaia, însă de aici a început și tradiția anuală, în anii următori, exemplul băieților fiind urmat de mii de oameni.
La Tomatina a fost interzisă la începutul anilor 1950 de către Francisco Franco din cauza „lipsei de importanță religioasă a festivalului”. Acest lucru nu i-a oprit pe participanți, care au reluat bătaia, unii chiar asumându-și faptul că vor fi arestați. O bună parte a locuitorilor, însă, a început un protest împotriva interdicției și festivalul a fost din nou permis.
Festivitatea a fost din nou anulată până în 1957. Localnicii, de această dată, au făcut un protest mai inedit, înmormântarea unei roșii. Demonstranții au purtat un sicriu cu o roșie uriașă în interior, în timp ce o formație muzicală interpreta marșuri funerare. Protestul a avut succes, iar festivalul a fost în cele din urmă permis și chiar a devenit unul oficial. După 1957, cu o singură ocazie nu a mai avut loc: în 2020, din cauza pandemiei de COVID-19.
În 2002, La Tomatina de Buñol a fost declarată Fiesta de interes turistic internațional de către Departamentul de Turism al Secretariatului datorită popularității sale.
Cum se desfășoară, în prezent, festivalul
Evenimentul este unul major în comunitate, zilele dinaintea acestuia fiind marcare de un concurs de paella lângă piața orașului, focuri de artificii cu roșii, precum și diferite formații care aduc concerte, spectacole și parade prin centrul medieval al orașului.
Miercuri dimineața, primul eveniment dinaintea bătăii propriu-zise este „Palo Jabón”: un stâlp lung uns cu grăsime, în vârful căruia se află o bucată de șuncă, pe care participanții trebuie să o facă să cadă. Odată ce șunca a căzut, începe bătaia cu roșii.
De obicei, lupta durează aproximativ o oră. Ulterior, camioanele de pompieri stropesc apoi străzile cu furtun, iar participanții folosesc adesea furtunurile pe care le pun la dispoziție localnicii pentru a-și îndepărta roșiile de pe corp. Unii participanți merg la piscina Los Peñones pentru a se spăla. Altfel, acidul citric din roșii face ca suprafețele spălate din oraș să devină foarte curate.
În 2015, s-a estimat că au fost aruncate aproape 145.000 kg de roșii.
Altfel, autoritățile au și recomandări pentru buna desfășurare a evenimentului:
- Nu aruncați nimic altceva decât roșii;
- Nu rupeți hainele;
- Zdrobiți roșiile înainte de a le arunca pentru a evita rănirea altora;
- Păstrați o distanță de siguranță față de camioane;
- Nu mai aruncați roșii după al doilea foc de pistol de start;
- Urmați indicațiile personalului de securitate;
- Aruncați roșiile doar către ținte pe care le puteți vedea, pentru a evita rănirea altora;
- Nu aruncați roșiile direct în clădiri;
- Distracție plăcută!
Evenimentul din 2024 a avut loc chiar miercurea aceasta, pe 28 august, iar un bilet de participare a costat 15 euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!