De marți, 23 august, puteți să vă bucurați, în tihna adierii de vânt și confortul unei grădini roditoare cu legume gustoase, de un prânz sau o cină pregătite cu produse locale.
Nu este vorba despre un restaurant, ci de un Punct Gastronomic Local (PGL), care va fi deschis pe strada Gloriei nr. 21 din comuna Sânandrei. Aici, grupuri de maximum 12 persoane vor putea servi, pentru început, în zilele de marți și joi, prânzul sau cina, pregătite cu produse din gospodăria gazdelor.
Realizat în jurul serei de legume, al mierii, dar si a legumelor crescute în câmp, punctul gastronomic local va oferi oaspeților posibilitatea de a gusta preparate precum zacuscă sau ulei de dovleac pe pâine cu maia coaptă în cuptorul cu lemne, supă de roșii sau dovleac copt, plăcintă cu prune sau magiun presărat cu miere și nuci.
Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a precizat că primele mese vor fi servite de gazde începând cu 23 august, doar pe baza unei programări la numărul de telefon 0726607450 sau e-mail: florincozma@yahoo.com.
„Un concept turistic foarte actual, punctele gastronomice locale promovează tradițiile gastronomice rurale într-un mod organizat și sigur și sunt bucătării particulare din spațiul unor ferme sau exploatații familiale, care servesc unui număr de cel mult 12 turiști rețete specifice zonei”, precizează reprezentanții APDT Timiș.
În clipa de față, în județul Timiș mai funcționează un punct gastronomic local în comuna Victor Vlad Delamarina. Al treilea este în curs de înființare în comuna Margina.
În România sunt deschise în prezent peste 110 puncte gastronomice locale, cele mai multe aflându-se în județele Tulcea, Brașov și în Maramureș.
Pentru a facilita deschiderea unor astfel de locații benefice pentru dezvoltarea fermierilor, a micilor producători, dar și a destinațiilor în care aceștia lucrează, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș a organizat în ultimii doi ani, cu sprijinul primăriilor din județ, mai multe întâlniri între specialiștii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, instituție responsabilă pentru certificarea punctelor gastronomice locale și locuitori din comunele Tomești, Fârdea, Jimbolia și Otelec și împrejurimile lor.
Legislația privind Punctele Gastronomice Locale a fost inițiată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 în anul 2016.
Trimite articolul
X“Punct Gastronomic Local (PGL)” se pare ca romanii sau prostit de tot, PGL ?!?!?