Timișenii sunt în carantină și nu pot părăsi, cel puțin deocamdată, perimetrul localităților „închise”, dar locuitorii din Caraș-Severin se pot bucura de peisajele inedite din munții Banatului. Cei de la Banatul Montan au făcut o listă cu 14 trasee, ordonate după dificultate, de la cel mai ușor la cel mai greu.
„Am stabilit că un traseu este ușor dacă se poate parcurge în maximum trei ore (dus-întors), este mediu dacă se parcurge în trei-șase ore (dus-întors) și este greu dacă durează peste șase ore”, spun reprezentanții Banatului Montan, pe Facebook.
Fiecare traseu este însoțit de un simbol al marcajelor turistice corespunzătoare. Așa puteți alege traseul potrivit. Banda albastră, galbenă sau roșie semnifică traseele principale sau de creastă. Triunghiul albastru, galben sau roșu semnifică traseele secundare sau către un vârf. Crucea albastră, galbenă sau roșie arată traseele de legătură. Punctul albastru, galben sau roșu arată trasee în circuit sau dus-întors.
1. Satul Dubova – Vârful Ciucarul Mare
Traseul propus pornește de la ieșirea din satul Dubova spre Svinița. Este destul de ușor de parcurs și durează doar două ore dus-întors. Este marcat cu un triunghi galben, ducând către vârful Ciucarul Mare, de 318 m.
Golful
2. Dubova – Vârful Ciucarul Mic
Un alt traseu ușor, bun pentru începători, tot în munții Almăjului, începe la intrarea în Cazanele Mici ale Dunării, direcția Moldova Nouă – Orșova. Se poate parcurge dus-întors în două ore. Traseul este marcat cu triunghiul roșu. La finalul drumeției aveți parte de un peisaj spectaculos, din vârful Ciucarul Mic.
3. Păstrăvărie Bei – Lacul Ochiul Beiului – Cascadele Beușnița
Traseul propus are ca punct de start Păstrăvăria Bei, iar ultima localitate în care va trebui să ajungeți este Potoc. Tot traseul dus-întors se poate face în cam 2 ore și jumătate. Puteți admira Lacul Ochiul Beiului, despre care se spune că s-a format în urma iubirii îndurerate dintre un tânăr turc și o fată valahă, dar și Cascada Beușnița. Acest traseu este marcat cu banda galbenă și crucea roșie, fiind un traseu principal, de creastă, cu trasee de legătură.
4. Sasca Montană – Cheile Șușarei cu Cascada Șușara
Tot cam două ore și jumătate are traseul de la Sasca Montană la Cheile Susarei. Este indicat pentru începători, fiind încadrat la dificultate ușoară. Punctul de start este la ieșirea din Sasca Montană spre Cărbunari, iar obiectivul este Cascada Șușara, care se varsă în două trepte. Traseul este marcat cu cruce albastră.
5. Pensiunea Dumbrava – Cheile Țăsnei
Un traseu de dificultate medie ar fi cel din Pensiunea Dumbrava, la 12 km de Băile Herculane – Cheile Țăsnei, fiind marcat cu cruce albastră. Poate fi parcurs dus-întors în trei ore și jumătate.
6. Pod Cerna – Cascada Vânturătoarea
Tot un traseu de dificultate medie este cel din Valea Cernei. Punctul de start este la Podul Cerna, la 11 km de Băile Herculane. Este marcat cu crucea roșie și poate fi făcut dus-întors în trei ore și jumătate. Cascada are două căderi succesive, fiind „soră” cu Cascada Îngerului, din Venezuela.
7. Pod Cerna – scările de lemn de la Ineleț – Ineleț
Un traseu ceva mai lung, de patru ore, recomandat de Banatul Montan, ar fi tot prin munții Cernei. Este de dificultate medie și pornește din Pod Cerna/stația de autobuz, la 20 km de Băile Herculane. Este marcat cu triunghi roșu și punct albastru. Acum are și mai multe săgeți indicatoare pentru ca turiștii să nu se piardă. S-au ocupat de asta cei de la Parcul Național Domogled – Valea Cernei.
8. Cheile Carașului (Intersecție Iabalcea – Cetatea Carasului – Poiana Prolaz – Carasova)
Dacă doriți să vă aventurați pe Cheile Carașului, trebuie să știți că punctul de start este la Crucea Iabalcea, de la intersecția DN 58 cu satul Iabalcea. Este un traseu de dificultate medie, care poate fi parcurs dus-întors în cam cinci ore. Este marcat cu triunghi roșu și triunghi albastru.
9. Cheile Gârliștei (Anina-Gârliște)
Puteți urca pe Cheile Gârliștei din munții Aninei. Este un traseu de dificultate medie, dar care durează ceva mai mult. Doar dus faceți patru ore.
„Se poate parcurge și invers, dar este mai greu”, spun cei de la Banatul Montan.
Ei recomandă ca traseul să fie parcurs doar într-un sens. Are o lungime de aproximativ 9 km și începe de la 3-4 km după ieşirea din Anina. Este gata cu aproape 1 km înainte de intrarea în satul Gârlişte. Este marcat cu punct roșu.
10. Văliug – Semenic pe drumul forestier/pârtie
Punctul de start este la Ponton Casa Baraj, fiind un traseu de dificultate medie, fără marcaj. Pârtia/drumul Semenic – Văliug este, de fapt, un drum forestier, dar mult mai lat, fără instalație de urcare și funcționează doar când e zăpadă foarte mare. Se fac cam patru ore doar dus. Ca și în cazul Cheilor Gârliștei, reprezentanții Banatului Montan recomandă parcurgerea lui doar într-un sens.
11. Poiana Mărului – Pietrele lui Scorilo – Muntele Mic
Acest traseu este de dificultate medie și începe la 500 m de Schitul Poiana Mărului spre Oțelu Roșu. Este marcat cu bandă albastră și poate fi parcurs în patru ore, doar dus.
„Se poate parcurge și invers, fiind mai ușor. Se recomandă să se parcurgă doar într-un sens”, spun cei de la Banatul Montan.
Pietrele lui Scorilo sunt păstrate de pe vremea dacilor și reprezintă un altar natural sub forma unui perete drept situat la 1617 m.
12. Șoseaua Moldova Nouă/Orșova – Vârful Trescovăț
La 9.7 km de Svinița spre Moldova Nouă (Traseul Ecoturistic Trescovăț) începe acest traseu. Este de dificultate medie. Poate fi parcurs în șase ore, fiind un traseu în circuit. Este marcat cu triunghi roșu. Din vârful Trescovăț puteți vedea Dunărea, Munții Almăjului și ai Serbiei.
13. Cheile Nerei (Șopotu Nou – Sasca Română)
Un traseu mai greu, pentru turiști cu experiență montană este pe Cheile Nerei, situate între Șopotul Nou și Sasca Română. Se întinde pe o lungime de 22 km, pe cursul râului Nera și face parte din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița. Punctul de start este la intrarea în Șopotu Nou. Traseul este marcat cu bandă roșie și poate fi parcurs în nouă ore, doar dus.
„Se poate parcurge și invers, dar e mai greu. Se recomandă să se parcurgă doar într-un sens”, punctează cei de la Banatul Montan.
14. Șaua Jigoriei – Vârful Țarcu
Un alt traseu mai greu, recomadat de Banatul Montan, este cel de pe Șaua Jigoriei – Vârful Țarcu de 2.190 m, situat în Munții Țarcu. Punctul de start este la Șaua Jigoriei, la intersecția drumului spre Muntele Mic cu drumul forestier spre Poiana Mărului. Este marcat cu bandă roșie și poate fi parcurs în opt-zece ore, dus-întors.
Dacă v-au convins, pregătiți echipamentul de drumeție, rucsacul, mâncarea și „Să înceapă aventura!”. Traseele sunt perfect pentru această perioadă, dacă nu vă aflați în carantină. Probabilitatea să găsiți aglomerație în aceste zone este foarte mică.
Pagina de Facebook Banatul Montan este o continuare online a ghidului scris de Gheorghe Popovici, fiind promovate obiectivele din Banat. Există și o aplicație cu trasee și obiective turistice.
Foto: Banatul Montan
Articole pe aceeași temă:
FOTO. Călător în pandemie. Traseul spre Ineleț, pregătit pentru turiști
VIDEO. Cea mai lungă pârtie de schi din România este pe Semenic, în Banat
Trimite articolul
XFoarte buna articolul. Banatul are trasee foarte frumoase. In afara de Pietrele lui Scorilo, le-am facut pe toate. Merita!