„Noaptea ridichilor” („Noche de Rábanos”), după cum este cunoscut evenimentul, are loc anual, cu puțin înainte de Crăciun. Evenimentul presupune sculptarea unor ridichii supradimensionate, pentru a recrea diverse scene. Lucrările sunt jurizate și concurează pentru premii în diferite categorii.
Potrivit Wikipedia, evenimentul își are originile în perioada colonială, când ridichile au fost introduse de spanioli. Orașul Oaxaca era cunoscut pentru sculptura în lemn, iar fermierii s-au inspirat din această artă și au început să sculpteze diferite figuri în ridichi ca strategie de „marketing” la piața de Crăciun.
Origini și legende
De-a lungul timpului, ridichile au fost folosite ca garnitură sau gustare. În Oaxaca, pe 23 decembrie avea loc anual un târg de Crăciun. La recomandarea preoților, ridichile au început să fie sculptate cu teme religioase. Astfel, și fermierii au profitat de această găselniță pentru a vinde cât mai multe legume. Oamenii nu le mai cumpărau doar pentru a le mânca, ci și pentru a crea puncte de atracție la mesele de Crăciun.
Există și o legendă cu privire la „originea exactă” a tradiției. Aceasta spune că, într-un an, la mijlocul secolului al XVIII-lea, recolta de ridichi a fost atât de abundentă, încât a rămas nerecoltată timp de luni de zile. În decembrie, doi frați au scos la suprafață câteva dintre aceste ridichi uitate. Dimensiunile și formele erau amuzante și le-au adus ca pe niște curiozități la târgul de Crăciun.
Având în vedere că ocupația a devenit o pasiune locală, în 1897, orașul a instituit, la cererea primarului Francisco Vasconcelos, un concurs oficial. De atunci, în fiecare an, este organizată „La Noche de Rábanos”. La început, era folosit un soi mai mare de ridichi, complet alb, numit criollo, care nu putrezea la fel de ușor și creștea natural în forme mai ciudate. Acest soi a dispărut de-a lungul timpului, dar autoritățile au apelat la alte trucuri pentru a oferi o materie primă demnă de concurs.
Din ce se inspiră sculptorii?
Având în vedere că evenimentul are loc cu doar două zile înainte de Crăciun, bineînțeles că majoritatea lucrărilor au legătură cu nașterea lui Iisus. Totuși, de-a lungul celor peste 125 de ani de concurs, au existat multe alte diverse teme, una foarte comună fiind și stilul de viață și tradițiile locale: Guelaguetza (o sărbătoare locală, de origine indigenă), posadas (o perioadă de nouă zile de sărbătoare, cu mai multe tradiții, de dinainte de Crăciun), calendas (un fel de petrecere tradițională), Ziua Morților, Danza de la Pluma (sărbătoare în care se reconstituite războiul dintre azteci și spanioli), Dansul recoltei de ananas și multe altele.
Ridichile folosite de concurenți în prezent au coajă roșie și interior alb și sunt crescute într-o zonă alocată special recoltei pentru festival. Legumele sunt fertilizate puternic, tratate chimic și lăsate în pământ mult timp după recoltarea normală, pentru a le permite să atingă dimensiuni monumentale și forme capricioase, ceea ce le face, de asemenea, improprii pentru consumul uman.
Totuși, legumele rezultate pot avea până la 50 de centimetri lungime, 10 centimetri sau mai mult lățime și pot cântări până la trei kilograme. An de an, sunt recoltate peste 10 tone de ridichi special pentru eveniment. De obicei, participanții folosesc cuțite și scobitori pentru a crea sculpturile.
Concurenții se înscriu cu luni înainte, iar între 18 și 23 decembrie trebuie să facă schițe. Sculptarea și asamblarea efectivă a lucrărilor are loc doar în cursul zilei de 23 decembrie.
Există mai multe categorii de participare. Pentru adulți, sculpturile și scenele cu ridichi pot face parte din categoria tradițională sau „liberă”. Lucrările din categoria tradițională sunt destinate reprezentărilor de scene ale nașterilor și celor din tradițiile din Oaxaca. Cele din categoria liberă descriu, în general, teme mai contemporane. Evenimentul a adăugat, de asemenea, categorii pentru scene realizate din coji de porumb uscate (totomoxtle) și cele realizate cu o floare uscată numită „flor inmortal” (floare nemuritoare).
Un „mare premiu” există doar la prima categorie, rolul declarat al evenimentului fiind de a păstra tradiția: 15.000 de pesos (aproximativ 3.400 de lei). Altfel, începătorii, copii și participanții la celelalte categorii pot câștiga biciclete, rechizite școlare sau alte astfel de premii.
Evenimentul, per total, a devenit foarte popular, atrăgând anual peste 100 de concurenți – aproximativ 200, în ultimii ani – și zeci de mii de vizitatori.
Citiți principiile noastre de moderare aici!