Angkor (Cambodgia)
Angkor a fost capitala Imperiului Khmer și a înflorit între secolul al 9-lea și secolul al 15-lea. Acest oraș prosper s-a dezvoltat și a ajuns centrul industrial al imperiului. În 1431, însă, capitala a fost cucerită de thailandezi, aceștia instaurând o nouă conducere. În scurt timp Angkor și-a pierdut calitatea de capitală, iar numeroșii săi locuitori au migrat spre alte părți. Astfel orașul a decăzut și a fost dat uitării. Totuși, ruinele fostului oraș au fost redescoperite de cercetători, iar astăzi Angkor pace parte din patrimoniul UNESCO. Situl de la Angkor cuprinde peste 1.000 de temple, unele restaurate complet. Peste un milion de vizitatori vin aici anual, Angkor fiind un important loc de pelerinaj religios. Cercetătorii s-au folosit de imagini din satelit pentru a determina mai exact dimensiunile orașului. Astfel, s-a descoperit că fosta capitală a Imperiului Khmer a fost în perioada sa de glorie, cel mai mare oraș preindustrial din lume. Acesta, împreună cu zonele rezidențiale aferente se întindea pe aproape 3.000 de kilometri pătrați.
Petra (Iordania)
Petra este la propriu orașul de piatră, situat pe una din fețele Muntelui Hor din Iordania. Acest oraș sculptat în stâncă avea o importanță deosebită în antichitate, fiindcă era practic o fortăreață care controla rutele comerciale spre Gaza sau Damasc. Acest aspect a dus și la creșterea populației, precum și la dezvoltarea orașului ca așezământ. Totuși, sub conducere romană, Petra a intrat în declin. Rutele comerciale au fost revizuite de romani, iar Petra a rămas fără o sursă importantă de venit. Mai mult, în 363, un cutremur a distrus majoritatea clădirilor, precum și sistemul de alimentare cu apă. Petra s-a pierdut în negura timpului până în 1812, când exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt a scos orașul din nou la lumină. În 1985, Petra a fost inclus în patrimoniul UNESCO, pentru că este una dintre cele mai importante proprietăți culturale din istoria omenirii. De altfel, orașul a fost votat pentru a face parte din Cele 7 noi minuni ale lumii.
Pompei (Italia)
Acest oraș din perioada de glorie a Imperiului Roman este printre cele mai cunoscute orașe pierdute, cu o poveste tragică. Pompei se află lângă Napoli, iar împreună cu orașul Herculaneum a fost distrus atunci când vulcanul Vezuviu a erupt timp de două zile începând cu 24 august, în anul 79. Erupția a acoperit practic orașul în cenușă și lavă. Pompei a dispărut timp de 1.700 de ani, fiind redescoperit din întâmplare în anul 1748. Cercetările arheologice din zonă au scos la iveală o imagine tragică, fiind descoperite trupuri omenești perfect conservate în cenușă vulcanică, în aceleași poziții în care au fost surprinse de catastrofa naturală. Mai mult, orașul Pompei le-a oferit arheologilor o imagine foarte bună a traiului în timpul perioadei de dezvoltare maximă a Imperiului Roman. În prezent, Pompei face parte din patrimoniul UNESCO și este una dintre principalele atracții ale Italiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!