Drumul
Am plecat la ora 4 din Timișoara și am ajuns după… mai multe ore decât planificam în Grecia. Cauza: granița Serbia-Macedonia, unde am stat 4 ore și jumătate. A fost o întâmplare, cei care au venit următoarea zi au spus că timpul s-a scurtat și că am prins ziua în care turcii din Germania plecau în concediu – este doar o ipoteză a unui… cunoscător?!
În orice caz, la întoarcere am stat jumătate de oră la aceeași graniță și nici pe sens opus nu am văzut coadă mare, ci mai degrabă una mică, de „urs păcălit de vulpe”… Așadar, am plecat din Timișoara, la ora 4, am trecut prin Serbia – Vârșeț, Smederevo-Kovin și am urcat pe autostradă. Și așa am ținut-o până când am ajuns la destinație, cu mici întreruperi… Drumul de dus a fost mai lung, cu cele 4 ore și jumătate petrecute la vama sârbo-macedoneană (apropos, să verificați ca pe cartea verde să fie trecută și Macedonia). Practic, am ajuns pe la ora 17 la destinație. Dar am făcut și baie…
Cazarea
Cazare faină, la o doamnă iubitoare de pisici, la vilă – intrări separate din stradă pentru fiecare apartament, plin de terase și locuri de relaxare, plus loc de parcare pentru mașină, pe care o aveai tot timpul sub ochii tăi. Apartamentul era etajat – un mic living cu o chicinetă și un pat, plus baie, iar sus, după ce urcai scările interioare, găseai un pat matrimonial, o baie și două terase – pe una puteai servi masa cu vedere la mare – 560 de euro pe 7 nopți, pentru doi adulți și un copil, fără mic dejun, prânz sau cină.
Frigiderul generos, putea adăposti cinci sticle de apă pe lateral, plus alte lucruri. Peste tot erau pictate pisici, plante, iar cafeaua o puteai servi și în curte, la o terasă acoperită cu viță-de-vie, la umbra portocalului. Atmosferă calmă și greci relaxați – am reușit să-i plătesc proprietarei banii pentru apartament abia în penultima zi: „Nu e grabă. E mai important să vă relaxați”, spunea doamna iubitoare de pisici, care în fiecare zi găsea câte o vorbă bună…
Mâncarea
Mâncarea nu a fost o problemă. Puteai mânca la restaurant – o porție de caracatiță la grătar costa 15 euro, plus desertul din partea casei de la final – fie înghețată sau lubeniță (pepene verde) sau puteai apela la celebrul gyros – îl găseai pe la vreo 4 euro și ceva bucata, cu de toate în el, de până și un „mâncău” adevărat putea spune, fără să se gândească de două ori: „M-am săturat!”.
În rest, înghețata pe la un euro cupa – dar cupa însemna, de fapt, trei cupe, o înghețată care creștea ca un munte – am simțit diferența când, întors în Timișoara, am cerut o cupă de înghețată, cu 5 lei bucata, iar capătul ei abia depășea, ca un „delușor”, marginea cornetului. Deci te săturai și cu înghețată, și cu „giro-giro”, dar și cu caracatiță, ori salată grecească, ori niște calamari la 11 euro sau o bucată zdravănă de porc cu 9 euro, alături de cartofi prăjiți. Pe plajă îți luai, dacă doreai, „lukumades”, acele gogoși grecești cu zahăr sau cu ciocolată, care erau vândute pe malul apei cu 2,5 euro bucata. Le găseai și pe la patiserii, dar parcă nu erau „baș” așa bune ca la malul apei, când te alerga foamea… Că am pomenit de plajă…
Plaja
La plajă, aceeași relaxare. Nu prea era nimeni la ora 7, nici la 8, poate de la 9 încolo. Dacă veneai pe la ora 10 la plajă, grecii veneau pe la 12-13, cu umbreluța aferentă, stăteau la umbră, mai făceau din când în când o baie, mai savurau ceva rece și timpul trecea agreabil. Nu era acea alergătură spre plajă, pentru a prinde un loc, cum am pățit anul trecut la Jupiter sau Eforie Nord, când stăteam în apă ca în garsonieră, de aveam impresia că sunt vecin de canapea cu Vasile din Moldova și Valentin din București, pe care nu-i cunoșteam, dar cu care stăteam în apă umăr la umăr – repet, nu sunt „dus” prima dată la mare, nici la noi în țară, nici la greci, nici la italieni, croați sau pe alte plaje internaționale sau naționale – deci impresiile nu sunt „recente” (și nu sunt influențate decât de propriile experiențe), ci unele fundamentate.
Să revenim pe plajă, la greci, unde vedem că este loc, chiar există loc pe o plajă îngustă, unde în 25 de metri dai în parapetul de la promenadă. Prosoapele, păturile, rogojinele se pot pune la doi metri distanță minimă la Nord, Sud, Est și Vest, iar oamenii pot vorbi și mai potolit, iar în apă atât de trâmbițată „distanță socială” se replica de câteva ori, deci te puteai juca în voie cu mingea, pe sus, fără să riști ca aceasta să ajungă la grecul sau sârbul vecin de peninsulă. Vânt nu prea era, așa că umbrelele stăteau fixe și dacă doar „le arătai” nisipul.
Apa
Apa, apa, apa…Adjudecat! Ei bine, apa era… așa cum ți-o făceai – erau plaje cu intrarea în apă pe nisip, altele de pe pietre, dar la câțiva metri nu exista să nu găsești un drum „nisipos”, prin care să nu pătrunzi în apă. Adică apa era în funcție de plajă. Dar găseai o plajă pe placul tău la maximum 10 minute de mers pe jos. În general, intrarea în apă era lină, numai bună pentru copii, iar geamandura era hăt departe. Apa până la genunchi, calmă, fără mizerii și fără valuri – cam așa poate fi definită apa din Grecia, sau cel puțin din zonele în care am fost și… am încercat marea cu degetul… Nu pluteau în apă mizerii, iar algele lipseau la apel, oricât le „strigai”. Un fir, două, când mai era furtună în larg, mai ajungeau pe la mal, dar în rest… liniște. Scoici sunt și ele puține, iar pietrele ori sunt imense, ori foarte mărunte și se combină cu nisipul. Apa este caldă la orice oră, puteai liniștit să vii la plajă la ora 19 și să stai până la 21-21:30, că apa era numai bună de scăldat.
Oamenii
Oamenii sunt calmi și relaxați și parcă te fac și pe tine să fii la fel. Nu e nimic făcut cu grabă, nu e nimic făcut numai… ca să fie făcut, de fațadă. Dacă îți servesc o mâncare, grecii vor să știe dacă ți-a plăcut, iar dacă nu ți-a plăcut de ce nu ți-a plăcut și ce pot face pentru a-ți fi pe plac. La cazare, gogoși și înghețată la fel. Auzi tot timpul „ești în concediu, relaxează-te” și până la urmă începi să-i crezi, că poate așa trebuie să faci. Nu se îmbulzesc, nu le place, iar peste tot încearcă să-ți ofere un mic dar (chiar dacă ai dat 10 euro pe ceva ce știi că costă de fapt 5 și ți-a dat o vedere pe care probabil nu o mai vindea – intenția contează). Știu să trebuie să te facă să te simți bine la… prețuri decente, fără să tragă pielea de pe tine. În toate, parcă, există un echilibru. Adică primești șezlong gratis dacă cumperi două băuturi și ajungi pe la 10 euro lejer, dar ai zone speciale pentru prosoape care nu sunt în spatele șezlongurilor (ca la Eforie Nord), de îți lași portofelul pe rogojină și-l găsești pe-al altuia, ci „umăr la umăr”.
Sejurul în Grecia e un „win-win situation”, în opinia mea, cu totul subiectivă (chiar dacă merg spre pleonasm). Evident, sunt și alte situații, unele mai bune, altele mai rele. Experiența mea a fost una bună, relaxantă, plină de soare și zâmbete, ceea ce vă doresc și vouă… Și nu m-am ferit de darurile grecilor: soare, mare și… struguri…
foto: Adrian Panduru
Acest material a apărut în Săptămânalul Agenda, pe care îl găsiți la chioșcurile de ziare din Timiș, pe Internet (unde puteți citi Agenda online) sau în cutia poștală (vă puteți face abonament: Redacția Agenda, Piaţa Ionel I.C. Brătianu nr. 1 (intrarea din Piaţa Ţepeş Vodă), Timișoara, e-mail: agenda@informmedia.ro, tel 0256/221 549).
Trimite articolul
Xmamaia ii mai ieftina decat grecia, n-am treaba cu cine merge in grecia, da atata o lauda toata lumea
-
Pai chiar este. Cu bune, cu rele. Oriunde sunt si nesimtiti sau excroci. Si printre gazde si printre turisti. Ideea este ca proportia este net in favoarea grecilor, atat la calitate cat si la pret. La noi te jecmanesc in ultimul hal si chiar te pun in pericol unii, prin ceeea ce iti servesc. La greci e de neconceput sa nu fie ok mancarea.
Cu privire la supra-rezervari (suprapuneri)… se mai intampla. Nu e ok dar asta e realitatea. Dar nu exista sa nu gasesti alta cazare sau sa nu fi ajutat sa gasesti de catre cei in cauza. Totul e sa nu incepi sa-ti bagi in ei din secunda 2. Ia uitate la supra-rezervarile de la companiile aeriene. Ce zici? Si acolo alternativele sunt muuult mai putine.
Iar pentru noi cei din vestul tarii diferenta este si la drum. Faci grosul pe autostrada sau “pe sate”.
Mda…cititi si experientele celorlalti romani ce injura de mama focului grecii cu Thassos ul in frunte!
Nu cred sa fie om să conteste că Grecia e cel mai bun concediu. Numai că s-au schimbat de-a lungul anilor mai multe.
1. Aglomerația a acrescut
2. Crescând cererea au crescut enorm și prețurile
3. Crescând cererea, ospitalitatea a scăzut. Drept dovadă o droaie de relatări cu tzepe de anul acesta.
Dar cel mai nasol anul acesta a fost drumul. Nu a fost doar o întâmplare sa stai 4 ore in vama. Am întrebat vreo 10 cunoscuți toți au stat cu orele cumulat prin vămi. Și la românia-serbia cate 1 ora unii și la intrare in Grecia cate 2 ore unii. Nimeni nu și-a mai făcut planul ăla de drum de anii trecuți de 7-8-9 ore. Sa ajungi sa faci un drum dat de google maps de 9 ore in 13 ore e enooorm.
Altă tzapa cu Albania unde cei care au pus botul au ajuns fie să facă drumul din 2 fie cate 18 ore pe drum.
Sa sperăm că la anul nu va mai fi la fel și se mai liniștește lumea.
-
O sa se linisteasca lumea, stai sa vezi cat costa frigul si intunericul la iarna.
#stagflatie
#idiocracy
-
Am fost in grecia anul acesta, in iulie. Deacord cu primele tale 3 puncte, dar nu cu drumul.
Noi am stat 1h in total la dus la toate vamile, 2h in total la intors. -
Sunt un alt locuitor al Timișoarei care am umblat un pic prin Grecia.
De prin 1998, cu viza la vremea aceea. Am 22/23 de concedii acolo
Pe insule, Creta, Samos, Zakinthos, Korfu (inclusiv cu englezii la Kavos), sau Kontokali bay
Halkidiki pe toate degetele, inclusiv Athos, sus pe munte
De două ori la Porto Carras( odată Meliton, o dată Sythonia)Marea Ionică, Marea Egee, Marea Mediterana, Marea Adriatica, trecând cu fery la Bari,
Corint si Peloponez
Athena
Mai nou zona de est Kavala si Alexandropouli
Si nu am avut niciodată o experiență atât de dramatica ca acelea despre care citesc chiar acum, zilnic,
Într-adevăr anul acesta am făcut 16 ore pana in Maronia, est, aproape de Turcia.
Cu 5 ore in vame
Dar mi-am asumat asta
Am stat la un hotel minunat King Maron. In Maronia.
4 stele, Impecabil. Recomand. Revin,deși nu am prea făcut asta.
Izolat, cu vreo trei taverne pe langa si un satulet, Platanidis.
Nu am fost niciodată în Thassos sau Paralia.
Va stau la dispozitie cu orice lamuriri😀
Sau scumpit grecia intradevar, dar tot e mai ok decat la Mamaia din toate punctele de vedere.
Sejur August 2022 motorina 300 euro dus intors riviera olimp. Cazare 360 euro 8 nopti rezervate din timp. Mancare 8 nooti 300 euro doua persoane.
Frumos articol,interesant.
Nu inteleg in comentarii de ce comparati Grecia cu Mamaia. Nu are nicio legatura. Grecie pentru romani nu este, dar poate fi o destinatie de lux, iar Mamaia e locul unde in Romania poti sa dai bani multi pe nimic. Spun asta ca merg de 3 ori pe an in concediu la mare, in principiu 1 odata cel putin in Grecia.
Un articol excelent, scris frumos si subliniat faptul ca e subiectiv. Asa vrem sa vedem. Extraordinarul (exagerat), cancanul si penibilul ar trebui marginalizat, din pacate aveti inca 90% din articole pe acolo.
La vama dintre Macedonia si Serbia se sta mult. La sfarsit de Iulie si in August trebuie sa eviti sa treci sambata/duminica intre orele 8-20.
Eu am fost si anul acesta si anul trecut asa ca vb din proprie experienta. Am stat si 2h30 (sambata) si am stat si 10 minute cand am trecut in timpul saptamanii.
Nu ai ce sa compari Romania cu Grecia.
La noi e litoral de 50 km unde se ingramadesc toti si nu poti arunca un batz.
In Grecia ai peste 10000 km de litoral, daca mergi pe insule ai loc cat sa pui 10 prosoape.
Preturile la mancare mai mari ca anul trecut cu 15-20%
Se poate evita statul la coada la vama Serbia – Macedonia daca se iasa de pe autostrada si se foloseste trecerea frontierei de la Pelince. Pe 9 august, cand am mers spre Grecia, erau 6 masini in fata mea (aprox. ora 11 dimineata) pe cand pe autostrada se statea cel putin 2 ore.
De cand am fost in Italia am jurat ca nu mai calc in viata mea in grecia.
La greci nu dai gres cu marea si vremea. Serviciile sunt ok, preturile in functie de locatie. Anul asta a fost retinere sa zbori, criza personalului….cu masina cozi la vama……..trebuie sa ti le asumi si sa ai suficienta benzina in rezervor. Frumoasa tara, pe vremuri pasteau caprele si strangeau maslinele. Au avut un presedinte intelept si bani de la nemti.
Grecia nu mai este ce a fost..în Hanioti nu am găsit toaleta sau dus pe plaja!!!șezlonguri pentru 2 persoane costa 15 euro bani de care nu iți oferă absolut nimic!!!Nu am avut un bar pentru o cafea pe plaja…dezamagit!
-
Mai bine 100 de lei sezlongul de la Dedeman decat 15 euro 2 paturi cu umbrela, nu? Legat de faza cu “bar pentru o cafea pe plaja”… da, sunt si plaje unde barul este mai indepartat. Ahh, dar ma scuzi… am uitat ca la noi vine din 5 in 5 min cu o Pina colada sa te serveasca “din partea casei”. La anul sa mergi la Eforie, Mamaia, Saturn…. Lasa-ne pe noi fraierii sa mergem in Grecia sau in alte tari.
-
Dar de ce nu ai stat pe nisip sau sa-ti duci sezlongul de acasa?
Cine te crezi?
Daca nu ai fost multumit de locatie de ce nu ai mers altundeva?
Figurant-flamand! Vrei lux la pret de … moca.
Mergi la Mamaia. Dar sa porti casca, ca poate iti iei una peste ceafa cu pretentiile tale.
Tocmai am revenit din vacanța in Grecia, după cinci ani de vacante prin alte parți. Subscriu aproape total la articol, scris cu bun simt si obiectiv. Doar ca am stat prin vami si la intoarcere. Dacă este scump, nu stiu. Scumpul este functie de posibilități. Nu ai resurse, nu te duci. Dar să plătesti mizerie, măncare cu viermi, indolență, și prost gus ( inclusiv la măncare) mi se par cel mai scump! Si nu uitați! Și pe tema turismului funcționează fake- new-sul!