Asociația Prietenii Naturii Banat din Timișoara propune o excursie de două zile în masivul Ciucaș, pornind în căutarea bujorului de munte (rhododendron sau smârdar), o plantă ocrotită de lege și care trebuie protejată și doar admirată.
„Scopul drumeției este să găsim rhododendroni înfloriți, adică acei bujori de munte din Muntele Roșu. Tocmai de aceea îi spune Muntele Roșu. Pe versantul sudic sunt foarte mulți rhodondrendoni. Este principalul motiv pentru care am organizat excursia asta la mijlocul lunii iunie, statistic, pe la mijlocul lunii, în acea zonă găsim rhododendron înflorit”, spune Călin Ionescu, ghid montan și membru al Asociației Prietenii Naturii Banat pentru Tion.
Printre obiective se mai numără și vârful Zăganu și vârful Ciucaș. Celelalte stânci și locuri de belvedere se află pe aceste trasee.
„Formele interesante ale munților sunt și datorită faptului ca muntele e alcătuit dintr-un conglomerat de pietre vechi, foarte vechi, din cretacic chiar”, adaugă Călin Ionescu.
Este o tură accesibilă și pentru persoanele care nu au o condiție fizică foarte bună, iar acum nu mai este nici zăpadă.
„Zăpada s-a cam dus, deci nu avem o problemă. Nemaiavând nămeți de zăpadă, accesul e foarte ușor. E un drum auto asfaltat până în zona cabanei Muntele Roșu și de aici, de la 1.200 de metri altitudine accesul e mult mai ușor decât ar fi din alte puncte de acces, aflate la o altitudine mai joasă și implicit, ar fi o tură mai accesibilă și pentru persoanele care nu au o condiție fizică de invidiat. E cam accesibilă oricui, cu puțină voință și bineînțeles cu un echipament adecvat”, mai spune ghidul montan.
Echipament necesar
Veți avea nevoie de bocanci, pantaloni de munte/colanți/pantaloni sport. Se respectă regula celor trei straturi: tricou, bluză, jachetă (+ încă un tricou dacă este nevoie). În bagaj mai adăugați o pelerină de ploaie – vremea pe munte este schimbătoare, șapcă/pălărie de drumeție/buff subțire, bețe de trekking (opțional), ochelari de soare, frontala/lanterna de mână. Să aveți și recipient pentru apă, vor mai exista surse de apă pe traseu.
Plecarea va avea loc vineri, 11 iunie, din Timișoara în jur de 16:30 – 17, iar întoarcerea va fi duminică seara.
„E păcat ca prin incursiunea noastră prin natură să poluăm. Ne gândim și la acest aspect. Există și varianta de car sharing, dar de regulă, noi optăm pentru varianta transportului în comun, cu cele două mașini pe care le deținem. Tocmai pe principiul ăsta, să fim mai prietenoși cu natura”, mai spune ghidul montan.
Cele două nopți veți fi cazați în localitatea Cheia, iar întreaga excursie costă între 400-440 de lei. Dacă vă doriți o excursie de weekend, cu drumeții de intensitate medie, fără pasaje periculoase, vă puteți înscrie pe pagina de Facebook, apăsând pe butonul „Particip” și veți fi contactați de către cei de la asociație.
Banii din excursii sunt folosiți pentru a susține activitatea ONG-ului, surplusul fiind donat către diverse cauze. Prin excursiile de anul trecut, au finanțat în proporție de 70% contruirea traseului de via ferrata – Turnul lui Liman, în județul Timiș.
„Toate excursiile au fost organizate pentru a ne susține activitatea ONG. Funcționăm drept o întreprindere socială și atunci când ne mai rămâne un surplus de bănuți din aceste excursii, mai redirecționăm către diverse cauze. Cu excursiile de anul trecut, am reușit să finanțăm în proportie de 70% construirea traseului de via ferrata – Turnul lui Liman, la noi în județ. Pare ciudat, județul Timiș n-are munți, dar am găsit o stâncă și am încercat să-i dăm potențialul maxim, iar accesul este gratuit”, povestește Călin Ionescu.
Asociația Prietenii Naturii Banat a fost înființată în 2017. Promovează ecoturismul, cultura şi susține incluziunea socială. În acest sens organizează ture prin natură precum şi diverse acțiuni de voluntariat.
editor Dan Oancia
Foto: Călin Ionescu
Citiți principiile noastre de moderare aici!