Alegerea locației de filmare
În 1998, echipa regizorului Peter Jackson era în căutarea colinelor iconice și a pășunilor verzi luxuriante ale Comitatului descris de scriitorul JRR Tolkien, cel care a inventat universul din Stăpânul Inelelor și Hobbitul. O căutare aeriană a condus echipa regizorului la ferma Alexander, unde erau crescute oi pe o suprafață de 1.250 de hectare, în inima regiunii Waikato.
Într-o parte a fermei, un pin magnific se înălța deasupra unui lac din apropiere, lângă un deal. Pe vârful acestuia a fost fixat Bag End – casa lui Bilbo Baggins –, pinul devenind Copacul Petrecerii, Zonele înconjurătoare erau neatinse; nu existau linii electrice, clădiri și drumuri la vedere. Exact cum își dorea regizorul Peter Jackson pentru satul Hobbiton.
În martie 1999 – după negocieri destul de dure c proprietarii fermei și asfaltarea unui drum de 1,5 kilometri –, echipa regizorului a început misiunea de amenajare a satului. Cu ajutorul Armatei Noii Zeelande, pe o suprafață de 12 hectare au fost săpate 39 de Hobbit Holes, căsuțele îngropate ale hobbiților.
Totul s-a desfășurat în secret, compania de producție punând în aplicare măsuri stricte de securitate pe parcursul construcției și al filmărilor. Filmările au început în decembrie 1999 și a fost nevoie de aproximativ trei luni pentru a încheia ridicarea a tot ce ținea de Hobbiton.
„Știam că Hobbiton trebuie să fie cald, confortabil și să pară locuit. Lăsând buruienile să crească prin crăpături și creând garduri vii și mici grădini cu un an înainte de filmări, am ajuns să avem un loc incredibil de real, nu doar un loc de film”, declarase regizorul Peter Jackson, la câțiva ani după filmări.
Ce puteți vedea în prezent aici
Decorul original nu a fost construit pentru a dura, fațadele caselor subterane ale hobbiților fiind construite din lemn netratat, pânză și polistiren. Parțial, acestea au fost și dărâmate după filmări. În 2010, însă, decorul a fost reconstruit într-o manieră „mai permanentă” pentru The Hobbit: An Unexpected Journey, pentru care filmările au început în 2011. Înainte de asta, rămăseseră în picioare 17 fațade goale din placaj. Totuși, aceste „cochilii” au servit drept catalizator pentru turismul lor, ele atrăgând public, cu tururi ghidate, încă din 2002.
În 2009, Peter Jackson s-a întors pentru a filma tot aici și trilogia The Hobbit, lăsând în urmă platoul de filmare care poate fi văzut și astăzi; 44 de „găuri ale Hobbitului” reconstruite permanent, cu detaliile văzute și în filme.
În 2012, a fost deschis și hanul The Green Dragon, care include The Hobbit Southfarthing Range, altă local inspirat din seria de filme. În filme, hanul Green Dragon era locul de întâlnire al tuturor locuitorilor din Hobbiton, care se adunau în împrejurimile calde ale barului pentru a discuta despre evenimentele zilei. Calitatea berii și a mâncării era renumită în tot Comitatul.
La câteva sute de metri distanță, operatorii Hobbitonului au transformat o magazie de lână transformată în The Shire’s Rest, o locație care oferă inclusiv cazare. Pensiunea este înconjurat de peisaje uimitoare și de priveliști îndepărtate ale Muntelui Te Aroha și ale lanțurilor Kaimai. Aceștia oferă atât cafenea, cât și garden-bar cu caracter local, cu mâncare gătită, gustări, beri artizanale și băuturi locale.
Tururile ghidate prin Hobbiton sunt de mai multe feluri și durează, în principiu, două ore. Adulții trebuie să scoată din buzunare 84 de dolari americani, dar există și bilete la jumătate de preț pentru copii și alte categorii de persoane.
foto: hobbitontours.com
Trimite articolul
XSuperb articol
sa ni se dea bilete de avion ca copi nostri vrea acolo la hopaliti sa se dea de la primarie c ala tine hoplitii