Insula Ostrov se găsește în mijlocul Dunării, în partea românească. Cei de la Banatul Montan spun că este „destinația anului” și merită descoperită de cât mai mulți turiști.
„Destinația anului în 2021 în Banatul Montan: Insula Ostrov de lângă Moldova Nouă. Avem multe locuri minunate în zona noastră și pe cele mai cunoscute deja le cunoaște multă lume. Din acest motiv, în fiecare an, vrem să venim cu locuri noi, neexplorate și puțin cunoscute, dar care au un farmec aparte!”, spun reprezentanții Banatului Montan, pe Facebook.
Cum ajungeți pe insulă
Există două variante pentru a ajunge pe această insulă, conform celor de la Banatul Montan:
- cu transportul oferit de Parcul Național Porțile de Fier, îmbarcarea la punctul de informare de după stânca Babacaia (50 m spre Orșova), Coronini (rezervări: 0768143817, 0748126416),
- cu transportul oferit de pensiunea Danubio Coronini, îmbarcarea la pensiune, ieșirea din Coronini spre Orșova (rezervări: 0761339629).
Pe timpul plimbării, puteți vedea Stânca Babacaia, denumire care vine din limba turcă, însemnând Stânca Tatălui. Stânca este supranumită și „Crăiasa singuratică a Dunării”. Puteți vedea și Cetatea Golubac, de pe malul sârbesc. Fortăreața a fost construită în secolul al XIV-lea și este înscrisă în lista monumentelor culturale de importanță excepțională ale Republicii Serbia.
Insula Ostrov, din mijlocul Dunării nu ascunde doar frumusețea cailor sălbatici, ci și peste 50 de specii de păsări, mai multe soiuri de plante și arbori.
„Pe Insula Ostrov trăiesc 130 de cai sălbatici, peste 50 de tipuri de pasări, familii de vulpi, dar și diferite tipuri de reptile. O să găsiți și multe soiuri de plante și arbori. Este un loc impresionant pentru cei care îl descoperă și petrec câteva ore aici”, adaugă cei de la Banatul Montan.
Cei de la Banatul Montan recomandă să faceți o plimbare până la „Movila lui Attila”, aflată pe insulă. Legendele locale spun că ar fi mormântul celui mai puternic conducător al hunilor, supranumit și „Biciul lui Dumnezeu”, care a domnit între anii 433 – 453. Se spune că Attila a avut atât de mulți soldați încât la moartea sa fiecare dintre oşteni ar fi dus câte un coif de pământ pe care l-ar fi pus peste mormântul conducătorului. În acel loc s-a format respectiva movilă.
Tot în apropiere se află și Cetatea Sf Ladislau, care datează de la 1427 – 1428, a fost construită de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Se află în proces de restaurare, fiind gata în 2022. Va fi introdusă în diverse circuite turistice naționale și internaționale, în vederea creșterii numărului de turiști în zonă.
Puteți admira și cele două cascade cunoscute de lângă Moldova Nouă: Burăul Mare și Modavița. Pentru a ajunge la aceste cascade, trebuie să mergeți spre Padina Matei. La marginea drumului, cam la 7,9 km de Moldova Nouă, se poate vedea Cascada Modavița. Cea de-a doua cascadă – Burăul Mare este situată la 8.4 km de Moldova Nouă.
Dacă nu vă aflați în carantină, este un loc perfect pentru o pauză, în care puteți admira spectacolul naturii. Probabilitatea să găsiți aglomerație în aceste zone este foarte mică.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
editor Dan Oancia.
Foto: Banatul Montan
Trimite articolul
XApreciez acest tip de articole.
Nu’mi dau sama din poze dar exista acolo uscat continuu intre cele doua maluri? Intreb pentru un afghan si pentru un militar Scorpion galben care il ajuta. Ca mai mult din astia au mai ramas in tzara, cum bine mi s’a spus anterior.
Da, a scăpat fără gunoaie… merită descoperită de cât mai multă lume!
Dacă nu aveți nimic amenajat – tur organizat, etc..cine răspunde pentru dezastrul ecologic rezultat ?
Iluzie optică, noi sa facem foamea?
Terminati cu prostia inventata cu caii salbatici, toti caii din Romania sunt cai lasati sa moara de catre stapani care sau salbaticit, dar cai salbatici sunt misto 😂😂😂
Pt ca să dea toți meltenii năvală… Și cetatea aia e renovată sau mi se pare mie? Nu de alta dar își pierde farmecul. Nu mai știi ce e vechi și ce e nou din tot ansamblu arheologic. De ex. englezii și italienii nu le renovează pt ca să nu le distrugă farmecul dat de trecerea timpului. Arată și urât, un ansamblu arheologic vechi renovat sau ” modernizat”, cum se spune mai nou pt orice proiect născocit de toți hoții și smecherii.