Muzeul viitorului (Museum of the Future, متحف المستقبل) a fost inaugurat în 2022, în cadrul unei ceremonii găzduite de șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum – vicepreședintele Emiratelor Arabe Unite, prim-ministru și liderul Dubaiului. Atunci, s-a spus că acest muzeu se vrea „primul care privește spre viitor”.
Concept promis de față cu guvernele lumii
Mohammed bin Rashid Al Maktoum a anunțat, pe 4 martie 2015, planurile de înființare a Muzeului Viitorului, după ce acesta a fost expus în februarie în cadrul Summitului Mondial al Guvernelor (World Government Summit – WGS). La 7 februarie 2016, șeicul a inaugurat expoziția Museum of the Future în cadrul World Government Summit 2016, iar două luni mai târziu a lansat „Dubai Future Foundation”, entitatea în subordinea căreia urma să funcționeze muzeul.
Pe 10 februarie 2017 și pe 9 februarie 2018, Muzeul Viitorului a fost deschis temporar la Madinat Jumeirah în timpul următoarelor ediții ale summitului.
Guvernul Emiratelor Arabe Unite a inaugurat muzeul la 22 februarie 2022, dată aleasă neîntâmplător, fiind una palindromă – 22/2/22, cunoscută și ca „Twosday”.
„Muzeul Viitorului este primul muzeu de acest gen. Construită pentru a transforma percepția asupra viitorului așa cum îl știm, structura unică a devenit casa mai multor medii imersive ale viitorului, care urmăresc să plaseze vizitatorii într-o versiune a viitorului mai puternică. Prin intermediul unor teme distincte, aceasta evocă o lume pe care credeam că o vom putea experimenta doar peste 50 de ani. Vizitatorii devin participanți activi la o experiență expansivă care exploatează toate cele cinci simțuri. Îmbinând în mod semnificativ aspecte ale științei, tehnologiei și spiritualității, muzeul inspiră omenirea să reimagineze viitorul și toate posibilitățile sale.
Unul dintre cele mai complexe și ambițioase proiecte executate vreodată, cu un exterior inimitabil, instantaneu iconic. Ridicându-se la 77 de metri deasupra solului și cuprinzând 1.024 de panouri compozite unice din oțel inoxidabil, fațada este împodobită cu caligrafie arabă, afișând trei citate scrise de Alteța Sa Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, conducătorul Dubaiului”, explică reprezentanții muzeului.
„Călătorie în anul 2071”
Muzeul Viitorului dorește să poarte vizitatorii printr-o „călătorie în anul 2071”. Acesta are șapte etaje în total, dintre care cinci sunt dedicate expozițiilor, fiecare cu altă temă. Călătoria vizitatorilor începe de la etajul cinci și îi poartă pe oaspeți etaj cu etaj, în jos.
- Etajul cinci – „Stația spațială orbitală (OSS) Hope”: Tema acestui etaj se concentrează pe viața în spațiu în anul 2071 și explorează modul în care viitorul călătoriilor spațiale poate ajuta omenirea să facă față provocărilor;
- Etajul patru – „Institutul HEAL”: Evidențiază ecologia și biodiversitatea în viitor, unde vizitatorii se pot concentra pe repararea, restaurarea și reînnoirea vieții pe Pământ;
- Etajul al treilea – „Al Waha”: „Al Waha” الواحة înseamnă în arabă „oază”. La acest etaj, vizitatorii pot experimenta diferite terapii pentru „a se conecta cu simțurile lor, pentru a rămâne concentrați și cu picioarele pe pământ”;
- Etajul al doilea – „Mâine, astăzi”: Acest etaj evidențiază tehnologia de ultimă oră și conceptele inovatoare, abordând soluții actuale ca răspuns la provocările globale. Acest etaj reflectă, de asemenea, activitatea muzeului împreună cu partenerii săi strategici, acționând ca un incubator și un laborator pentru previziuni globale;
- Primul etaj – „Eroii viitorului”: Acest etaj este dedicat copiilor cu vârsta sub 10 ani și oferă activități interactive, jocuri practice și provocări bazate pe recompense pentru a încuraja colaborarea și creativitatea, inclusiv proiectarea propriilor avatare.
„Scopul nostru este de a oferi lumină în vremuri întunecate: într-o epocă de anxietate și cinism cu privire la viitor, arătăm că lucrurile pot și trebuie să progreseze. Viitoarele noastre imaginate sunt în esență pline de speranță, dar oneste în ceea ce privește pericolele prezentului. În expozițiile, publicațiile, filmele și evenimentele noastre publice, vom arăta cum problemele prezentului pot furniza materia primă pentru o lume mai bună”, rezumă reprezentanții muzeului.
Muzeul este deschis zilnic, între orele 9:30 și 21, iar biletul de acces costă 149 de dirhami, adică aproximativ 180 de lei. În rest, pot intra gratuit doar copiii cu vârstă de sub 4 ani și persoanele cu dizabilități, cu un însoțitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!