„Dacă nu mai vrei să mergi la munte, ai 9 cascade pe care să le vezi în această perioadă, în Banatul Montan”, transmit cei de la Banatul Montan, pe Facebook.
1. Cascada Beușnița
Cei de la Banatul Montan recomandă un traseu ușor de parcurs prin Parcul Național Cheile Nerei: Pastravarie Bei – Cascadele Beușnița, care se poate parcurge în două ore, dus-întors. De la Ochiul Beiului, se urcă timp de 20-30 de minute până la Cascada Beușnița, urmând poteca marcată cu cruce roșie. Veți descoperi un adevărat monument al naturii.
2. Cascada Vânturătoarea
Un traseu scurt, la cam 12 km de Băile Herculane, spre Baia de Aramă, cu doar câteva porțiuni mai solicitante, dar cu o priveliște de neuitat – Cascada Vânturătoarea. Un alt obiectiv de neratat din Banatul Montan, cu două căderi succesive, fiind „soră” cu Cascada Îngerului din Venezuela. Este vorba despre o drumeție de patru ore, dus-întors.
3. Cascada Modăvița
Se află la doar 9 km de Moldova Nouă, spre Padina Matei. Cascada Modăvița este considerată sora mai mică a cascadei Bigăr. O puteți vedea din drum, fiind aproape de șosea.
4. Cascada Bigăr
Puteți admira și Cascada Bigăr, după prăbușire, care atrage încă turiști. Cascada Bigăr e accesibilă oricui, fiind la 13 km de Bozovici, spre Anina, lângă drum.
5. Cascada La Văioaga
Un alt obiectiv turistic natural – Cascada La Văioaga – aflat la 6 km de Potoc, pe drumul forestier spre Păstrăvăria Bei, chiar lângă drum. Căderea de apă este de-a dreptul spectaculoasă.
6. Cascada Șușară
Cam două ore, dus-întors, are traseul de la Sasca Montană la Cheile Șușarei. Este indicat pentru începători, fiind încadrat la dificultate ușoară. Punctul de start este la ieșirea din Sasca Montană spre Cărbunari, iar obiectivul este Cascada Șușara, care se varsă în două trepte. Traseul este marcat cu cruce albastră.
7. Cascada Burăul Mare
Cascada Burăul Mare se află destul de aproape de Cascada Modăvița, astfel, dacă ajungeți în zonă, le puteți admira pe ambele. Aceasta se află la 8 km de Moldova Nouă, spre Padina Matei, fiind vorba de o drumeție de 20 de minute (dus-întors).
8. Cascada Cârșa
La 21 de km de Bozovici spre Anina, lângă drum, puteți admira și Cascada Cârșa, cunoscută și ca și cascada Valea Minișului. În perioadele de secetă, debitul ei scade foarte mult, deoarece este o cascadă la care debitul depinde mai mult de precipitații.
9. Cascada Șucu
Poiana Mărului e o zonă unde natura se simte din plin, unde se poate campa și se pot face diferite trasee. Există și unul, cam la 5 km, pe Valea Sucului spre Șaua Jigorie, care duce la Cascada Șucu. Cei de la Banatul Montan spun că traseul este accesibil „doar cu 4 X 4 sau la pas”.
Dacă v-au convins cei de la Banatul Montan, pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul, mâncarea și „Să înceapă aventura!”.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
editor Dan Oancia
Foto: Facebook / Banatul Montan
Trimite articolul
XSa ia sculele ala cu constructiile de la Caras si sa ridice pietroiul de la Bigar la loc..
Altminteri cascada Vinturatoarea nu e aproape, bunicii n-or sa urce niciodata acolo..
E frumos banatu nostru . Promovati l tot ,sunt locuri splendide care iti dau liniste ,mai e zona pietroasa ,nadragu, luncani , o gramada de peisaje frumoase . Si poate asa ,aducand turisti in zona mai se opreste defrisarea padurilor din aceste zone
Unde e meseriasul semidoct care urla ca la Bigar pastravaria ar fi de vina pentru prabusirea unei stanci de… calcar, eveniment mai mult decat plauzibil! Tocmai ca debitul de apa mare din primavara/toamna a dus la ingreunarea acelei stanci din calcar la care structura poroasa acumuleaza apa. In plus mare parte din masa ei era in consola apa erodând punctul de legatura. Mai sunt inca multi prosti care cred ca Pamantul este o farfurie iar la margine te inghit balaurii :)))