Via ferrata este un traseu mai nou apărut la noi în țară, dar des întâlnit prin Germania, Austria sau Italia. E un mod puțin mai diferite de a urca muntele, oferind persoanelor mai puțin experimentate în alpinism, șansa să escaladeze o stâncă.
Cei de la Asociația Prietenii Naturii Banat doreau un astfel de traseu accesibil ca și distanță față de Timișoara, deși inițial au încercat și construirea traseului prin județul Caraș-Severin, dar nu au avut o colaborare bună cu autoritățile. Se pare că la Tomești lucrurile au decurs bine, astfel a apărut traseul de via ferrata, pe o stâncă ce pare a fi ca un turn, de unde și numele de „Turnul lui Liman”, făcând referire și la legenda haiducului Liman, care a trăit în secolul al XVIII-lea și care prin actele sale a ajutat comunitatea.
„Am construit pe o stâncă unică din județul Timiș. Județul nu care nu are o vastă întindere în zona montană. O construcție a unui astfel de traseu trebuie să aibă un perete de stâncă, l-am găsit la Tomești, aici am avut cumva noroc, primăria a înțeles viziunea noastră despre turism, din punct de vedere al dezvoltării formelor de turism montan. Cu sprijinul lor am construit acel traseu de via ferrata, mai departe, pentru finanțarea traseului, am scris un proiect la Consiliul Județean. Ne așteptam ca acel proiect să prindă o mai mare finanțare. Abia 30% din costurile proiectului au fost finanțate, dar chiar și așa, ambiția ne-a fost și în continuare, am construit acel traseu de via ferrata din subresursele proprii, adică din autofinanțarea noastră. Autofinanțarea o obținem din excursiile pe care le facem”, a spus pentru Tion, Călin Ionescu, ghid montan și membru al Asociației Prietenii Naturii Banat.
Traseele de via ferrata se grupează de la A – cel mai ușor, ajungând chiar și până la E ca dificultate. Turnul lui Liman, de la Tomești este din categoria B, fiind accesibil mai multor persoane.
„Scopul este de a descoperi această mișcare, acest tip de incursiune montană, apoi fiecare poate să-și evalueze anumite limite și abilități”, adaugă Călin Ionescu.
Intrarea în traseu
Intrarea în traseul de via ferrata Turnul lui Liman se face de pe DJ 684 ce leagă Colonia Tomești cu Luncanii de Jos. La aproximativ 500 de metri de la ieșirea din Colonia Tomești spre Luncanii de Jos, pe partea stângă a drumului veți vedea un indicator turistic de intrare în traseu.
Traseul începe prin traversarea râului Bega Luncanilor pe o indiană și apoi un urcuș de un minut pe potecă prin pădure până la intrarea în traseu. Veți întâlni un panou care descrie traseul de via ferrata, recomandări, indicații, dar și un scurt istoric. Nu uitați, traseul se parcurge de jos în sus și numai cu folosirea unui kit de via ferrata, casca și hamul fiind obligatorii.
„La început, traseul debutează cu o urcare verticală de aproximativ 15 m, după care urmează un traverseu de 5 m, apoi iarăși o urcare, un traverseu oblic de vreo 15-20 m și se ajunge la un punct de regrupare și de odihnă. Avem și un copac, care pe vreme călduroasă ne poate asigura o anumită răcoare. De aici traseul pleacă într-o ușoară traversare oblică, unde mai înaintăm și aici vreo 15-20 de m, iar ultima parte de traseu prezintă iarăși o urcare verticală, de aproximativ 10 m, după o urcare ușoară, de vreo 10 m. În total, înalțimea tarseului este undeva la vreo 80 m”, mai spune ghidul montan.
La ieșirea din traseul de via ferrata este foarte important ca turiștii să se întoarcă în condiții de siguranță înapoi la baza muntelui.
„Am remarcat o potecă turistică și după parcurgerea traseului de via ferrata, acea potecă turistică, marcată cu triunghi roșu vă aduce înapoi la baza muntelui în maxim 10-15 minute la pas, de această dată”, adaugă Călin Ionescu.
O oră de adrenalină
În cam o oră puteți parcurge întregul traseu. Este fără taxă de acces, dar aveți nevoie de echipament. Cei de la asociație închiriază kitul necesar, dar dacă optați și pentru un ghid montan, puteți primi echipament din partea lor. Cei de la Asociația Prietenii Naturii Banat au întocmit o listă a ghizilor montani acreditați, pe care îi puteți opta.
Asociația Prietenii Naturii Banat a fost înființată în 2017. Promovează ecoturismul, cultura și susține incluziunea socială. În acest sens organizează ture prin natură precum și diverse acțiuni de voluntariat.
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XNu-s curios, prea periculos
-
E mai periculos sa circuli in Timisoara, ce faci, stai numai in casa?
-
Nu cred iar prin spitale bate vantul, e drum lung pana la Szeged Budapesta Viena unde sa poti primii o asistenta medicala decenta
-
Accesul numai ptr. vaccinati!
-
:):)